InspirationGrundarbetet är nyckeln till framgång – och handlar om ridning med respekt och förståelse för hästen. Det var huvudbudskapet när Pether Markne delade med sig av sin träningsfilosofi vid en clinic i Billdal. Samtidigt gav han sin syn på dagens unga hoppryttare och deras förutsättningar för att lyckas.
Pether Markne: ”Tränare måste tala klarspråk”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Pether Markne har tävlat svår hoppning och ridit OS i dressyr. Han är också Sveriges enda A-tränare i bägge grenarna, med flera framgångsrika elever i främst hoppning. I samband med Hästsnacket på Billdals Ridklubb delade han med sig av samma träningsfilosofi som han lärt ut till Malin Baryard Johnsson och Wilma Hellström.
Först ut var ridsportprofilen Johanna Lassnack med Calle Cool, följt av unga landslagsryttaren Ebba Kewenter med Castlefield Cassandra och sist red Arena Youth Tour-finalisten Emelie Edvardsson med ridskolehästen Vimse.

Sitsen i fokus
Johanna Lassnack, som senaste året har ägnat mycket tid åt att gå till botten med
grundarbetet, både i den uppsuttna och avsuttna träningen på hemmaplan, fick tillsammans med sin ”Calle” agera samspelt föredöme. Att hästen ska spåra, vara rak, liksidig och självbärig var fokus ihop med sitsen.
– Jag är väldigt nördig när det gäller sitsen. Det är så viktigt när hästarna kommer med tryck och hoppar till, att man är i balans och att man har stabilitet. Ibland kommer det elever som sitter ”tio i tolv” och hänger i innertygeln, med för mycket vikt i ena stigbygeln, samtidigt som de klagar på att hästen är stark i ena tygeln. Men det har man inte rätt att bedöma innan man själv kan sitta rakt i sadeln, förklarade Pether Markne.
Han berättade att han inte ”pillar i småsaker” i onödan, men om det är något som påverkar ekipagets förtjänster, då behöver det åtgärdas.
– Är det något som blinkar rött hos hästen eller ryttaren, då måste vi göra något åt det.

Lätt kontakt
Den röda varningslampan illustrerades med att duktiga Ebba Kewenters härliga skimmelsto ville dyka ner på nosen och hänga sig i bettet. Att hästen ”lägger sig ner” i början av arbetet är ingen fara så länge kontakten är lätt, menade Pether Markne, men ryttaren får aldrig bära hästen i handen.
Att jobba med upplyftande tygeltag, stundtals länga tygeln, rida för sisten och ligga steget före hästens djupdykningar var tipsen till Ebba Kewenter, som fick jobba på ordentligt.
– Är hästen framme för sitsen? Då kan du försöka rida uppåt och framåt, och förekomma hästen, det gäller att inte vara tvåa på bollen.
Kom ner i sadeln
Emelie Edvardsson stod inför utmaningen att rida en ridskolehäst som hon bara suttit på ett fåtal gånger. Fina Vimse visade sig vara en känslig häst med en del power och Emelie Edvardsson hade händerna fulla. Lättridning i galoppen blev en fokuspunkt för Pether Markne. Det resulterade i en balans- och styrkeövning som gick ut på att stå rakt upp i sadeln, med höfterna riktade framåt, i trav och galopp.
Pether Markne var tydlig med betydelsen av att komma ner i sadeln.
– När vi vill kommunicera med våra djur kan vi inte göra det ståendes.
Jobba långsiktigt
Betydelsen av att ha grundarbetet på plats innan det vidare arbetet med att finslipa detaljer för att prestera på tävlingsbanan kan inte överdrivas. Många har alldeles för bråttom i sin iver att plocka rosetter, men det är ett väldigt kortsiktigt tänk, menar Pether Markne.
– Jag har inte förstått varför man så tidigt måste hoppa höga klasser, vem är det som pushar för det? Är det ryttarna själva eller deras omgivning? Jag vet att det blir platt fall för många, och det är sorgligt och synd när de har talang. Hade de sett det i ett lite längre perspektiv och fokuserat på att bygga sina hästar och vara nöjda med varje litet framsteg, för att kanske nå sina drömmars mål lite längre fram, då hade det sett väldigt annorlunda ut.
Tränaren ser om eleven är redo
Pether Markne betonar vikten av att vara tydlig och prata klarspråk med sina elever.
– Det är en styrka att som ung vilja gå in på banan och visa sina krafter, men konsekvenserna kan bli något man inte alls hade förväntat sig. Här måste vi som tränare ta vårt ansvar och tala om när eleven är redo eller inte.
Framgång handlar om så mycket mer än att klättra snabbt i klasserna, menar Pether Markne.
– Kan du producera hästar själv? Har du kroppskontroll för det? Har du ”knowhow”? Många kan få en ”once in a lifetime” häst, men vill du verkligen vara kvar i sporten krävs det betydligt mer än så. Oavsett vilka förutsättningar du har från start, måste du till slut kunna producera dina egna hästar för att lyckas på lång sikt. Såklart måste du ha erfarenhet innan du kan göra det, men du kan alltid jobba med din kroppskontroll, hur du inverkar på hästen och ditt knowhow, så att du sedan kan utbilda en häst.
Positiv inför framtiden
Pether Markne tror att det kan komma något gott ur det stålbad som ridsporten genomgår.
– Det är mycket negativt som händer just nu när det gäller hästvälfärd, där det går till olika ytterligheter, men samtidigt tror jag att det tvingar oss tränare att förstå hästen mer och bli mycket mer på hästens sida. Det kommer att föda mycket mer ”feeling” hos ryttarna och det kommer att föda mer ”känslig” ridning. En ridning som man vill titta på och inte en ridning som går emot djuret med hårda bett och hårda händer.
Vad har Wilma Hellström gjort rätt?
– Wilma har omgett sig med bra tränare, fokuserat på sin satsning och byggt upp många hästar själv. Cicci köpte hon som 5-åring och målet har hela tiden varit klart, men det har inte funnits någon stress att komma dit. När man jagar någonting blir det lätt väldigt jobbigt. Är man bra nog och har hästen, då är man med till slut.
Tre tips för att nå målen som ung ryttare
- Först och främst, fokusera på att bli bättre i din ridning och förstå hästar och ridning bättre. Omge dig med människor som kan, då kan det inte bli dåligt.
- Se till att skapa kontinuitet i träningen och stäm av ofta med din tränare. Det är inget fel på gruppträning en gång i veckan, men det är svårt för både elev och tränare att verkligen komma på djupet med det som behöver jobbas med. Varför inte tävla lite mindre och investera mer i kontinuerlig kvalitetsträning för tränare? Se det som en viktig utbildning – även när du tävlar på elitnivå så håller du på och utbildar dig.
- Att vilja mycket är en styrka, men det brinner inte. Det är inte roligt att missa ett viktigt kval eller ett junior-EM, men du dör inte och det finns ett liv efteråt. Många vill åka utomlands och jobba för att lyckas, men kom ihåg att då handlar det om business och inte om dig som ryttare. Henrik fick jobba i många år innan han kom dit där han är idag. Jag tror att man måste ”slow down” och sluta jämföra sig med alla andra. Där behövs det också kloka vuxna som säger ”din tid är inte just nu men den kommer”.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på