Hoppning
24 maj 14:32
Ridsportplus

Tyskland visade mästarklass – inte Sveriges dag i Rom

NationshoppningNationshoppningen i Rom blev en utmaning för det svenska laget, där ekipagen verkligen blandade och gav i sina resultat.

Tyskland visade mästarklass – inte Sveriges dag i Rom
Wilma Hellström och Cicci BJN. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Tio lag gjorde upp i den fristående nationshoppningen, som är en viktig del av vägen för det svenska, titelförsvarande laget inför OS i Paris.

  Det handlade om en femstjärnig 1,60-bana som reds i två rundor under fredagens eftermiddag och Sverige gick ut som nummer åtta.

  De svenska ekipagen blandade resultat med Wilma Hellström som dagens stjärna med två felfria rundor. Men efter att Rolf-Göran Bengtsson fick stora problem med konstgjorda hästar inne på banan i första rundan och varken Petronella Andersson eller Peder Fredricson fick det att stämma i andra rundan slutade Sverige sjua.

  Tyskland var i en klass för sig med idel felfria ekipage, Irland blev tvåa och Belgien trea.

  Svenska ekipage i klassen

  Peder Fredricson/Alcapone des Carmille
  Wilma Hellström/Cicci Bjn
  Petronella Andersson/Castres van de Begijnakker Z
  Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero HV

  Nedan följer Ridsports referat av klassen i omvänd ordning, alltså med den senaste händelsen överst i texten.

  Uppdatering 18.05. När USA:s Aaron Vale red in på banan var han tvungen att vara både felfri och snabb för att ta sitt lag till prispallen. Det var felfritt, och totalt 8 fel för laget, men för långsamt och landet blev fyra.

  Uppdatering 18.03. Gregory Wathelet avslutade snyggt för Belgien med en viktig nolla och totalt 8 fel för laget och en säkrad pallplats.

  Revansch för Bengtsson

  Uppdatering 17.57. Pressen var stor på Rolf-Göran Bengtsson när han gick in på banan. Hans lagguldhäst från EM, Zuccero, tvekade och stod emot i anridningen mot gladiatorvagnen och fick till ett spänt, fyrkantigt språng över det glesa planket – men klarade det. Allt satt som det skulle resten av rundan, även om det var lite darr på en bom. Det blev en felfri runda och totalt 20 fel för Sverige.

  Rolf-göran Bengtsson (swe) Zuccero
  Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero vid EM 2023 där ekipaget ingick i det svenska guldlaget. Foto: Kim C Lundin

  Uppdatering 17.53. Mexikos Jose Antonio Chedraui Eguia och välhoppande H-Lucky Retto satte sin andra nolla i klassen efter en stabil runda – viktigt resultat för Mexiko som därmed slutar på 8 fel.

  Uppdatering 17.48. Italien och Österrike slutar på 20 fel vardera medan Australien slutar på 32 fel.

  Uppdatering 17.45. Tyskland säkrade segern redan med sin tredje ryttare i andra rundan, Kendra Claricia Brinkop/Tabasco de Toxandria Z. Landet slutar på 0 fel, vilket är ointagligt och deras sista ryttare, Daniel Deusser, behöver inte starta.

  Uppdatering 17.38. Resultaten gick inte Sveriges väg när Irlands Daniel Coyle och Legacy satte en säker nolla direkt efter Petronella Anderssons ritt. Ett viktigt resultat för Irland som kan räcka ända till prispallen.

  Problem för Petronella Andersson

  Uppdatering 17.36. Petronella Andersson/Castres van de Begijnakker Z fick inte en hundraprocentig anridning mot trekombinationen, kom lite för nära B-hindret där det blev ett nedslag. Kommunikationen mellan häst och ryttare var fortfarande inte på topp när det blev ett stopp på hindret efter trekombinationen och sedan ett nedslag på gladiatorvagnen, dessutom trillade tiden i väg. Det svenska ekipaget slutade på 29 fel totalt och därmed försvann förmodligen chanserna till en topplacering.

  Uppdatering 17.33. Mexikos Carlos Hank Guerreiro såg väldigt fokuserad ut när han lotsade sin häst runt banan. Det såg riktigt bra ut, men på sista hindret kom ett ganska grovt frambensfel,. Det blev 4 fel och håller spänningen i tävlingen vid liv.

  Uppdatering 17.30. Österrikes Max Kühner och Elektric Blue P sällar sig till ekipagen som satte en dubbelnolla i klassen efter en säker andra runda. Österrike kommer dock inte ha med toppstriden att göra då laget kan sluta på 16 fel som bäst när ett ekipage i deras lag återstår.

  Uppdatering 17.12. Tävlingen är definitivt fortfarande igång. Alla lag – Sverige, Mexiko, Irland och Belgien – som hade 4 fel med sig från första rundan har fortfarande chans att stanna på det efter att två ekipage i varje lag gjort sin andra runda. Även USA har sällat sig till dem som kan sluta på 4 fel som bäst och Tyskland kan fortfarande nolla klassen.

  Hellström visade klassen

  Uppdatering 17.06. Felen hade fortsatt att fördelas ganska jämnt över banan när det var dags för Wilma Hellström igen. Tillsammans med Cissi BJN var hon dubbelnolla i Rom förra året och hade nu chans att bli det det igen. Skimmelstoet visade stor spänst i sprången och var bland annat fint över vattnet som kom före gladiatorvagnen. Hela rundan var väl avvägd av det rutinerade ekipaget och det var en mycket glad ryttare som klappade om sin häst på väg ut från banan.

  Uppdatering 17.02. Österrikes Gerfried Puck hade liknande problem med de konstgjorda hästarna som Bengtsson i första rundan. Men i andra rundan såg hans häst Equitron Naxcel V inte ut bry sig om dem och slutade på 4 fel.

  Uppdatering 16.55. När alla lag hade haft ett ekipage ute i andra rundan låg Tyskland fortfarande i topp efter att Jana Wargers satte sin andra nolla. USA:s Lillie Keenan fick ett tramp i vattnet och även Belgien hade 4 fel.

  Uppdatering 16.48. Peder Fredricson och Alcapone des Carmille var inte riktigt i harmoni med varandra redan från första hindret där det blev ett nedslag. Efter följde några fina språng innan bommarna började trilla igen. Det blev 16 fel för ekipaget.

  Felfritt för Mexiko

  Uppdatering 16.45. Klassen fortsatte i solsken och det skulle dröja tills första felfria rundan kom. När Det var Mexikos första ekipage, Eugenio Garza Perez/Contago som satte första nollan i andra rundan efter en hoppning där skimmeln flera gånger visade prov på riktigt kvicka framben. Därmed hade ekipaget levererat två felfria rundor i nationshoppningen.

  Uppdatering 16.40. I den andra rundan hoppar ekipagen samma bana. Däremot är startändringen ändrad och lagen startar i omvänd ordning – alltså ledande Tyskland sist och femteplacerade Sverige som femma.

  Startordning, andra rundan

  Uppdatering 16.15. Efter första rundan var Tyskland i ledning med 0 fel, samma resultat som tvåan USA. Belgien, Irland, Sverige och Mexiko slutade första rundan på 4 fel.

  Uppdatering 16.07. Rolf-Göran Bengtsson fick händerna fulla med Zuccero HV (HOLST hingst f -12 Zirocco Blu VDL – Caretino, uppf Hanno Koehncke, äg Rolf-Göran Bengtsson , Holsteiner Verband Hengsthaltungs Gmbh) direkt när han kom in på banan. Flera hinder har typiska motiv för Rom, bland annat en gladiatorvagn med konstgjorda hästar i stort sett naturlig storlek. Skimmeln gillade inte vad han såg, precis som några hästar tidigare i klassen, och den rutinerade ryttaren fick arbeta för att få honom att gå förbi innan start. När ekipaget väl kom igång visade de fin hoppning, fram till det hindret med de konstgjorda hästarna. Det blev en vägran och en liten diskussion mellan häst och ryttare vad uppgiften handlade om. Men krånglet räknades bara som ett stopp, sedan hoppade ekipaget hindret men det översta av de röda planken. Det blev också tidsfel och totalt 54 fel vilket gjorde att Sverige rasade i resultatlistan efter första rundan.

  Uppdatering 15.45. Petronella Andersson/Castres van de Begijnakker Z (ZANG val f -22 e Coriano-Palestro Vd Begijnakker, uppf Ann Keisse, äg Petronella Andersson och Stephex Stables) lade till 4 fel i den svenska resultatraden.

  Uppdatering 15.30. Även Wilma Hellström och Cicci BJN (SWB sto f -11 e Ci Ci Senjor ASK–Tornesch, uppf uppf JM Sohlman HB, äg WH Sporthorses) visade klassen genom att vara felfri som andra ekipage i det svenska laget. När två ekipage i varje lag gjort sin första runda har Sverige, Belgien och Tyskland två nollor i protokollet.

  Uppdatering 14.55. Peder Fredricson och Alcapone des Carmille (SF val f -10 e Diamant de Semilly-Heartbreaker, uppf Carole Levallois, äg John Österdahl och Sylve Söderstrand) gav Sverige en drömstart genom en felfri runda, något som dock hela åtta lag lyckats med i den första rundan som består av tolv hinder och 15 språng. Många av hindren var inspirerade av Roms antika kulturarv. Trekombinationen kom redan som hinder 4 i banan.

  Liveresultat, lag
  Liveresultat, individuellt
  Banskiss
  Startlista, nationshoppningen
  Arrangörens hemsida
  Startlistor och resultat
  Horse&Country sänder live

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden