Avelsnyheter
3 oktober 2023 14:59
Ridsportplus

Mor till två topphoppare

SuperstonaI den här serien möter du stona som satt ett rejält avtryck i aveln, både i Sverige och utomlands - denna gång presenteras Tarusa. Redan den första avkomman satte både stoet och Sverige som uppfödarland på kartan. Fendi, senare omdöpt till Fibonacci, hade en mycket framgångsrik internatioll karriär.

Mor till två topphoppare
Tarusa med sitt sista föl, Flaviano (e For Ever Jump). Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ett sto som definitivt satt sitt avtryck i svensk hopphästavel det senaste decenniet är Tarusa. Hon är född i Nederländerna, men har fått alla sina föl i Sverige.

  Tarusa har sex syskon, varav tre systrar har lämnat svårklasshästar i hoppning och en bror placerat sig i internationell 1,60-hoppning.

  Fått elva avkommor

  Lasse-berglund3-180220-rt
  Lasse Berglund Foto: Roland Thunholm

  Hennes eget facit så här långt består av elva avkommor, varav två i internationell 1,60-hoppning och ytterligare tre placerade i internationell svår hoppning. Dessutom har hon dottern Vitra, som lämnat Valentino som tävlar internationell 1,60 med Scott Brash och spås en lysande framtid.

  Tarusa fick sina första föl hos Tina Peterson Lind och har de senaste tio åren varit i avel hos Susanne och Wendela Wallentinsson. En viktig person i sammanhanget är också Lasse Berglund, som var avgörande för att Tarusa hamnade hos Tina och som också stöttat vid hingstval hos såväl Tina som Wallentinssons.

  Avkommorna varierar i storlek

  Båda uppfödarfamiljerna beskriver Tarusa som ett ädelt sto av fin modell med vackert huvud och vänlig uppsyn. Enligt blup.se är hon 165 centimeter hög. Avkommorna varierar en hel del i storlek.

  De som haft med Tarusas avkommor att göra vittnar om att de har mycket starka personligheter, vilket tidigt i livet ibland orsakat huvudbry och blåmärken hos dem som fått sköta inridning och utbildning. De är ofta lite sena i utvecklingen och visar inte alltid sina kvaliteter förrän som 7-åringar. De har otvivelaktigt mycket scope, är försiktiga på hinder och gillar att arbeta.

  Wendela Wallentinsson beskriver det som att de föds med lite extra stjärnglans – snälla, men speciella och står högt i blod.

  Crusader-ice-2-200801-rt
  Crusader Ice Foto: Roland Thunholm

  Blodet lever vidare

  Tarusas gener lever vidare i Sverige genom döttrar som finns i avel hos såväl Tina Peterson Lind som Wallentinssons och genom den godkände sonen Crusader Ices alla svenska avkommor.

  Själv ska Tarusa nu få gå i välförtjänt pension, 23 år gammal.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden