Hoppning
29 juni 22:22
Ridsportplus

Kungarna regerade: ”Finns ingen anledning att komma tvåa med honom”

GCT Stockholm 2024Att de kom trea i lagtävlingen brydde han sig inte om. Att de nollade tyckte han var bra. Att de vann individuellt fick Henrik von Eckermann att känna sig som den han är på King Edward.
– I dag känns det okej att ha bindeln på armen, säger världens bäste.

Kungarna regerade: ”Finns ingen anledning att komma tvåa med honom”
Henrik von Eckermann och King Edward. Foto: Daniel Enestubbe

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det blev en kväll där kungarna regerade över Stockholms Stadion. Kung Henrik och King Edward – tillsammans igen, oslagbara igen och med ett ohyggligt skönt genrepsbesked inför de olympiska spelen.

  Den 112 år gamla arenan var alldeles tyst när ekipaget red iväg. Publiken suckade sedan unisont när King Edward touchade bommen på första hindret. 

  Det stannade vid en touch. Bommen låg kvar. Resten var ridkonst i absoluta världsklass och den redan vindsnabbe Kevin Stout fick se sig besegrad av han som är nummer ett.

  – Jag är väldigt nöjd att jag fick till det som jag ville i rytmen. Jag var inte nöjd med första rundan (två nedslag med Glamour Girl i laghoppningens första omgång) men det kändes viktigt att den inte drog ner mig, säger Henrik von Eckermann.

  Vad tänkte du när King Edward touchade första hindret?

  – Då tänkte jag, att nu är det lugnt. Det blev ännu mer fokus på rundan och ingenting annat.

  Det var såklart viktigt för dig att nolla och hitta en bra rytm, men hur viktigt var det för dig att vinna i dag?

  – Jätteviktigt, det finns ingen anledning att bli tvåa med honom. Det ska vara om vi möter Julien Epaillard när han har en bra dag, då kan det bli tufft. Men i dag visste jag att jag kunde kapa ett språng på sista svängen och veta att jag ska vara där.

  Ville du göra ett statement för dig själv i dag?

  – Jag vill alltid göra ett statement för mig själv. Även fast jag är nummer ett betyder det inte att jag alltid känner mig som nummer ett. Ibland känner jag mig som att jag vill kasta bort den, men i dag känns det okej att ha bindeln på armen.

  Finns det något att säga om King Edward som inte tidigare blivit sagt?

  – Han är en exceptionell häst. När vi ryttare får frågan om hästarna vill göra det här kan vi inte svara på det, eftersom vi inte kan prata med hästarna. Men jag tycker att han är det största beviset för att hästarna faktiskt tycker att det är motiverande att tävla. Han går runt hemma som en hund och när han kommer in på banan bara växer han. Då får man vara väldigt försiktig. Han är som en Formel 1-bil och då måste man vara lätt på gasen, men han gör det med en entusiasm som är otrolig.

  Under söndagen väntar upplösningen av årets Global Champions Tour i Stockholm. Grand prix-hoppningen står på programmet och apropå programmet har klassen tidigarelagts från eftermiddag till förmiddag till följd av den dystra väderprognosen som hotar med skyfallsliknande regn.

  – Det är jättebra, arrangörerna ska ha en stor eloge för att de inte sitter kvar och väntar på stormen utan ändrar tiden för hästarnas skull, säger Henrik von Eckermann.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden