Hoppning
21 januari 2019 06:00
Ridsportplus

Linda Heed om framgångarna: ”Får svar på att jag har gjort rätt”

Femstjärniga toppresultatLinda Heed startade utomhussäsongen tidigt för att ligga steget före. Nu har hennes Jarvis visat på allvar vad han går för, hela vägen upp till femstjärnig 1,60.
– Jag har sparat på honom. Nu får jag börja skörda och får svar på att jag har gjort rätt, säger Linda om de senaste årens långsiktiga plan.

Linda Heed om framgångarna: ”Får svar på att jag har gjort rätt”
Linda Heed och Jarvis van D Abelendreef, som här flyger över vattnet i Falsterbo, placerade sig flera gånger om. Foto: Fredrik Jonsving och Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är en mycket glad Linda Heed som Ridsport pratar med när klockan så smått närmar sig midnatt i Dubai. Hennes Jarvis van D Abelendreef (BWP f-09 e Nabab de Reve-Heartbreaker, uppf Wilfried Cerpentier, äg Stall Heed AB, Jan Bohlin) har visat vad han verkligen går för.

– Den här veckan har varit långt över förväntan, även om jag har vetat länge att han är något extra. Inte minst avslöjade han sig rätt ordentligt på SM i somras, säger Linda och syftar på den sista tuffa rundan där bland annat en trekombination resulterade i otaliga fel under klassens gång.
– Den trekombinationen lekte han sig igenom som en gymnastikserie. Då började jag på allvar förstå hur bra han är.

Sparat på Jarvis

Linda har haft Jarvis sedan han var sex år gammal. Hon berättar om den långsiktiga planen under åren som passerat.

– Jag har ju vetat hur fin han är, så jag har sparat på honom och har inte velat riskera att det ska bli för mycket för honom. Nu får jag börja skörda och får svar på att jag har gjort rätt, säger Linda som även har fått svar på att Jarvis verkligen är så bra som hon trodde.
– Även om jag som sagt har känt från början att han är en jättefin häst vet man inte precis hur bra de är förrän de hoppar 1,60 som Jarvis gör det.

Linda berättar vidare hur hon trots mersmaken efter 1,60-debuten i Nations Cup i augusti valde att hålla an innan de fortsatte i de högsta klasserna.
– Såklart att jag gärna ville hoppa GP:n efter Nations Cup, men istället sparade jag på honom och gick ner lite igen.

Ridsport
Ekipaget vann 7 Star-finalen i Falsterbo i somras. Foto: Roland Thunholm

Placering efter placering

Tävlingssejouren i Förenade Arabemiraten har planerats in i detalj och Jarvis har matchats noga för att vara väl förberedd och i god form. Redan förra helgen var ekipaget åtta i en fyrstjärnig Grand Prix i Abu Dhabi.

När nyss avslutade femstjärniga tävlingen i Dubai tog vid fortsatte de på samma spår. De började som sexa i torsdagens 1,45-kvalklass till världscupen och kom därpå tvåa i fredagens 1,55. Innan dess hade Jarvis under sin karriär bara gått några få klasser högre än 1,50.
– Egentligen var det bättre än jag hade hoppats på redan första dagen. I 1,55 gick han sedan två rundor och grundomgången tyckte jag var svår, så jag var lycklig över att han var felfri.

Nu har jag fått kvitto på att han hoppar 1,60 ganska lätt och det är inte så många hästar som gör det.

 

I lördags levererade de 0+4 fel i 1,60-världscupen och blev fyra.
– Jag hade haft full förståelse för om han hade varit trött och var beredd att utgå om vi hade fått ett tidigt nedslag. Så blev det inte och Jarvis kändes fortfarande lika pigg och glad, även efter omhoppningen.
– Nu har jag fått kvitto på att han hoppar 1,60 ganska lätt och det är inte så många hästar som gör det.

Hur högt värderar du placeringen i femstjärnig 1,60?
– Jag värderar den högt, men jag tror snarare att jag värderar hela helgen mest. Det är första gången Jarvis går så stora klasser tre dagar i rad och han levererar varje dag på hög nivå.

Tanken är att behålla Jarvis, trots att det finns spekulanter.
– Han har utmärkt sig här och det är många intressenter som har kommit fram. Framtiden får utvisa vad som händer, men jag vet åtminstone att jag har en fin häst som jag ska ha väldigt mycket roligt med.

För Linda fortsätter nu tävlandet i UAE, men för Jarvis väntar en lugnare tid. I stället ska Linda tävla Carina och Andreas Qvarforts 1,55-meriterade Decurio (HANN, val, f 2010, e Diarado-Cornet Obolensky) och Certina M (HANN, sto, f 2010, e Contendro I-Carthago), som likt Decurio har gått unghäst-VM. Linda har ridit dem sedan i höstas.

Linda Heed-chausette Polo-isabell1 121028 Rt
Egen hejarklack. Här är det Isabell som år 2012 hejar på mamma Linda. Foto: Roland Thunholm

– Jag håller fortfarande på att lära känna dem och hitta de rätta knapparna, men de är väldigt fina och håller hög kvalité.

Vill ligga steget före

Under två veckors tid i UAE har Linda haft med sig maken Rickard och sina två flickor. Lilla Ida föddes i slutet av februari, och Linda understryker hur glad hon är över att ha ett så pass bra team och en make som ställer upp så att det fungerar att kombinera internationell satsning och familjeliv. Linda siktar åter mot toppen och har en genomtänkt plan med att starta utomhussäsongen tidigt genom att tävla i UAE.
Vad betyder det inför året att få en sådan här start?
– Jag har legat efter med tanke på barn och allt, men min plan är att jobba ikapp och vara väl förberedd inför 2019. Min förhoppning med resan är att ligga ett steg före.
– Jag är inte klar här än, men än så länge har det ju gått bra, säger Linda och skrattar.

Lindaheedqvarfortlailaberglund
Linda Heed och Carina Qvarfort är ett nytt team. Foto: Laila Berglund - Fotoform.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden