Hästliv
13 februari 09:28
Ridsportplus

”Många vill sina hästar så väl, men vet inte vad stretchingen kan leda till”

Med försiktighetAtt stretcha hästen efter ett ridpass kan göra mer skada än nytta, enligt equiterapeuten Charlotta Lindgren.
– Många vill sina hästar så väl, men vet inte vad stretchingen kan leda till. Detta är ett område där det saknas kunskap om varför och hur stretching ska användas, säger Charlotta Lindgren.

”Många vill sina hästar så väl, men vet inte vad stretchingen kan leda till”
Charlotta Lindgren vill att stretching används på rätt sätt och av rätt anledning. Just här är det "Böja bakben" som gäller: Lyft upp bakbenet, lägg det på ditt lår och bjud försiktigt hästens ben rakt bakåt genom att böja ditt ben som hästens ben vilar på. Fortsätt att böja ditt ben och tryck samtidigt lätt på hasen. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Stretching av hästar är inget man ska prova sig fram med på egen hand, säger Charlotta Lindgren, diplomerad equiterapeut och TCM-akupunktör (traditionell kinesisk medicin).

− Jag har mött så många hästägare som har sett hur andra i stallet gör, och vill prova samma saker på sin egen häst. För en del år sedan var det väldigt vanligt att få hästarna att stretcha halsen så långt som möjligt för att få tag i en hästgodis, som i de mest extrema fallen placerades på korset. Hästarna blev frustrerade när de inte nådde och det kunde sluta med att de skadade sig.

Se hur de gör i frihet

Charlotta Lindgren Klar(1)
Charlotta Lindgren. Foto: Anna Nyberg

Charlotta Lindgren har under många år funderat på och läst om stretching. Ju mer hon sett och lärt, desto mer har hon insett hur felaktigt använd stretching kan skada mer än hjälpa.

− Vi människor stretchar gärna efter ett träningspass, men kan sluta när vi känner att det tar emot. Hästarna däremot är ambitiösa och vill vara oss till lags, och slutar inte fast det kanske smärtar.

− Ett bra tips är att se hur djuren själva gör när de är i frihet. En katt stretchar aldrig efter att den har sprungit och lekt, däremot när den vaknar efter att ha sovit.

Ta gärna hjälp

Charlotta Lindgren har tillsammans med Åsa Pernes skrivit boken RehabHorse 1, där ett kapitel tar upp just stretching. Där beskrivs stretching som en väl beprövad metod med syfte att töja på muskelfästena runt lederna för att på så sätt öka rörligheten i området och bibehålla eller öka musklernas elasticitet.

Författarna skriver att en häst som har varit skadad ofta har väldigt korta och spända muskler runt skadeområdet; då kan stretching både före och efter arbete göra god effekt.

Denna stretching ska utföras som en del av rehabiliteringen efter rekommendation av veterinär eller terapeut. Friska hästar kan stretchas med vissa rörelser före ett ridpass, som en del i en hälsokontroll.

− Det ger en uppfattning om dagsformen och kan berätta var hästen behöver lösgöras under träningspasset.
− Om du misstänker att hästen har fått problem med en gammal skada kan du också provstretcha före passet, och sedan även stretcha efter arbetspasset för att öka rörligheten i muskeln. Ta gärna hjälp av veterinär eller en terapeut.

Kan tänja muskelfästen

Charlotta Lindgrens bestämda uppfattning är att hästar som är friska däremot inte stretchas efter träning. Anledningen är att det kan orsaka en översträckning.

− Efter ett ridpass är musklerna varma, och stretchar du en varm häst tänjer du ut muskelfästena, vilket kan leda till att hästen blir instabil och överrörlig, något som kan framkalla skador eller att en gammal skada kommer tillbaka. Särskilt känsliga är hästar som växer eller som redan har en elasticitet åt det överrörliga hållet.
− Var också uppmärksam på om hästen själv börjar stretcha till exempel sina framben. Det kan vara en första indikation på att något är fel.

Detta är ett område där det saknas kunskap om varför och hur stretching ska användas

Fortfarande är det vanligt att hästterapeuter och massörer rekommenderar stretching efter ridpass. Charlotta Lindgren för fram sitt budskap på olika kurser och kapitlet om stretching i boken RehabHorse 1 är granskat och godkänt av veterinärer.
− Många vill sina hästar så väl, men vet inte vad stretchingen kan leda till. Detta är ett område där det saknas kunskap om varför och hur stretching ska användas, säger Charlotta Lindgren.

Faktastretch

Gungabog

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 1/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-