Sverige
23 november 2020 10:00
Ridsportplus

Unik metod ökar kunskapen om hovkapseln

HästskorHur påverkar skoningen hovarna – det vill hovslagaren Björn Berg ta reda på. Till sin hjälp har han företag, forskare och professorer.

Unik metod ökar kunskapen om hovkapseln
Kniven kan vänta – sensorer kan upptäcka hovskador. Det har hovslagaren Björn Berg kommit fram till tillsammans med bland andra Maria Sundin, Besira Mihiretie, Anna Jansson och Ellinor Spördnly-Ness. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hovslagaren Björn Berg är knuten till en satsning på forskning kring hur teknik och uppfinningar används inom sport, där hästsporten är en del. I ett samarbete med Arne Rosén, professor i molekylfysik, kom idén om att hitta ett sätt att se inuti hoven – utan att behöva skära i den.
– Hoven är en väldigt viktig kroppsdel och man ska ha goda skäl för att göra åverkan i kapseln. Att göra sönder den kan ge allvarliga komplikationer som hälta, hovbensförflyttningar och infektioner. Det krävs också stor erfarenhet för att veta när det är läge att skära upp, säger Björn Berg.

Forskningen är ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet samt företaget Hot Disk. Tanken är att leta upp hålrum inne i hoven genom att söka efter defekter i materialet som undersöks.
– Det går att hitta svamp eller bakterier, eller bedöma keratom, en tumörliknande tillväxt på insidan av hovväggen som ligger och trycker på kötthov och skelett. Det är inte svampen eller bakterierna i sig som hittas, utan skadorna de orsakar. Det går också att se hur djupa hovsprickor är, säger Björn Berg.

Bjornberg-sensor-05
Björn Berg vill ta reda på hur skoningen påverkar hästens hovar. Foto: Susanne Högdahl

Sensorn på hoven kopplas till en dator

Metoden, som döpts till Trans Hoof, går ut på att en sensor sätts på hoven och kopplas till mjukvara i en dator. Det hela fungerar genom att det går att se hur värme sprider sig i fasta material med hjälp av en mycket svag ström.
– Det känns inte för hästen, det utvecklas bara en liten värmeökning inom gränsen för vad hovarna själva kan producera.

Det finns dock ingen produkt på marknaden ännu för att göra mätningarna.
– En personlig gissning är att det dröjer två-tre år innan den finns på marknaden. Men det hände en väldigt rolig sak i höstas – vi tog patent på metoden. Det är ingen annan i hela världen som gjort sådana här saker, och Chalmers har publicerats några vetenskapliga artiklar om metoden, säger Björn Berg.

Har nytt projekt på gång

Han driver nu ett annat projekt som inte bara mäter avvikelser, utan status på kapseln generellt.
– Där är nästa steg. Jag har kommit i gång i samarbete med SLU där jag tittar på kadaverhovar.

Planen är att skapa en databank för att få fram ett normalvärde.
– Då ska vi mäta på hästar som går barfota och hästar som är skodda, och jämföra data för att se hur det påverkar hovkapselns status, säger Björn Berg.

Fakta

Björn Berg

Namn: Björn Berg.

Ålder: 59 år.

Bor: Kungsbacka och Lake Worth Florida.

Familj: Två vuxna döttrar.

Gör: Hjälper hästar till ett så långt och sunt liv som möjligt.

Drömmer om: Att skriva en doktorsavhandling inom ekvin biomekanik.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden