Hoppning
29 januari 2020 18:23
Ridsportplus

Jonna Ekberg i topp i årets första 7-årsfinal

Tidig framgångJonna Ekberg och Noblesse de Palis, ett ekipage värt att lägga på minnet. På onsdagen slutade ekipaget trea i championatet för 7-åriga hästar i spanska Oliva, efter bara tre veckor tillsammans.

Jonna Ekberg i topp i årets första 7-årsfinal
Jonna Ekberg och Levista Dbh Z, en av de två felfria 7-åringarna i finalen i Oliva. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jonna Ekberg har radat upp de felfria rundorna i Oliva tillsammans med Noblesse de Palis, (BWP sto f 2013 e Baltic VDL –  Indorado, uppf Herman Bartholomeeusen, äg Stephex Stables).

På onsdagseftermiddagen deltog de i finalen för 7-åringar, som gick på en 140-bana, och var felfria i såväl grund som omhoppning. Ekipaget slutade femma i finalen och trea i det sammanlagda 7-årschampionatet bestående av tre klasser.
− Det här är vår första tävling. Hästen är helt ny för mig och jag har bara ridit henne i tre veckor, berättar Jonna Ekberg för Ridsport en stund efter prisutdelningen.
− Noblesse är en väldigt fin häst. Hon är försiktig och ambitiös, och tävlade internationellt även som 6-åring.

Noblesse var inte den enda 7-åringen som Jonna startade i finalen. Lika ny för henne är Levista Dbh Z (ZANG, sto, f 2013 e Levisto Z – Ramiro Z, uppf De Bruyn Lv, äg Stephex Stables)
− Hon har lite mindre erfarenhet, men har lärt sig mycket under de här veckorna.

Hur kan man lära känna en häst och tävla i 140 på bara några veckor?
− När jag rider så känner jag in varje steg hästen tar. Det gäller att ha rätt mind set och analysera allt. Sedan ser jag videor från hoppningen och lär känna hästens starka och svaga sidor.
− Jag har jobbat i ett handelsstall i sex år nu, och ridit nya hästar varje dag. Då lär man sig, säger Jonna som arbetar på Stephex Stables i Belgien.

Till tävlingarna i spanska Oliva åkte Jonna med tio hästar. Två har åkt hem och åtta är kvar, däribland den hon lyfter fram som en av de främsta i samlingen, Uruguay Courcelle (val f 2008 e Lamm de Fetan – Qredo de Paulstra, uppf M. Yves Chauvin, Bruaillesm äg Stephex Stables).
−Han har gått 150-hoppning inomhus i vinter och var felfri i Grand Prix första veckan. Han har mycket scope och är försiktig, och det känns bra att redan ha startat utesäsongen.

När får vi se dig på tävling i Sverige?
− Om jag har hästar och resultat hoppas jag få komma till Falsterbo. Att få tävla i Sverige är det bästa som finns, och jag skulle gärna rida 7-årschampionatet där.

Unghästklasserna i Oliva är en bra värdemätare på vad hästarna går för, tycker Jonna Ekberg.
− Det är väldigt mycket bra ryttare och unghästar här, och det är mycket värt att redan i januari ha två 7-åringar som dubbelnollat i 140.

Resultat från tävlingarna i Oliva

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden