Körning
8 augusti 2021 19:46
Ridsportplus

SM i sportkörning är avgjort

SM i körningNM-gulden från Danmark nyligen var inte nog. I helgen fixade Johan Herner ännu ett mästerskapsguld, i SM på hemmaplan. Tävlingarna bjöd på både shirehästar och paraklass – med mera.

SM i sportkörning är avgjort
Johan Herner och Störtebekers Big Cracker – svenska mästare. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med ponnyn Störtebekers Big Cracker, till vardags kallad Lilleman, fanns det liksom ingen tvekan om var mästerskapstiteln skulle landa. Johan Herner tog hem segern med 47, 31 i dressyr, seger i maraton och, visserligen, nio straff i precisionskörningen, men det gav en god marginal mot tvåan: Johny Sjödin och ponnyn Why me.
Det sistnämnda ett ekipage som bara blir bättre och bättre. Här kan det bli riktigt tuff konkurrens i ponnyklassen, ganska snart.

8. Johny Sjödin
Johny Sjödin och Why me. Foto: Eva Österlund

Men dagen var Lillemans. Denna ponny som utvecklats så fint i Johan Herners erfarna händer och som tar sig an utmaningarna så positivt. Och så snabbt men kontrollerat det går. Ägaren Ingela Eklund, som är en av grommarna i dressyr och precision, följde sin ponny i hinder efter hinder. Nog så nervöst.

23 starter gjordes i det svenska mästerskapet. En låg siffra kan man tycka men de som var där kompenserade upp med fina körningar och tävlingsledaren Ulla Herner var mycket nöjd när sista ekipage lämnat precisionsbanan på söndagen.
– Det här blev mycket bra, vilken tur att vi gjorde en tävling i alla fall, säger Ulla Herner.

Maratondagen blev tuff för de flesta. Banbyggaren Patrik Strauss byggde för ett SM där utmaningarna för kuskar och hästar skulle ligga på en hög nivå. Flera hästar och ponnyer var också rejält trötta när de tog sig an sista hindret som innehöll en tuff backe där de skulle upp och ner flera gånger. Återhämtningen fungerade dock fint. Alla hästar var pigga på finaldagen.

Tyvärr innehöll maratonkörningen också ett dramatiskt olyckstillbud. Unga, lovande kusken Jonathan Bengtsson och hans ponny Frappant hade största möjliga otur i det tredje hindret. Jonathan Bengtsson och groomen föll av vagnen, ponnyn fortsatte i allt snabbare tempo med den tomma vagnen – men kunde snart fångas in.

Enligt tävlingsledare Ulla Herner är hela teamet självklart chockade och med mindre skador, men ponnyn leddes till stallet där veterinär fanns och alla blev omsedda.
Jonathan Bengtsson var med i det lag som landslagsledare Annika Borg tagit ut inför EM för unga kuskar om ett par veckor. Nu blir det tyvärr inte så.

1. Saga
Saga Petersson och Mintus. Foto: Eva Österlund
5.mimmi O
Mimmi Olskins och skimmelponnyn Bluewater Simon.

I Åstorp var flera av de unga EM-kuskarna med. I childrenklassen gjorde Saga Petersson och Mimmi Olskims upp om segern och mästartiteln. Bägge dessa unga kuskar har utvecklats rejält det sista året. Nu var det Saga Petersson som dominerade den här gången, hon och fina ponnyn Mintus segrade i alla tre momenten. Men Mimmi Olskims är helt klart på gång med sin skimmelponny Bluewater Simon.

3. Sanna M
Sanna Manfredsson och Dorthealysts Tristen tog hem mästerskapstiteln.

Några snäpp upp åldersmässigt var det klassen med supertjejerna Sanna Manfredsson med Dorthealysts Tristen och Ester Fagerlind med Menai Diego. Sanna Manfredsson kompenserade en tredjeplats i dressyr med att vinna både maraton och precision. Ester Fagerlind tog det lite lugnare med sin Diego som är en yngre ponny som inte har gjort en sådan här tuff tävling förut. Men om några år…
Mycket välförtjänt att Sanna Mandredsson, som alltid är i topp, nu kunde hämta hem guldet och mästartiteln.

4. Linnea
Linnea Kristiansen med sitt fuxsto Lady Lexington fixade första SM-guldet. Foto: Eva Österlund

För drygt ett år sedan kom Linnea Kristiansen med sitt nya fuxsto Lady Lexington till en tävling i Revinge utanför Flyinge. Lexi var ny men verkade vara mycket lovande i körning.

Nu har det gått ett år och i Team Kristiansens erfarna händer har detta sto utvecklats fantastiskt fint. Första SM-guldet fixades i helgen, bara inledningen med 42, 50 i dressyr gav ju en hint om att de var på guldjakt. Fina körningar rakt igenom med viss dramatik i maraton där vagnen i ett av hindren gick på två hjul. Men allt gick bra, allt kom snart på plats igen och Linnea Kristiansen och Lexi blev tvåa i maraton, slagna endast av Thomas Sjöberg och Solo Tu. Thomas Sjöberg tog bronsplatsen i totalen efter Karin Söderqvist och Lukas som blev tvåa.

10. Thomas Sjöberg
Thomas Sjöberg och Solo Tu. Foto: Eva Österlund

Paraklass kördes det också i Åstorp, tre kuskar till start och här lyckades veteranen Arne Bjurling och hans Staccato-S ta mästartitel och guldet med bara en lite marginal till tvåan Christina Hellgren med ponnyn Hot Shot!

9. Arne Bjurling
Veteranen Arne Bjurling och hans Staccato-S tog mästartiteln. Foto: Eva Österlund
7. Camilla Ahlberg
Camilla Ahlberg med fuxparet Dixie och Ecco tog hem guldet i parklassen för häst. Foto: Eva Österlund

Sist men inte minst, parklassen för häst. Två starter men inte vilka som helst. Dels erfarna Camilla Ahlberg med fuxparet Dixie och Ecco. Så fint körda. Och motståndet kom från Karin Emilsson och hennes shirehästar som visade upp sig för den sydsvenska publiken för några veckor serdan. Nu i Åstorp där de väckte en hel del uppmärksemhet. Inte minst hur Karin Emilsson lyckades lotsa de här minst sagt stora hästarna genom portar i både maraton och precision. Mot Camilla Ahlbergs seger kunde de dock inte göra så mycket.

Ett härligt och väl genomfört svenskt mästerskap av proffsiga Krika som stod som arrangör.

Hela resultatlistan hittar du här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden