Sverige
15 september 2015 07:01

Ny forskning om botulism

Vilka bakteriestammar som orsakar botulism och hur förmågan att producera gift delas mellan stammarna ges svar på i en ny doktorsavhandling vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Botulinumtoxin är ett av världens farligaste gifter och orsakar den dödliga förlamningssjukdomen botulism och det händer regelbundet att hästar dör i sjukdomen i Sverige. Hanna Skarin vid SVA och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har i sin doktorsavhandling forskat om bakterien. Hon har kartlagt vilka bakteriestammar som orsakar sjukdomsutbrott bland djur och hur förmågan att producera gift delas mellan stammarna. Detta berättas i ett pressmeddelande.
– I Sverige är det vanligast med botulism hos fåglar. Svensk slaktkyckling och sjöfåglar har drabbats hårt det senaste decenniet. Djurbotulism förekommer i hela världen, men är dåligt övervakad. Mycket tyder dock på att antalet utbrott har ökat på senare år i Europa, säger Hanna Skarin i pressmeddelandet.
– Forskningsområdet är tämligen outforskat på djursidan och svårt att överblicka eftersom bakterierna byter identitet med varandra. Jag har därför studerat hur förmågan att producera botulinumtoxin uppträder och sprids mellan bakteriearter.

Arbetet med avhandlingen har inneburit att nya metoder tagits fram för att odla fram stammar av bakterier ur djurprover och jämföra deras arvsmassa. Avancerade analysmetoder har använts för att studera och jämföra bakteriestammarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden