Dressyr, Ridsport Play
7 december 2022 19:08
Ridsportplus

Kolla klippet: GP-ryttaren körde klassiskt endurolopp

UtmaningGrand Prix-ryttaren Sofie Relander räds inte nya utmaningar. För ett tag sedan startade hon Novemberkåsan i skogarna utanför Bollnäs. "Bland det häftigaste jag har upplevt," säger hon. I den här intervjun berättar hon också om vilken nytta hon har av att köra enduro för sin ridning.

Kolla klippet: GP-ryttaren körde klassiskt endurolopp
Sofie Relander och hennes båda sporter. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  29-åriga Sofie Relander är unghästutbildare och GP-ryttare i dressyr med internationellt tävlande på meritlistan.

  Jag fick ställa in mig på att förlora men ändå se vinsten i det, vad jag lärde mig och kan bygga vidare på. Sofie Relander.

  Nu har hon tagit till sig ytterligare en sport – enduro.
  – Jag gillar motorsport och mina bonusbröder kör enduro. Jag trodde att det handlade om att vara ute i skogen och mysåka, lite som att dra ut på hajk med sin hoj, säger Sofie Relander.

  Nu har hon dock blivit varse att det för det mesta handlar om helt andra saker än att mysåka. Av alla otaliga tävlingsformer som finns valde hon den som är en av de allra tuffaste: Novemberkåsan.

  Kallt och lerigt

  Tävlingen körs i Sverige varje år i november och har funnits sedan 1915. Det är kallt, blött och lerigt. Platserna varierar men upplägget är detsamma – 30 mil i skogen på vägar och stigar som blir allt mer uppkörda ju längre tävlingen går. Totalt handlar det om 30 mil som ska köras, både på dagen och natten. Passager över diken och vattendrag ingår. Hur lång tid kampen mot lera, mörker och kyla pågår varierar, men runt 18 timmar är inte ovanligt och långt i från alla tar sig i mål.

  Denna utmaning tog Sofie Relander efter endast åtta månaders enduroträning.
  – Jag ville ha en riktig utmaning. Jag ville lära mig av det för att sedan kunna förbereda mig utifrån min upplevelse. Det blir lättare att förbereda sig om man själv fått smak på det.

  Sofierelander_startbild
  Sofie Relander med sin Dragon Fly. Foto: Privat

  – Jag fick ställa in mig på att förlora men ändå se vinsten i det, vad jag lärde mig och kan bygga vidare på. Det var bland det häftigaste jag har upplevt.

  Träning för ryggen

  Men det finns en annan sida av hennes endurokörning än utmaningen och upplevelsen. Hon behövde träna upp sin rygg efter en diskbråcksoperation. Hon upptäckte att enduroträningen var perfekt för detta.
  – Man står upp och kör nästan hela tiden vilket har gjort att jag har fått oerhört stark bål och rygg. Det blir inte heller stötigt då fjädringen på motorcykeln tar det mesta av stötarna. Resten tar man precis som i ridningen genom att fjädra i vrist, knä och höft, fortsätter Sofie Relander.
  – Man behöver vara smidig och stadig samtidigt.

  Nedan kan du sett ett filmklipp från Sofie Relanders leriga utmaning.

  Enduroträningen har hjälpt till att förbättra hennes ridning.
  – Jag ser en otrolig utveckling i min ridning i form av koordination, balans och rörlighet i sadeln. Dessutom är det lättare att träna när det är kul så detta kommer jag att fortsätta med. Dessutom tror jag det är viktigt att ha en hobby. Ridningen är ju mitt jobb, säger hon.

  ”Möta rädslor”

  – Det är också otroligt roligt att vara nybörjare igen, att möta sina rädslor på nytt. Det är väldigt roligt att utmana sig själv och verkligen pusha sig själv, och här behöver jag inte tänka på ett djur utan bara på mig själv och min kropp.

  Nu blir det fortsatt enduroträning för henne runt familjegården i Varberg där hon håller till. För nästa år tänker hon köra Novemberkåsan igen.

  ”Över förväntan”

  Hur det gick? Nej, Sofie Relander tog sig inte i mål, något som bara ett fåtal tjejer har klarat tidigare.
  – Av de fyra specialsträckorna klarade jag två, och det var långt över förväntan. Totalt ska det köras 15 varv och det bli lerigare och lerigare hela tiden.

  Sofie Relander har tidigare varit en av Ridsports bloggare. 

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden