Sverige
18 mars 19:32
Ridsportplus

Kronprinsessan besökte Strömsholm

Kungligt besökRidskolan Strömsholm hade finbesök under fredagen. Ingen mindre än Sveriges blivande drottning var på plats och fick en guidad rundtur. "Det som var extra roligt var att hon fick så fin kontakt med våra elever och studenter", berättar verksamhetschefen Jonas Johnson. Kronprinsessan avslöjade även att det finns ett ridintresse bland de yngre i familjen. Spana in bildfesten från det kungliga besöket här.

Kronprinsessan besökte Strömsholm
Kronprinsessan trivdes bland hästarna. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kronprinsessans besök på Ridskolan Strömsholm var ganska ”spontant” – frågan om att få ta del av verksamheten kom från hovet för ett par veckor sedan i anslutning till ett planerat besök på Strömsholms slott, berättar Jonas Johnson, chef produktionsledningen, för Ridsport.
– Jätteroligt tyckte vi – och sedan sydde vi ihop ett program, säger han.

– Det finns också en väldigt stark anknytning till Strömsholm i och med att kronprinsessans farfar, prins Gustaf Adolf, gick den långa kursen här i slutet av 1920-talet.

Besöket började med en dragning om de tre riksanläggningarna, Flyinge, Strömsholm och Wången, Svenska Ridsportförbundet och den forskning som äger rum på Strömsholm. Därefter förevisades de olika utbildningsformerna.
– Vi började i smedjan på hovslagarutbildningen, berättar Jonas Johnson, som agerade guide under besöket.

”Visade stort intresse”

Turen gick vidare till Vita ridhuset där Risportgymnasiets elever red och berättade om sin utbildning tillsammans med lärarna. Nästa station var Vita stallet och Hästsportens folkhögskola där kronprinsessan pratade med deltagarna på SRL III-utbildningen, och därefter blev det ett nedslag hos hippologstudenterna i Kungsgårdsstallet.

Linda Kjellberg berättade sedan om sin forskning där hon bland annat jämför liggbeteendet hos hästarna i den aktiva grupphästhållningen med liggbeteendet hos hästar på box. Besöket avslutades med en summering i Thottska villan. Det berättar Jonas Johnson som är väldigt glad över det lyckade besöket.

– Det som var extra roligt var att hon fick så fin kontakt med våra gymnasieelever, universitetsstudenter, yrkeshögskolestuderande och folkhögskoledeltagare. Hon visade verkligen stort intresse, säger han.

Kronprinsessan Victoria-hovlageriet 2 220318 Rt
Rundturen började i smedjan. Foto: Roland Thunholm
Kronprinsessan Victoria-hovslageriet 3 220318 Rt
Det kungliga besöket mobilfilmades förstås. Foto: Roland Thunholm
Prinsessan Victoria-vita Ridhuset 1 220318 Rt
I Vita ridhuset bjöd gymnasieeleverna på ridning. Foto: Roland Thunholm
Kronprinsessan Victoria-hoven´s Hotman 3 220318 Rt
Alla ville hälsa på kronprinsessan … Foto: Roland Thunholm
Kronprinsessan Victoria-hoven´s Hotman 2 220318 Rt
… och kronprinsessan hälsade glatt tillbaka. Foto: Roland Thunholm
Kronprinsessan Victoria-hovslageriet 1 220318 Rt
Här skymtar Christina Rosell, vd för Strömsholm och Flyinge, i bakgrunden. Foto: Roland Thunholm
Kronprinsessan Victoria-lösdrift 1 220318 Rt
Kronprinsessan fick höra om forskningen kring liggbeteende hos hästar på lösdrift. Foto: Roland Thunholm
Kronprinsessan Victoria 5 220318 Rt
Annika Tjernström, generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet, var på plats. Foto: Roland Thunholm
Kronprinsessan Victoria-gruppbild 1 220318 Rt
Kronprinsessan blev väl omhändertagen. Foto: Roland Thunholm
Kronprinsessan Victoria 2 220318 Rt
Kronprinsessan Victoria är mamma till prinsessan Estelle, 10 år, och prins Oscar, 6 år. Foto: Roland Thunholm

Både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine har ridit, men någon ridtur var inte inplanerad den här gången. Kronprinsessan avslöjade dock att det finns ett ridintresse i den närmaste familjen.
– Hon berättade att hennes barn rider och att de har två ponnyer i Hovstallet. Hon tycker att ridningen är bra i sig, men att det viktigaste är att barnen får lära sig ett positivt förhållningssätt och ansvarstagande genom att umgås med och sköta om en häst, berättar Jonas.

Förutom att engagera sig i eleverna och studenterna visade kronprinsessan stort intresse för ridsporten och hästnäringen i stort, berättar Jonas Johnson.
– Vi pratade om att vi jobbar med utmaningen där efterfrågan på svenskfödda hästar är större än tillgången. Kronprinsessan var intresserad av hur vi arbetar med hästrekryteringen. Vi har ju ett samarbete mellan Ridskolan Strömsholm, Flyinge, Försvarsmakten, Beridna Högvakten och Hovstallet, där vi rekryterar hästar tillsammans med SWB, säger Jonas Johnson.

Hästen och folkhälsan

– Kronprinsessan pratade också om hur vi ska få fler killar intresserade av ridsporten. Hon frågade kring könsfördelningen på våra utbildningar, där vi har övervägande kvinnor som studerar. Även på hovslagarutbildningen har vi nu fler kvinnor än män.

– Hon pratade också om hästens betydelse för folkhälsan, säger Jonas Johnson.

Man blir lätt hemmablind – vad slogs du själv av under besöket?
– Framför allt känner jag mig väldigt stolt över våra elever. De var väldigt naturliga och berättade gärna om sin utbildning. Alla gjorde det fantastiskt bra och de kändes som riktigt fina ambassadörer. Att de mötena skedde var en riktig stor behållning.

– Jag känner mig också otroligt stolt över våra tre riksanläggningar, inte bara över verksamheten på Strömsholm, och det viktiga uppdrag vi har att förse hästnäringen med utbildad kompetens på olika sätt, säger Jonas Johnson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden