Avelsnyheter
4 maj 2020 10:25

Ung SWB Cup byter upplägg

Ändrar omGymnasietävlingen Ung SWB Cup kan inte genomföras som vanligt i år. Men arrangörerna hoppas fortfarande att finalerna ska kunna arrangeras i höst.

Ung SWB Cup byter upplägg
Finalen i Ung SWB Cup på Strömsholm 2019 lockade många deltagare. Foto: Ellinor Nyqvist

Ung SWB Cup startade som ett projekt 2014 och har arrangerats på rid- och naturbruksgymnasium runt om i landet varje år sedan dess. Syftet med cupen är att sprida kunskap om SWB och avel i stort, samt att ge eleverna en både praktisk och teoretisk grund när det gäller visning och bedömning av hästar.

Normalt sett består upplägget av två delar, där det första på våren är en träningsdag med genomgång och träning av cupens olika delmoment, och den andra under hösten är gemensamma finaler.

Men i år har coronaläget lett till att träningsdagarna under våren där SWB besöker skolorna har ställts in. De ersätts i stället med utbildningsfilmer, som tar upp bland annat löshoppningsbedömning, exteriör- och gångartsbedömning samt visning av häst vid hand.

SWB skriver på sin hemsida att målsättningen är att finalerna i höst ska kunna genomföras som planerat. I fjol genomfördes finalerna på Flyinge respektive Strömsholm. Några platser och datum för årets finaler finns ännu inte angivna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden