Hoppning
8 september 2016 14:00

Pether och Per säljer sitt livsverk

Pether Markne och Per Sandgaard har bestämt sig för att sälja sitt livsverk Arphus Gård i Strängnäs och flytta till Skåne. "Vi vill komma närmare kontinenten", säger Pether.

Pether och Per säljer sitt livsverk
Erik Rundelius 0046(0)7055183

Arphus Gård är på väg att läggas ut för försäljning. Orsaken är att Pether och Per vill få kortare restid till Danmark och övriga Europa.

– Jag jobbar ju mycket utomlands och det vill jag fortsätta med samtidigt som jag vill fortsätta bygga min akademi. Det tror jag blir lättare om vi är stationerade i Skåne, säger Pether och fortsätter:

– Det blir också närmare för Per till familj och vänner i Danmark.

Det ligger alltså inget dramatiskt bakom beslutet att sälja livsverket Arphus och skulle inte gården bli såld till det pris som paret vill ha bor de helt enkelt kvar.

– I så fall tänker vi om och hittar någon annan lösning som fungerar, säger Pether.

Men om det går som tänkt och rätt köpare hittas är tanken att Pether och Per ska köpa sig en bostad någonstans i Skåne – ”vi vill gärna bo vid havet” – och hyra in Markne Academy på någon anläggning i närheten.

– Jag har redan fått flera erbjudanden om att få hyra in hästarna på olika anläggningar i Skåne men inget är bestämt än, säger Pether.

Någon ny egen gård blir det alltså inte.  

– Nej, jag vill göra mig lite friare för att kunna satsa ännu mer på min akademi och också få loss resurser att själv kunna vara en del i ägandet av hästar till akademin.

– Den är min baby och jag har gett mig den på att jag ska få den att fungera.


Pether Markne tillsammans med tjejerna i Markne Academy. (Foto: Roland Thunholm)

En tanke med flytten är också att ryttarna i akademin ska få kortare resväg till Holland och Rob Ehrens som Marknes Academy har ett nära samarbete med.

– Han bygger just nu en anläggning och tanken är att vi ska komma dit och få träningshjälp och tävla. Jag tror att ryttarna i akademin måste få komma utomlands och tävla och knyta kontakter för att utvecklas, säger Pether.

Själv kommer han fortsätta att resa till Stall Tops i Holland och träna Edwina Tops Alexander och elitryttarna från Qatar som står uppstallade där i markarbete. Men även det mångåriga samarbetet med Malin Baryard Johnsson är tänkt att fortsätta.

– Ja, jag pratade just med henne om det. Vi sa att då kommer vi få ännu mer anledning att ta oss tid att sitta ner och äta en god midag ihop när vi ses.

Kanske blir det också så att Pether och Per skaffar sig någon form av övernattningsmöjlighet i Stockholm.

– Jag är ju sörmlänning från början och vill inte lämna området helt. Jag har ju dessutom många elever här som jag inte vill släppa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden