Hoppning, Ridsport Play
16 augusti 2022 19:50
Ridsportplus

Kolla klippet: VM-guldmedaljören som unghäst

Tillbakablick"Han har alltid haft väldigt mycket kraft i sprången." Det säger unghästutbildaren Caroline Bore som under överinseende av stallmästare Jens Fredricson red VM-guldhästen Markan Cosmopolit som 6-åring. Se ett filmklipp och läs intervjun med Caroline här.

Kolla klippet: VM-guldmedaljören som unghäst
Markan Cosmopolit och Jens Fredricson blev andra bästa svenska ekipage i Herning. Foto: FEI/Richard Juillart

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har varit ett hisnande världsmästerskap för Sverige i danska Herning. Främst för hoppsvenskarna själva förstås, men även för unghästutbildaren Caroline Bore som red Markan Cosmopolit (SWB val f-11 e Cohiba-Calido I, uppf Sören Savgren, äg Strömsholms Markenteri) som 6-åring.
– Han var fantastisk, det var en dröm att få rida honom. Inget hinder kändes för högt, det var snarare hur högt över han skulle hoppa, säger Caroline.

Efter hippologutbildningen på Strömsholm stannade hon kvar som stipendiat, hon blev även lärare på halvtid och utbildade både dressyr- och hopphästar med sikte på att bli skolhästar alternativt att gå i sporten. En av dem var Cosmo.

Ingen succé i Falsterbo

– Jens var med från marken och hjälpte både mig och Cosmo i utbildningen. Det är en känslig häst och det gäller att ha den där fingertoppskänslan för att veta hur mycket ska man göra och vad som är lagom. Han har fortfarande stor galopp och det var mycket jobb med att stärka den när han var yngre, berättar Caroline.

– Cosmo var även med på träningar för Kyra och Lussan, vilket var ett väldigt bra stöd i utbildningen.

Han har fortfarande stor galopp och det var mycket jobb med att stärka den när han var yngre.

En av de första starterna med Cosmo var i en lokal 1,10 i Heby. Det var i februari 2017 och Caroline minns att det var svinkallt ute. Därefter tävlade de bland annat på Sundbyholm och i Norrköping. Hon delar med sig av ett filmklipp från maj 2017, där Cosmo visar upp ”ännu en felfri 1,30” inför sommarens 6-årsklasser i Falsterbo. Se klippet längst ner.

– Vi gjorde väl inte direkt succé där utan stannade faktiskt ut oss på stora banan. Han blev nog lite överväldigad och jag hade inte heller gjort något så stort då. Det kom sig väl av bådas orutin, och att det är en känslig häst. Förhoppningsvis fick han lära sig något av atmosfären han upplevde då.

”Otroligt välförtjänt”

Med de maxade banorna och atmosfären som var på VM i Herning kan man nog lugnt säga att Cosmo har fått med sig många goda erfarenheter på vägen fram. Något som resulterade i ett lagguld och en tionde plats individuellt med Strömsholms och Flyinges stallmästare Jens Fredricson i sadeln.

– Det är så otroligt välförtjänt. Speciellt med tanke på hur engagerad Jens är i riksanläggningarna och att hästen genom honom har gått igenom hela utbildningssystemet. Även jag och de andra stipendiaterna som har ridit Cosmo tidigare är skolade i samma system. Och att det går att utbilda en häst på det sättet hela vägen till ett VM-guld. Det har ett väldigt stort värde, säger Caroline.

För mig är det en ära att ha fått rida en sådan fin häst och ha fått den grunden och matchningen.

– Idag är det så mycket quickfix och många som köper färdiga hästar, men det är grundarbetet som har betydelse. För mig är det en ära att ha fått rida en sådan fin häst och ha fått den grunden och matchningen.

Efter Caroline Bore reds Cosmo några månader av Josefine Nykvist, innan Jens tog över fullt ut när valacken fyllde sju år. Det var också då de vann Breeders för 7-åringar.

När Jens red Cosmo på Breeders som 5-åring hade Caroline kvalat med en dressyrhäst.
– Då groomade jag åt Jens, säger hon.

”Alla bitar måste vara på plats”

Caroline driver numera egen verksamhet med utbildning av unga dressyrhästar, men hon har inte släppt hoppningen helt. Nyligen var hon iväg och tog en blå rosett i 90 centimeter med Breeders-kvalade Carmina Burana (SWB sto f-15 e Fürstenball-Blue Hors Don Romantic, uppf/äg Charlotte Hamilton).
– Det är nog ingen som har kvalat till Breeders med en dressyrhäst som har tagit en placering i hoppning samma år. ”Så det måste jag göra”, tänkte jag.
– Jag har kvar mycket av hoppningen i träningen av hästarna. Alla hoppar en gång i veckan –  mest gymnastikhoppning, berättar Caroline.

Med elva hästar i träning var det svårt att komma loss för att se guldhästen på plats, men Caroline har ändå inte missat ett steg. Varenda runda har hon suttit klistrad framför tv-skärmen.

– Det var magiskt, jag var så imponerad. Man får verkligen nypa sig i armen över att ha suttit på den hästen. Även om det alltid kändes som att han har något extra, är det så otroligt lång väg att faktiskt nå dit. Jens har gjort en fantastisk matchning av hästen. Det är klart att det har funnits där, men alla bitar måste vara på plats för att få fram det också.

Jag kan fortfarande minnas känslan hur det var att rida på hinder och hur galoppen kändes.

– Samtidigt som jag inte kan tro att det är sant, kan jag ändå känna igen det. Jag kan fortfarande minnas känslan hur det var att rida på hinder och hur galoppen kändes. På ett vis är det fortfarande samma lilla Cosmo och på ett annat sätt är det en otroligt mästerskapshäst man har framför sig, säger Caroline.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden