Sverige
24 januari 2023 17:37
Ridsportplus

Tränaren har åter sökt licens

Följer domenTränaren som blev fråntagen sin diplomering och drev frågan i två rättegångar har fått tillbaka sin diplomering, efter att Svenska Ridsportförbundet följt domslutet. Nu har han även löst licens för 2023. "I nuläget kan vi inte göra någonting", säger Ulf Brömster.

Tränaren har åter sökt licens
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I september 2022 kom Svea hovrätt fram till samma domslut som Västmanlands tingsrätt två år tidigare: Svenska Ridsportförbundet gjorde formella fel när en tränares diplomering drogs in, och tränaren hade rätt att återfå sin diplomering, som han blev av med 2017.

Gjorde ingen bedömning av tränarens moral

Varken tingsrätt eller hovrätt gjorde någon bedömning av tränarens etik och moral, vilket Svenska Ridsportförbundets advokater lade stor vikt vid. I stället konstaterade domstolarna att beslutet om att dra in diplomeringen fattades utan att det fanns någon förseelse som hade varit föremål för disciplinär bestraffning av förbundet, av Riksidrottsförbundet eller av allmän domstol, vilket krävdes enligt regelverket 2017, då diplomeringen drogs in.

Domstolarna upphävde därmed förbundets beslut att dra in diplomeringen, och det beslutet vann laga kraft i slutet av september när Svenska Ridsportförbundet valde att inte driva målet vidare.

Jag tror inte att vi kan göra någonting nu.

Ulf Brömster

− Om domen vinner laga kraft får vederbörande tillbaka sin diplomering och får möjlighet att lösa tränarlicens, men vi har stärkt regelverket sedan diplomeringen drogs in, så vi får se vad som händer, sade SvRF:s ordförande Ulf Brömster i samband med hovrättens dom.

Det som nu hänt är att tränaren åter är diplomerad och finns med i Ridsportförbundets lista över tränare. Han har dessutom betalat tränarlicens för 2023. Den är dock ännu inte registrerad på TDB.

− Jag tror inte att vi kan göra någonting nu, säger Ulf Brömster till Ridsport i dag.

− Vi försökte genom att driva målet i rätten, och trodde på en annan utgång, men nu får vi i stället rätta framåt, säger Ulf Brömster och syftar på de motioner som Ridsportförbundet skrivit till Riksidrottsförbundets stämma, bland annat om att man ska kunna återkalla diplomeringar och licenser om det är uppenbart att en person inte anses lämplig utifrån idrottens värdegrund.

− Vi har redan ökat våra möjligheter att agera inom ridsporten, och vi vill nu se ett förstärkt regelverk i trygghetsfrågor i all idrott.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden