Veterinärt
23 februari 2021 14:30
Ridsportplus

Ökat missnöje med hästbesiktning bakom anmälningar

Anmälda veterinärerAnmälningarna till veterinära ansvarsnämnden har nära nog fördubblats mellan 2018 och 2020. Ett ökat antal anmälningar från hästköpare som vill klaga på en besiktning är en anledning, berättar Cajsa Ericson, leg sjukgymnast och djursjukgymnast som är ersättare i nämnden.

Ökat missnöje med hästbesiktning bakom anmälningar
Missnöje med köpbesiktningen är ett skäl till att antalet anmälningar till veterinära ansvarsnämnden ökar, enligt Cajsa Ericson som sitter i nämnden och som till vardags även arbetar på Mälaren hästklinik. Foto: Ulrika Andersson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

År 2018 kom 128 anmälningar in till Veterinära ansvarsnämnden. Till nämnden kan djurägare vända sig om de anser att en person som tillhör djurhälsopersonalen har felbehandlat ett djur i sin yrkesutövning.

I fjol, 2020, kom 225 ärenden in till nämnden. Detta var Veterinärmagazinet först med att berätta
─ Antalet anmälningar ökar framför allt på smådjurssidan, men vi ser en ökning även när det gäller häst, och det handlar mycket om besiktningsärenden, säger Cajsa Ericson, leg sjukgymnast och djursjukgymnast som är ersättare i nämnden.

Besiktning är färskvara

─ Ett typfall är att veterinär A har besiktigat en häst utan anmärkning, det blir köp och det går en tid. Sedan undersöks hästen på en annan klinik och någon typ av fynd görs, fynd som köparen tycker att den första veterinären borde ha sett.

─ Det är väldigt svårt att få rätt i sådana här situationer, eftersom det är mycket svårt att slå fast när en skada uppstod. En bedömning som en veterinär gör är också färskvara, så det ska till något väldigt uppenbart om nämnden ska rikta anmärkningar mot veterinären, fortsätter Cajsa Ericson.

Behovet av att hitta syndabock

En generell förklaring till det ökade antalet anmälningar är många gånger behovet av att hitta en syndabock när något inte blir som djurägaren tänkt sig, samt även i viss mån okunskap, menar Cajsa Ericson.

─ Det finns alltid en risk med att söva ett djur inför en operation, eller risk för att det blir en infektion vid en ledbehandling, och alla djurägare kanske inte inser att det kan gå fel.

─ Långtifrån alla anmälningar är befogade, och jag tycker synd om de yngre veterinärer, och om de som arbetar som distriktsveterinärer över stora distrikt, som sliter hårt och dessutom riskerar att bli anmälda.

Tre av 225 ledde till varning

Av de 225 anmälningar som gjordes 2020 var det 29 som ledde till någon form av påföljd. 26 veterinärer fick en erinran, en mildare form av disciplinstraff, och tre fick en varning.

Vissa fall avskrivs direkt.
─ Det är fallen där djurägaren kräver en ekonomisk kompensation, för den typen av ärenden tar nämnden inte upp. Nämnden tar enbart upp ärenden som har med den veterinärmedicinska behandlingen att göra.

I veterinära ansvarsnämnden sitter flera meriterade veterinärer, samt även övrig djurhälsopersonal, det vill säga legitimerade djursjukskötare, legitimerade godkända sjukgymnaster, samt godkända hovslagare. I nämnden sitter också jurister och personer som är kunniga om lantbrukets djur.

─ Vi har olika specialiteter, och vid behov tar vi in ytterligare specialister, som tandspecialister om det gäller problem med mun och tänder.

Som veterinär är en utförlig journal det bästa du har att luta dig mot

Ett vanligt skäl till att en djurägare anmäler är att kommunikationen mellan djurägare och veterinär brustit. Veterinären säger att hen rådde djurägaren att åka till klinik om problemen förvärrades, medan djurägaren säger sig aldrig ha hört det.

─ Som veterinär är en utförlig journal det bästa du har att luta dig mot. När yngre veterinärer frågar hur de ska undvika att bli anmälda, är mitt svar: ”Gör ett bra jobb, skriv journal och hänvisa patienten vidare om du är osäker”.

Kan finnas skäl att anmäla

Cajsa Ericson stryker under att det också finns befogade anmälningar.
─ Om en häst exempelvis har blivit opererad i fel ben kan en anmälan leda till att kliniken ser över sina rutiner. En anmälan kan också sätta fokus på distriktsveterinärernas tuffa arbetsvillkor.
─ Men det kan också vara bra att som djurägare att tänka efter en gång extra innan man börjar leta syndabockar när något har gått fel.

Stor ökning sedan 2018

Antal anmälningar till veterinära ansvarsnämnden

Anmälningar till Ansvarsnämnden:
2018 – 128 ärenden
2019 – 196 ärenden
2020 – 225 ärenden

Varningar och erinringar som Ansvarsnämnden delat ut:
2018 – 6 varningar och 18 erinringar
2019 – 1 varning och 31 erinringar
2020 – 3 varningar och 26 erinringar
Källa: Veterinärmagazinet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden