Dressyr, Ridsport Play
11 maj 18:23
Ridsportplus

Välförtjänt guld till Haid-Bondergaard – tajt silverstrid

Dressyr-SM 2024Hon startade sist och höll nerverna i schack, oerhört välridande Mary-Sophie Haid Bondergaard tog hem SM-guld med över tre procent till godo. Den stora fighten stod om silver och brons, en skillnad på 0,123 procent skiljde valörerna åt när Amanda Lindholm och Siri Ehrnrooth gjort upp.

Välförtjänt guld till Haid-Bondergaard – tajt silverstrid
Guld till Mary-Sophie Haid-Bondergaard och Adora Nightingale Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Young Rider-finalen 2024 präglades av en första halvlek med stora rörelser i resultatlistan och låga tekniska procent på grund av fel i ritterna. Det vände någonstans när Laura Laustsen och Fairy Tale levererade sin bästa ritt under meetinget och fick 71,41 procent.

  Domarkollegiet Christine Prip, Richard Baldwin, Pia Fälth, Lukasz Walter och Omar Zayrik hade fullt sjå, kür bjuder på speciella utmaningar, och på ett ekipage blev det bryderier. De fick konferera sinsemellan om ”var det någon samlad skritt med?!” och enades om att alla gav ett underbetyg då det varit för lite visat för att få rörelsen godkänd för ekipaget.

  Först ut är Amanda Lindholm med Tiramisu, Siri Ehrnrooth med Black Sense E, Emma Kåberg och Carla, Nellie Liljegren med Concannon och sist ut guldmedaljören Mary-Sophie Haid Bondergaard med Adora Nightinggale.
  Yr-medaljörer
  Glada medaljörer med silver-Siri, Gyld-Mary och Brons-Amanda. 1) Mary-Sophie Haid-Bondergaard, Insjöns Ridklubb – Adora Nightingale 213.438, 2) Siri Ehrnrooth, Särö Ryttarförening – Black Sense E (SWB) 210.176, 3) Amanda Lindholm, Ågesta Ridklubb – Tiramisu (SWB) 210.053 Foto: Kim C Lundin

  Medaljörer i blandad form

  Sist ut i klassen var Mary-Sophie Haid-Bondergaard med sin coola dam Adora Nightingale (HANN sto född 2010 e Ampere u H Copernica e Regazzoni uppf Ity AB/Pernilla Ström äg Mary-Sophie  Haid-Bondergaard). Så när som på en malör i den ökade galoppen red de ett oerhört fint program som bedömdes lite olika, bäst poäng fick hon av Christine Prip och Pia Fälth vid E respektive C. Procenten med två klassegrar räckte till totalseger och guldmedalj.

  Guld Mary-sophie Haid-bondergaard Adora Nightingale
  Guld till Mary-Sophie Haid-Bondergaard och Adora Nightingale Foto: Kim C Lundin

  – Det här är mitt första YR-SM och jag har ett år kvar. ”Doris” har verkligen varit helt fantastisk. Hon har haft så mycket energi, lite för mycket energi kanske. Men hon är helt fantastisk och hon har verkligen kämpat varje dag för mig.
  – Jag hade nog bästa känslan i mästerskapsprogrammet. Då var hon verkligen med mig och hon lyssnade på varje steg.

  – Kanske har Adora Nightingale växt till sig lite, det är nog mycket möjligt. Hon tycker det är jättekul att vara ute också. Så det kan nog vara mycket av atmosfären som gör att hon ser lite större ut. Jag hoppas på att få rida något mästerskap. Jag har ju också en U25-häst så vi får se. Det har varit väldigt nyttigt för mig att jag har en gamla ”Robban” som verkligen har visat mig och lärt mig allting så att jag kan lära de här hästarna nu.

  Yr-medaljörer
  Glada medaljörer med Silver-Siri, Guld-Mary och Brons-Amanda. 1) Mary-Sophie Haid-Bondergaard, Insjöns Ridklubb – Adora Nightingale 213.438, 2) Siri Ehrnrooth, Särö Ryttarförening – Black Sense E (SWB) 210.176, 3) Amanda Lindholm, Ågesta Ridklubb – Tiramisu (SWB) 210.053 Foto: Kim C Lundin

  Siri Ehrnrooth och Black Sense E (SWB valack född 2015 e Dante Weltino OLD u Sindiva e Gribaldi uppf Elise Fredriksson äg Paul Gustavsson) tog hem silvermedaljen med knapp marginal efter att ha varit etta i första kvalet och tvåa i andra men idag ”bara” femma. De vann pris för klassens bästa SWB-häst då Black Sense, uppfödd av Grand Prix-ryttaren och domaren tillika legendariska uppfödaren Elise Fredriksson, var bästa svenska uppfödning.

  Silver Siri Ehrnrooth Black Sense E
  Silver till Siri Ehrnrooth, och Black Sense E (SWB) som fick totalt 210.176, här med klippan för allt Emma Jönsson. Foto: Kim C Lundin

  – Det här är mitt första och sista YR-SM, det känns bra att ta medalj då. Jag har ridit ett SM tidigare på min häst. Vi är båda äldre och klokare i år än förra året.
  Black Sense blir jätterädd av ärvarv så det behöver han inte vara med på.
  Emma Jönsson, som var med på prisutdelningen, är både tränare, handler och mental coach och livscoach och allt däremellan för mig.
  – Jag trivs bäst med att tävla ute, vi båda trivs faktiskt bäst ute. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra mer för tävlingar Vi ska först hem och vila och äta gräs och sen så har jag en U25-häst till också. Så vi får se hur det fördelas mellan dem på sommarens tävlingar.

  Silver Siri Ehrnrooth Black Sense E
  Silver till Siri Ehrnrooth, som var så rörd att mascaran rann bort, och Black Sense E (SWB) som fick totalt 210.176, här med klippan för allt Emma Jönsson. Foto: Kim C Lundin

  Bronsmedaljören Amanda Lindholm och Tiramisu (SWB) (SWB sto född 2011 e Tailormade Temptation u Daniela (SWB) e Donnerhall uppf Lars Forsström äg Anna Zibrandtsen) har varit en duo sedan i höstas och börjar hitta varandra fint.

  Silver Amanda Lindholm Tiramisu
  Silver till Amanda Lindholm och Tiramisu (SWB) totalt 210.053 Foto: Kim C Lundin


  – Jag har ridit YR-SM förut men det här var mitt sista. Jag tror att det är en framtidshäst och jag är jättenöjd även om vi inte har toppat formen den här helgen. Så känns det som att vi har framtiden för oss.

  Silver Amanda Lindholm Tiramisu
  Silver till Amanda Lindholm och Tiramisu (SWB) totalt 210.053 Foto: Kim C Lundin
  Prisutdelningscermoni för YR-SM på Grevagården i Skövde.
  Yr-medaljörer
  Glada medaljörer med Silver-Siri, Guld-Mary och Brons-Amanda. 1) Mary-Sophie Haid-Bondergaard, Insjöns Ridklubb – Adora Nightingale 213.438, 2) Siri Ehrnrooth, Särö Ryttarförening – Black Sense E (SWB) 210.176, 3) Amanda Lindholm, Ågesta Ridklubb – Tiramisu (SWB) 210.053 Foto: Kim C Lundin

  Resultat YR-SM

  Start- och resultatlistor
  SM-regler i dressyr

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden