Hoppning
10 december 2021 21:34

Top 10-finalen avgjord – här är Ridsports liverapportering

Top 10-finalenDet har blivit dags för en av årets absoluta höjdpunkter – Top 10-finalen med världens tio bästa hoppryttare. Den spännande kampen om ära och stora prispengar med Peder Fredricson och Henrik von Eckermann i startfältet är avgjord. Henrik von Eckermann slutade på silverplats medan Ben Maher tog hand om guldet.

Top 10-finalen avgjord – här är Ridsports liverapportering
Henrik von Eckermann och King Edward siktar på seger i kvällens superfinal. Foto: FEI/Christophe Taniére

Bragdguldmedaljörerna Peder Fredricson och Henrik von Eckermann är på plats i Genève för att rida prestigefyllda Rolex IJRC Top Ten Final. I egenskap av världsetta startar Peder sist med Catch Me Not S medan världstrean Henrik går ut som tredje man från slutet med guldhästen King Edward.

Den första av två utmanande 1,65-rundor går över 12 hinder med 15 språng. Maxtiden är 72 sekunder. Den andra rundan är en förkortad och lite annan version av den första med 9 hinder och 10 språng. Vid lika antal fel avgör tiden i andra rundan. Banbyggare är schweizaren Gérhard Lachat och holländaren Louis Konickx med team.

Först ut är fransmannen Kevin Staut med hästen Tolede de Mescam Harcour – och där går startsignalen. Den kraftfulla skimmeln rör sig rytmiskt över banan och klarar den tidiga trekombinationen galant. Ekipaget får med sig ett nedslag på näst sista hindret men gör en väl avvägd runda som ger 4 fel till andra rundan.

Belgaren Jerome Guery gör en kanonrunda med magnifike hingsten Quel Homme de Hus och sätter superfinalens första nolla.

OS-guldmedaljören Ben Maher gör det enkelt med guldhästen Explosion W. Ekipaget hoppar med kraft och fokus och sätter andra nollan för Storbritannien.

Hemmahoppet Steve Guerdat har kvalat in till Top 10-finalen hela tio gånger och rider ikväll Victorio Des Frotards. Fuxen är inte riktigt på bakbenen och får ett nedslag på ena långsidan.

Titelförsvaren från 2019, amerikanen Kent Farrington, har vunnit Top 10-finalen två gånger och vann gårdagens 1,60-klass med Creedance. Nu är det hästen Austria 2 som forcerar hinderhöjderna hyfsat enkelt trots sin litenhet. Stoet är i och knackar genom hela trekombinationen och river samma hinder som Steve Guerdat.

Andre britten i startfältet, Scott Brash, rider in på Hello Jefferson. Brash har uppmärksammat hinderfelet som Guerdat och Farrington gjort och sätter tillbaka mot det förrädiska räcket. Ekipaget får istället rundans första tidsfel och river även sista hindret.

Martin Fuchs är nästa hemmahopp in på banan med hästen Chaplin. Även här saknas trycket bakifrån och ekipaget får ett nedslag sent i banan.

Svenska stjärnekipaget Henrik von Eckermann och King Edward gör ett byte innan de rider an första hindret. Guldhästen hoppar luftig och fint, det ser välbalanserat ut och det smattrar i fibersanden när duon sätter den första svenska nollan.

Tysken Daniel Deusser gör ingen besviken med superstoet Killer Queen. Duon blir fjärde felfria ekipaget i mål.

Catch Me Not S frodas på den enorma banan med sin stora galopp och det ser otroligt enkelt ut med Peder Fredricson vid spakarna. Dessvärre faller näst sista hindret och världsettan får med sig 4 fel till andra rundan.

Inför andra rundan ligger Henrik fyra följt av den snabbaste fyrafelaren Peder på femte plats. I topp hittar vi belgaren Jerome Guery med Ben Maher som tvåa och Daniel Deusser som trea. Det bäddar för en mycket snabb andra runda där mycket kan hända.

Andra rundan är igång

Martin Fuchs är först ut och sätter direkt fart med Chaplin. Men det blir stolpe ut även andra rundan och ekipaget stannar på totalt 12 fel. Duon hyllas dock av hemmapubliken när Fuchs sitter av och klappar om sin häst.

Scott Brash har samlat ihop det något bättre efter första rundan men rider inte så snabbt. Hello Jefferson hoppar med tryck och självförtroende och ekipaget går i mål felfritt med de 5 felen från första rundan.
– Jefferson hoppade fantastiskt och felet var mitt. Vi kom in för djupt, säger britten i direktintervjun på väg ut från banan.

Taket lyfter nästan när Steve Guerdat och Victorio Des Frotards äntrar banan för att göra sin andra runda. Tystnaden sänker sig medan Guerdat kämpar på mot klockan. Flytet är inte ”on point” men det ser ut att sluta felfritt. Det blir dock ett nedslag och ekipaget slutar på 8 fel efter två rundor.

Kevin Staut har med sig 4 fel från första omgången och gör en sansad satsning på tiden med sin Tolede de Mescam Harcour. Duon gör andra rundans andra felfria ritt och med sina 4 fel är fransmannen ett hot mot Peder och Catch Me Not S som också har 4 fel med sig.
– Det här är ”kiss and cry” och idag är det ”cry”, säger amerikanen i direktintervjun efter rundan.

I toppen ligger just nu Kevin Staut före Scott Brash och det har blivit dags för världsettan Peder Fredricson. Catch Me Not S är med på noterna men en supersnäv sväng resulterar i en röd bom ner. Ekipaget ligger därmed fyra.
– Det röda räcket var inte min vän idag. Jag hade ner det i både den första och andra rundan, säger Peder i direktintervjun efter rundan.

Då ska vi se vad Henrik von Eckermann och King Edward kan göra. Och de gör det – de sätter press på de tre sista ryttarna med en fantastisk felfri runda på en riktigt bra tid.
– Det är en fantastisk häst – det är en otrolig känsla att få rida den här hästen, säger Henrik i direktintervjun och tackar både fästmön Janika Sprunger och Genève.
– Det är en schweizisk häst.

Tiden att slå är 51,16 sekunder när världstvåan och Aachen Grand Prix-segraren Daniel Deusser drar igång med Killer Queen. Stoet knackar i första hindret och viker undan på andra och därmed har Henrik von Eckermann och King Edward säkrat en pallplats.

Återstår gör nu guldbritten Ben Maher och belgaren Jerome Guery.

Ben Maher är sugen efter den lilla missen där Henrik von Eckermann tog hem segern i superfinalen i Global Champions Tour i Prag. Britten tänker inte vika ner sig och det går undan. Ben Maher och Explosion W sätter nollan och slår Henrik och King Edward med nära två sekunder. Klockan stannar på 49,57 sekunder.
– Explosion är fantastisk, jag var lite nervös över en sväng och Henrik satte stor press på mig, säger en mycket glad Ben Maher i direktintervjun.

Top 10-debutanten Jerome Guery har nu chansen tillsammans med Quel Homme de Hus. Det ser betydligt långsammare ut än både Ben Maher och Henrik. En felbedömning för med sig ett nedslag men ekipaget går ändå i mål som trea.

Start- och resultatlistor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden