Sport
14 februari 2019 08:43

Tävlingsstoppet: ”Givet att ställa in”

EHV-1Ett temporärt tävlingsstopp råder i Stockholmsområdet de kommande tre veckorna med anledning av EHV-1.
– Det var ett givet beslut att ställa in tävlingen, säger Margaretha Schmidt, tävlingsledare hos Täby RS som var bland de första att ställa in.

Tävlingsstoppet: ”Givet att ställa in”
Flera tävlingar har ställts in i Stockholmsområdet. Arkivbild: Roland Thunholm

Under tre veckor råder ett, enligt Ridsportförbundets formulering, ”frivilligt tävlingsstopp” i Stockholmstrakten berättar förbundet på sin site. Detta har bestämts av Svenska Ridsportförbundet och Stockholms Läns Ridsportförbund i samråd med arrangörerna i Stockholmsområdet, och anledningen är den centralnervösa formen av virusabort som har drabbat olika stall. Smittan har kostat fyra hästar från Skånsta Ryttare livet.

Täby RS, som till helgen skulle ha regional och nationell (2*/3*) dressyr för ponny och häst, är en av de klubbar som har ställt in sin tävling.
– För oss var det ett givet beslut att ställa in tävlingen med tanke på läget, även om det förstås är tråkigt att ställa in, säger Margaretha Schmidt, tävlingsledare hos Täby RS.
– Det är ett sätt att försöka stoppa smittspridningen. Vi vill dels inte få eventuell smitta till vår anläggning och därtill är ju tävlingar och träningar ett sätt som smitta ofta sprids på. Om ekipagen nu håller sig hemma en tid kan spridningen förhoppningsvis stoppas upp, säger Margaretha.

Ridsport.
Det frivilliga tävlingsstoppet gäller fram till den 7 mars. Foto: Roland Thunholm

Flera inställda

Det frivilliga tävlingsstoppet gäller fram till den 7 mars. Ridsportförbundet påminner om allas ansvar att tänka till gällande smittskydd och skriver på sin site att ”Alla som har kontakt med häst i Stockholmsområdet ska tänka på att undvika onödiga besök i andra stall än det egna under den närmaste tiden.”

Vad är väl tre veckor utan tävling jämfört mot hur illa det kan bli med smittan? Ingenting.

Övriga klubbar som i dagsläget uppges ha ställt in är Södertälje RK (regional/2* hoppning 17 februari), Märsta RK (regional/2* dressyr 17 februari) och Rånäs RK (lokal/1* dressyr 24 februari).

Täby RS, som återkommer med en ersättningstävling i april, meddelade den 6 februari i sociala medier att de ställer in sin tävling som skulle ha ägt rum kommande helg.

– Vi hade ställt in redan innan det frivilliga tävlingsstoppet blev bestämt och vad jag vet var vi först ut. Vi är tacksamma över tävlingsstoppet och tycker förstås att det är otroligt bra att vi är flera klubbar som ställer in tävlingarna för att hindra smittspridningen, säger Margaretha Schmidt och tillägger:
– Vad är väl tre veckor utan tävling jämfört mot hur illa det kan bli med smittan? Ingenting.

Läs mer hos förbundet om tävlingsstoppet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden