Dressyr, Ridsport Play
12 maj 12:58
Ridsportplus

Juniorguld med marginal till Wilma Bornhager

Dressyr-SM 2024Finalfest för juniorerna där det reds till oerhört fräck musik stundtals. Guldvinnaren var i en egen division och segrade med stor marginal efter tre kvalsegrar med hög kvalité rakt igenom.

Juniorguld med marginal till Wilma Bornhager
1) Wilma Bornhager – Rosenstolz 218.397, 2) Filippa Lyrå – Roswell (SWB) 210.262, 3) Juni Skobe Rosén – Darthula VH (31) (SWB) 208.616, fr v Filippa Wilma och Juni Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Juniorfinalen med 15 ekipage döms av samma domarteam som U25-final först ut på morgonen. Finalen för juniorerna hade som huvuddomare vid C Tundi Andersson och sedan tjänstgjorde Christine Prip, Johan Ekenberg, Kjell Myhre och Pia Fälth på övriga positioner.

  Efter en blandad start gjorde ett flertal ekipage starka kürinsatser utöver de tre medaljörerna som efter tre kval var i en egen klass. I dagens kürfinal var hela åtta ekipage över 70 procent och Saga Gyllenglad och Olga Fischer tog tredje och fjärde plats i kürklassen.

  Prisutdelning för juniorerna med Wilma Bornhager på Rosenstolz i täten.
  J-sm Medaljörer
  1) Wilma Bornhager – Rosenstolz 218.397, 2) Filippa Lyrå – Roswell (SWB) 210.262, 3) Juni Skobe Rosén – Darthula VH (31) (SWB) 208.616, fr v Filippa, Wilma och Juni Foto: Kim C Lundin
  Guld Wilma Bornhager Rosenstolz
  Guld-Wilma Bornhager som tagit tre raka segrar. Foto: Kim C Lundin

  Guld efter gåshuds-kür

  Wilma Bornhager, som fortfarande rider ponny internationellt, har varit i en helt egen liga genom hela SM-veckan tillsammans med Rosenstolz (HANN valack född 2006 e Rotspon u Dana e De Niro uppf Christian Soetebeer). De har presterat mjuka och fina ritter med ett otroligt harmoniskt samspel. Wilma tackar hästen Rosenstolz för all framgång.
  – Alltså han är väldigt snäll, så vänlig. Han är ju 18 år, så han är verkligen en läromästare. Och han ställer upp på allt och han är jättesnäll.
  – Egentligen tror jag mästerskapsklassen kändes bäst. För att vi hamnade lite, lite före i küren och den kändes också väldigt bra. Sen hade vi lite missar i lagprogrammet så jag tycker att mästerskapsprogrammet kändes bäst för oss.
  – Jag red på en annan häst förra året, Leo Degraunch och då kom vi sexa och i år så vann jag, det känns otroligt.

  Guld Wilma Bornhager Rosenstolz
  Guld till Wilma Bornhager på Rosenstolz, flankerad av tränare Linn Larsson och Bo Jenå. Foto: Kim C Lundin
  Wilma Bornhager Rosenstolz

  Säker silvermedaljör

  En som har gjort junior-SM debut med den äran är silvermedaljören Filippa Lyrå Roswell (SWB valack född 2010 e Rosevelt u Wiwie (5) (SWB) e Weltman uppf Jeanette Joelsson äg Ann-Charlotte Christina Linnéa Lyrå) som även blev J-SMs bästa SWB-häst. Hon rider för Jennifer Svensson som strax ska på banan i Senior-SM med Sibelius 1315.

  Silver Filippa Lyrå Roswell
  Guld Wilma Bornhager Rosenstolz Foto: Kim C Lundin

  – Det är första gången jag rider SM, jag har bara haft Roswell i 3,5 månad. Så det känns jätteroligt. Det känns helt otroligt att komma på medaljplats.
  – Roswell får fira med mycket morötter och äpplen såklart och jag ska fira ikväll med familjen.

  Filippa Lyrå Roswell

  Stadiga ritter gav brons

  Juni Skobe Rosén har ridit många SM-finaler trots sin ungdom men förra året red hon Netstutteriets Smirnoff som hon även kvalat till final här med. Darthula VH (31) (SWB sto född 2013 e Dalwhinnie (SWB) u Colette VH (31) (SWB) e Corrado WL uppf Västra Hoby Stuteri AB äg Stall Säthälla AB) är en otroligt vacker och rörlig häst som Juni rider oerhört fint, trots att det finns en hel del hetta i stoet. Juni var riktigt glad för sin medaljplacering.

  Brons Juni Skobe Rosén Darthula Vh (31)
  Brons till Juni Skobe Rosén på Darthula Vh (31) med mamma Sophia. Foto: Kim C Lundin

  – Jag red finalen förra året med men då på min andra häst. Jag slutade tia då och nu är jag trea, så det var ganska stor skillnad, säger hon med ett nöjt leende.
  – Det blir inte något fira än för jag är inte klar idag. Först så ska vi äta lunch tillsammans, min pappa har kommit hit till finalen. Sen så ska jag rida tröstfinal på min andra storhäst Netstutteriets Smirnoff och sen åker vi hem.

  Juni Skobe Rosén Darthula VH (31)

  Glada medaljörer i Grevagårdens skira grönska

  Topp-6 på J-SM

  Resultat Junior-SM
  Klassresultat kür

  Start- och resultatlistor
  SM-regler i dressyr

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden