Sverige
26 december 2017 09:35

Larmen når inte fram till Svenska Ridsportförbundet

#visparkarbakutDet har kommit in över 100 berättelser om övergrepp i hästsportens eget #metoo-upprop. Men de når inte fram till Svenska Ridsportförbundet, SvRF. Orsaken kan vara att förbundet begär skriftliga anmälningar som ska skickas till högsta instans.

Larmen når inte fram till Svenska Ridsportförbundet
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Anmälan om sexuella trakasserier och övergrepp ska ske skriftligt till förbundets generalsekreterare, som i samråd med förbundets ordförande beslutar om hur ärendet fortsatt ska handläggas. Det beskedet får den som går in på Svenska Ridsportförbundets hemsida och vill veta hur en kränkning ska anmälas.
– Att få barn och unga att berätta om trakasserier och övergrepp är svårt, och därför är en trygg miljö grunden för att över huvud taget få dem att berätta om sådana här saker, säger Linda Jonsson, universitetslektor i barn- och ungdomspsykiatri och verksam på det nationella kunskapscentret Barnafrid.

Risk att ingen anmäler
Linda Jonsson är fundersam till hur Ridsportförbundet har tänkt med sin formulering.
– Om en anmälan ska skickas så högt upp i förbundet är det risk att informationen tunnas ut på vägen eller att ingen anmäler.

Att få barn och unga att berätta om trakasserier och övergrepp är svårt, och därför är en trygg miljö grunden för att över huvud taget få dem att berätta om sådana här saker. Linda Jonsson.

En anmälan i de här fallen handlar om två delar, dels en kring hur föreningen ska hantera situationen, dels en polisanmälan, enligt Linda Jonsson.
– Polisanmälan bör göras så nära det som händer som möjligt, alltså av den som får vetskapen.
– För föreningen som måste hantera situationen lokalt är det dock viktigt att få stöd från Ridsportförbundet centralt och att alla situationer därmed rapporteras dit, säger Linda Jonsson.

Inte en enda anmälan
Ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström har på hela hösten inte fått in en enda skriftlig anmälan. Hon började på förbundet i augusti och var själv inte med och tog beslutet om hur anmälningar skulle göras.
– Jag kan tänka mig att vi ville ha en kanal in, men det kan förstås vara väldigt tufft för en ung tjej att ta den kontakten. Anmälningar av det här slaget borde börja på lokal nivå.

Men på förbundets hemsida står inget om det, utan bara att anmälningar ska ske skriftligt till dig?
– Vi har startat detta arbete ganska nyligen och har anledning att se över rutiner, metoder och processer, säger Annika Tjernström.

Medlemsombudsman
I våras beslutade Ridsportförbundet att tillsätta en medlemsombudsman. Men det blev ingen nyanställning av någon med specialkompetens, utan i stället lades uppgiften på redan befintliga tjänstemän.
– Vår roll är att ge råd och stöd. Vi är inga terapeuter och inga poliser, och jag ser inte heller att vi som förbundskansli ska ha den kompetensen, men vi är tränade i värdegrundsarbetet, säger Annika Tjernström.

Exakt vad som händer om förbundet får in en anmälan om övergrepp går inte att säga, menar Annika Tjernström.
– Det avgör vi från fall till fall, beroende på karaktären. Vår roll är att lyssna in och stärka den som anmäler. Behöver vi professionell hjälp kan vi vända oss till Friends, som arbetar mot mobbning och diskriminering, och som idrottsförbunden samarbetar med.

Vi vet att en av fem unga drabbas av sexuella övergrepp under sin uppväxt, och att det därmed kan hända i alla föreningar. Annika Tjernström.

Annika Tjernström är skakad över de berättelser som kommit i #visparkarbakut, hästsportens #metoo-upprop.
– De gör mig både sorgsen och förbannad, men det är bra att de kommer fram.

Antagit policy
Ridsportförbundet har antagit Riksidrottsförbundets policy om sexuella trakasserier. Linda Jonsson på kunskapscentret Barnafrid tycker att den policyn är bra, och rekommenderar alla föreningar att utarbeta sin egen handlingsplan.

– Då har man något att luta sig mot när det krisar. Vi vet att en av fem unga drabbas av sexuella övergrepp under sin uppväxt, och att det därmed kan hända i alla föreningar.

– Nu i samband med #metoo-kampanjen är ett bra tillfälle att ta upp de här frågorna. När något väl händer är det viktigt att bara ta emot berättelserna utan att värdera eller döma. Berättelserna ska tas på största allvar och en polisanmälan ska göras. Hellre en polisanmälan för mycket än en för lite, säger Linda Jonsson.

Delar av den här artikeln var publicerad i pappersupplagan av Ridsport, nr 24/2017, första gången, tillsammans med en artikel där en forskare förklarar hur stallet kan bli en grogrund för övergrepp och en artikel om hästskötaren ”Lina” som våldtogs av en elitryttare.

Tips på handlingsplan för föreningar

• Lyssna, stötta, slå larm. När någon berättar om en händelse, lyssna utan att lägga in egna värderingar eller uttala någon dom, stötta den som berättar men behåll lugnet, och agera sedan.

• Skriv ett policydokument. Formulera vad som gäller angående respekt, kränkningar och likabehandling, samt hur föreningen arbetar med det.

• Redovisa arbetet. Ett socialt bokslut vid sidan av det ekonomiska bokslutet är ett sätt att visa hur föreningen arbetat under året.

Källa: Linda Jonsson,  nationella kunskapscentret Barnafrid.

Samlade reaktioner efter #visparkarbakut.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 103 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym