Hoppning
1 juni 2019 11:32
Ridsportplus

Svenska young rider-mästaren tar över Cayenne de Clarence efter Jens Fredricson

Nytt ekipageLövstahingsten Cayenne de Clarence som ridits och tävlats av Jens Fredricson har fått en ny ryttare.
− Han är mycket välriden, men att rida en hingst är nytt för mig, säger 22-åriga Hollandsbaserade Stella Röhlcke som tagit över Cayenne och nu berättar om planerna för den lovande hingsten.

Svenska young rider-mästaren tar över Cayenne de Clarence efter Jens Fredricson
Stella Röhlcke är ny ryttare på Cayenne de Clarence 1352, som bland annat har vunnit SWB Stallion Trophy vid Breeders två gånger och var trea i 5-årsfinalen i Falsterbo. Foto: Lottapictures och Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I början av april gjorde Jens Fredricson sin sista start tillsammans med Cayenne de Clarence (f -12, SF e Baloubet du Rouet- Alfa d’Elle uppf Rene Marcotte äg Lövsta Stuteri AB). Finalen skedde i Lövsta Future Challenge under Gothenburg Horse Show, och därefter flyttade Cayenne till Lövsta Stuteris samarbetspartner Roshoeve i Belgien där han verkar i aveln denna säsong.

Bara 45 minuter därifrån, i Someren i Holland, bor Lövstas Stella Röhlcke, som är ny ryttare på Cayenne och precis har gjort sin första start med honom.

Stella Röhlcke O Cayenne Foto Privat
Den nya duon har precis kommit igång tillsammans. Foto: Privat

− Vi var felfria på hinder, men ryttaren gjorde en volt, avslöjar Stella Röhlcke och förklarar att hon ville göra upplevelsen så bra som möjligt för hästen i deras första start.
− Han är väldigt välutbildad med fina kvaliteter och det är så kul att rida honom. Men det är klart att det märks att han är hingst, och att rida hingstar är något nytt för mig.

Hon har fått god hjälp av Cayennes tidigare ryttare.
− Jag har haft mycket kontakt med Jens, som är rådgivare på Lövsta Stuteri. Jens är viktig för mig och min karriär, säger Stella.

Jag har haft mycket kontakt med Jens, som är rådgivare på Lövsta Stuteri. Jens är viktig för mig och min karriär.

Satsar på Karmel

Att Jens Fredricson lämnar över Cayenne de Clarence till Stella beror på att Jens nu satsar fullt ut på en annan Lövsta-hingst, Karmel Van De Watering, som precis har debuterat 1,50.
− Därför passade det bra att Stella tar över Cayenne efter Jens fina arbete med honom. Cayenne och Stella kommer att tävla lite nu men mer efter seminsäsongen vilket vi ser fram emot, säger Malin Cohlin, stationschef på Lövsta Seminstation.

− Jag hoppas att vi ska få fortsätta tillsammans. Jag tycker mycket om Baloubet-blodet och jag vill gärna ha med Cayenne i min sportsatsning, säger Stella Röhlcke och berättar att det just fötts ett föl hemma på Lövsta Stuteri, med Cayenne som pappa och Stellas juniorhäst Ziregina som mamma.

Hingstföl E. Cayenne De Clarence 1352 U. Lövstastar-stoet Ziregina Foto Magnus Cohlin Klar
Den här lilla godingen är resultatet av Stellas juniorhäst Ziregina och Cayenne de Clarence. Foto: Magnus Cohlin

Baserad hos van der Vleutens

Stella Röhlcke har bott i Holland i drygt två år och har sin verksamhet på Eric och Maikel van der Vleutens anläggning i Someren.
− Jag tränar för Eric men har mitt eget stall. Anläggningen är bra lokaliserad och jag har nära till många tävlingar, säger Stella som nu ändå förbereder sig för en resa som blir betydligt längre.

Hon är uttagen att rida U25-klasserna under GCT-veckan i Stockholm, två dagars resväg från Holland.
− Jag blev så glad över att bli uttagen, och det är ett så bra initiativ med den här tävlingen. Jag tar med mig Delina, som är min bästa häst för närvarande och har hoppat jättebra den här säsongen.

Stellarohlcke_lg
Stella, som är barnbarn till Lövstas ägare Antonia Ax:son Johnson, har just lämnat en framgångsrik tid som ung ryttare. Stella säkrade bland annat finalseger i Krafft Young Rider Cup och tog SM-guld. Bilden är tagen då Stella blev svensk mästare i höstas med Delina. Foto: Lottapictures

Stella fyller 22 år i år och gör sitt första år som senior.
− När man plötsligt går från young rider till senior känns det kul att Ridsportförbundet ger oss möjlighet att få rida U25-klasser som den jag vann i Amsterdam tidigare i år, och att lagkaptenen Henrik Ankarcrona har god koll på oss unga ryttare.

Men efter GCT bär det av till Holland igen. Stella Röhlcke har inga planer på att återvända till Sverige än på länge, inte ens om Lövsta Stuteri skulle kalla.
− Jag är redan starkt engagerad både som ryttare och kring Lövsta Stuteris hopphingstprogram och gör större nytta genom att vara verksam här nere i Europa. Jag har det så bra här i Holland, och jag lär mig mycket om hingstar och om unghästar, och det är optimalt för min tävlingssatsning, säger Stella Röhlcke.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden