Dressyr
27 november 2022 14:16
Ridsportplus

Top 10-seger till Jessica von Bredow-Werndl – Patrik Kittel trea

Lövsta Top 10Magin låg som ett skimmer över Friends Arena när Lövsta Top 10 Dressage avgjordes på söndagen. Segern gick till Jessica von Bredow-Werndl och guldhästen Dalera som maxade det artistiska intrycket. Trea blev Patrik Kittel som fick till en pangritt med Touchdown. Ridsport har pratat med Jessica om den nya küren och frågat Patrik om framstegen med Touchdown.

Top 10-seger till Jessica von Bredow-Werndl – Patrik Kittel trea
Patrik Kittel har ridit åtta världscupfinaler - nu kan det bli en till. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Förmiddagen på Friends Arena blev en trollbindande upplevelse med finalen i Lövsta Top 10 Dressage. Samtliga ryttare visade upp musikaliska program med stor kreativitet och hög svårighetsgrad medan publiken i det närmaste höll andan.

Ljuvligast av dem alla när resultatlistan stod klar var återigen Jessica von Bredow-Werndl som dansade fram med sin magiska guldhäst TSF Dalera till en egen version av de mest kända låtarna med Edith Piaf. Med tre månader gamla bebisen i kulisserna red världsettan upp till sista halten med 88,760 procent i protokollet.

Den svenska domaren Annette Fransén Iacobaeus ville till och med sätta över 91 procent för ritten och samtliga domare låg väldigt högt för artisteriet. Piaffen och passagen liksom övergångarna mellan passage och piaff toppade poängligan tillsammans med galoppiruetterna. Samtliga utom själva piaffen ger dessutom dubbla koefficienten.

Jessica Von Bredow-werndl-dalera 2 22127 Rt
Jessica von Bredow-Werndl och Dalera dansade fram på franska. Foto: Roland Thunholm
Jessica Von Bredow-werndl-dalera 5 221127 Rt
Så tacksam över sin häst. Foto: Roland Thunholm
Jessica Bredow-werndl-elin Edman 1 221127 Rt
Med lilla Ella Marie i kulisserna. Foto: Roland Thunholm

Älskar Paris

Ryttaren själv upplevde dock att hon kom ur rytmen i början av galoppdelen, vilket knappt var märkbart på poängen.
– Jag kände inte riktigt musiken i kroppen och det var därför jag tappade harmonin med Dalera.  Det var enda problemet och det handlade inte om henne, utan om mig. Det började när jag skulle fatta galopp och jag inte talade om för henne i exakt vilken galopp vi skulle starta. Det var då osäkerheten kom över mig, berättar Jessica von Bredow-Werndl.

Jag tänkte i stället för att bara göra. Jessica von Bredow-Werndl

Hon beskriver hur hon började tänka på programmet, rörelserna och musiken.
– Jag tänkte i stället för att bara göra.

Att ta fram en ny kür har tagit lång tid.
– Jag ville göra den bättre än min förra kür, och jag tror verkligen att den är bättre. Och då låg den förra på nära 92 procent som mest. Så det var väldigt svårt att skapa en ny och det behövde verkligen vara något speciellt.

Jessica von Bredow-Werndl red tidigare till musiken från den romantiska musikal-dramakomedifilmen La La Land, vilket bland annat gav henne världscupsegern på 90,836 procent i våras.

Att hon ville ha musik med Edith Piaf till den nya küren visste hon från start. Det som sedan har krävt stor tankemöda och tagit tid är koreografin.
– Jag visste att jag ville ha Edith Piaf, ”Je ne regrette rien” hade jag också klart för mig liksom ”Padam Padam” och ”La vie en rose”. Jag älskar Paris och jag visste verkligen att det var det jag ville ha. Sedan tog det månader att sätta koreografin.

Vad känner du när du hör musiken?
– Jag får gåshud, säger Jessica von Bredow-Werndl med ett stort leende.

Sista ryttaren Isabell Werth intog i sin tur återigen andraplatsen med sin DSP Quantaz på 85,360 procent, till de hesa 80-talstonerna av ”It’s a heartache” med ikonen Bonnie Tyler. Ekipaget hade lite problem med skrittdelen men toppade liksom Jessica von Bredow-Werndl i piaffen och passagen.

Patrik Kittel-touchdown 1 221127 Rt
Patrik Kittel och Touchdown bjöd på ett fint program. Foto: Roland Thunholm
Patrik Kittel 2 221127 Rt
Svenskt på pallen. Foto: Roland Thunholm
Top 10 Prizegiving 5 221127 Rt
Samtliga ryttare uttryckte stor tacksamhet till Lövsta som tagit över sponsorskapet och säkrat tävlingen för en tid framåt. Foto: Roland Thunholm

”Starkare i piaffen och passagen”

Trea blev Sveriges egen dressyrkung Patrik Kittel som efter gårdagens personbästa i Grand Prixen fick till en pangritt med sin Touchdown. Leendet när Patrik Kittel släppte tyglarna och tog emot publikens jubel var om möjligt större än någonsin. Det blev slutligen 83,660 procent på sista raden med en mycket hög lägstanivå och några nior för den ökade galoppen och travslutorna.

Landslagstränaren Louise Nathhorst var på plats på framridningen under klassen och hon var väldigt nöjd med Patrik Kittel och Touchdown.
– De har varit fantastiskt duktiga bägge två, och framför allt Patrik som jag tyckte gjorde en perfekt runda. Den har nog nästan aldrig gått så bra, sa hon i en arenaintervju efter klassen.

– Han är ju en av de yngsta hästarna i fältet och gör bara framsteg hela tiden. Framför allt har han blivit mycket starkare i piaffen och passagen, och övergångarna däremellan. Sedan är det själva lättheten och formen som också har förbättrats, fortsatte Louise Nathhorst.

Gott lynne

Patrik Kittel instämmer med sin landslagstränare som han till vardags träffar för lite hemmaträning ungefär varannan månad.
– Touchdown har blivit starkare och jag blir också säkrare från tävling till tävling. Att jag rider med en viss trygghet och har varit med ett tag i sporten hjälper till. Jag har alltid haft lite problemhästar, men Touchdown är en häst som har varit väldigt lätt att ha att göra med. Han ger samma fantastiska ridkänsla varje dag.

Är det skönt?
– Väldigt skönt. Bara en sådan sak att man kan slappna av och skritta ut med långa tyglar och händerna i vädret, säger Patrik Kittel som verkligen fick hålla i sig under tiden med Scandic.

Jag har alltid haft lite problemhästar, men Touchdown är en häst som har varit väldigt lätt att ha att göra med. Patrik Kittel

Om framtiden med Touchdown säger Patrik Kittel:
– Han har inga gränser. Jag kan verkligen se honom som en medaljhäst.

Den andra svenska ryttaren i startfältet, Therese Nilshagen, red in på sjunde plats på 78,515 procent med Dante Weltino OLD. Ekipaget höll en jämn nivå genom programmet men fick en miss i den första galoppiruetten, vilket gav dubbla poängförlusten.

Helgstrand och Dufour borta

Andreas Helgstrand och Queensparks Wendy blev avblåsta i lördagens Grand Prix när domarna upptäckte att skummet runt hästens mun färgats rosa. Efter veterinärkontroll visade det sig att hästen hade bitit sig i tungspetsen, vilket inte ska ha varit kopplat till utrustningen. Därmed beslöt Ground Jury att Helgstrand skulle få starta i söndagens kürfinal.

I efterhand stod det dock klart att ekipaget inte var kvalat, eftersom det krävdes en genomförd Grand Prix på minst 60 procent för att få starta.

Cathrine Laudrup-Dufour och Bohemian hade inte sin bästa dag i lördagens Grand Prix, där valacken inte var riktigt tillfreds. Det visade sig senare att han hade lyckats göra illa sig själv. ”Tyvärr sparkade Bohemian sig själv i den första piaffen och jag har därför beslutat att inte rida dagens final. Mina älskade hästars välmående kommer alltid att vara det viktigaste för mig.” Det skriver VM-guldmedaljören själv på Instagram.

Resultatlista Lövsta Top 10 Dressage

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden