Sportnytt
23 januari 2019 17:10

Svensk-japansk skäck kan bli GHS-publikens nya favorit

Sann sagaEn svenskfödd häst som hittills varit en riktig doldis är klar för världscupfinalen i Göteborg. Det handlar om den lilla skäcken Life Is Beautiful, som blivit Japans mest framgångsrika hopphäst.

Svensk-japansk skäck kan bli GHS-publikens nya favorit
Life Is Beautiful föddes i Sverige och ska nu tävla för Japan i världscupfinalen. Foto: FEI

Resan som den lille skäcken gjort är nästan som tagen ur en flickbok. Han föddes hos Agneta Sjögren-Fredriksson 2003 med härstamningen As de Thurin-Anart och då med namnet Tour de France. Mamman Amour (e Roman Way xx) hade redan gett ett stort antal fina avkommor.

Det var en av dessa avkommor som Stefan Karlsson från Markaryd såg när han satt på läktaren och tittade på Breeders Trophy på Flyinge. Stefan hade köpt Life is Beautiful eftersom han gillade skäckar. ”Kan den, så kan väl min” tänkte han, listade en massa tänkbara ryttarnamn och hamnade hos Jörgen Larsson.
– Dittills var det han själv som ridit men nu gjorde vi upp en plan på hur vi skulle matcha till fyraårstestet. Och Stefan gick och köpte transport och tävlingsutrustning till hästen, minns Jörgen.

Den lilla skäcken skötte sig bra och gick Falsterbo både som fem- och sexåring. Han fick sedan också gå lite dressyr med sin ägare Stefan Karlsson.
Efter ett tag blev det även körning.
– Stefan var kompis med Maria Alfredssons pappa som var duktig på att tömköra. Så hästen kördes in och Stefan körde omkring med den.

Så här långt hade Bruce och Ulrika Goodin fått nys om hästen. Goodins hade affärskontakter med Ryuma Hirota och Bruce rekommenderade hästen.
– Jag var tveksam först för hästen hade inte gått några högre klasser. Men så testred jag, byggde upp lite större hinder – och hästen hoppade, berättar Ryuma för FEI.

Skäck
Den svenskfödda skäcken Life is Beautiful ska hoppa för Japan i världscupfinalen i Göteborg. Foto: FEI Foto

2011 lastades Tour de France på flyget till Japan och bytte samtidigt namn till Life is Beautiful. Ryumas hustru Shino började rida hästen och det blev hur bra som helst. Han började med att vinna Japans 1,40-championat och när hästen sedan testades på högre höjder motsvarade han alla förväntningar. Och nu är han alltså kvalad till världscupfinalen i Göteborg, som överlägsen vinnare av den japanska ligan.

Nu kommer Life is Beautiful hem till Sverige igen, för första gången sedan han såldes. Han kommer inte bara till Sverige, han kommer också till Bruce and Ulrika Goodins välbekanta stall en hel månad innan det blir finaldags i Scandinavium i början av april.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden