Dressyr
11 maj 08:26
Ridsportplus

Söderström och Cilantro favoriter i U25-SM

Dressyr-SM 2024Ett litet U25-fält blev mindre efter sena frånfall. Meriterade Evelina Söderström kopplade greppet direkt men har en utmanare i Siri Ehrnrooth på Møgelbjergs Romeo.

Söderström och Cilantro favoriter i U25-SM
Evelina Söderström och Cilantro med "utfällda antenner" som öron. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  U25-SM är precis som seniorernas upplaga konstruerat med en kvalklass och sedan final i kür med ett sammanräknat resultat. Kvalet reds i Grand Pix UR (16-25) vilket är en lite lättare version av svårigheterna på Grand Prix-nivå. Det har lite enklare placerade piaffmoment med 8-10 steg och en piruett i taget, svårt nog ändå. Precis som för seniorerna finns det en öppen klass som är frivillig att rida, under fredagen gick en Intermediaire II där tre av de tio U25-ekipagen till start deltog.

  I år är det tio till start efter att Ellen Hedbys fått lämna återbud sent då Sonnenkönig fått utslag. Hedda Thunberg med Diva var på plats och hade veterinärbesiktigat med klartecken från veterinären för att sedan få starttillståndet indraget av överdomaren då det fanns ett litet skav.

  Klassen dömdes av mexikanske domaren Omar Zayrik, Christine Prip och Mats Eriksson.

  Utmanad

  Evelina Söderström blir 24 år i år och har tid kvar i kategorin men har massor av rutin med sin Cilantro (SWB valack född 2007 e Johnson u Cinnamon (SWB) e Blue Hors Hertug uppf Ylva Joyce äg Ann-Sofi Söderström). De har ridit programmen sedan 2021 och håller en hög nivå även internationellt, senast i mars i Aachen med nästan 70 procent för en internationell domarkår. Evelina har tagit sin häst från YR-klasserna när de började tillsammans 2020 och till Grand Prix-nivån. Tillsammans bemästrar de klassens stötesten – piaff. Här var hon etta hos mexikanske Zayrik medan Prip och Eriksson höll utmanaren Siri Ehrnrooth högre.

  Evelina Söderström Cilantro
  Evelina Söderström och Cilantro tackar för ritten Foto: Kim C Lundin

  Tillsammans med Møgelbjergs Romeo (DWB valack född 2010 e Blue Hors Rush Hour u La Dolce Vita e Blue Hors Don Romantic uppf Jytte og Hans Knudsen äg Jeanette Ehrnrooth), som köptes från Gunnarlunda för knappt ett år sedan och har tidigare tävlats i Grand Prix av både Jacob Nørby Sørensen och Malin Wahlkamp-Nilsson, har Siri utvecklat ett fint samarbete. Hon ligger även i slagläge i YR-klassen med Black Sense E. I kvalet hamnade hon knappt efter Evelina sedan E-domaren Zayrik uppfattat ett fel i galoppombytet efter den ökade galoppen och fick en 4 där, något C och M positionerna inte sett – eller tyckte annorlunda. I küren har de chansen igen.

  Siri Ehrnrooth Møgelbjergs Romeo
  Siri Ehrnrooth och Møgelbjergs Romeo Foto: Kim C Lundin

  Strid om pallplats förutspås

  Stark utveckling är det för Emma Brunfelter med Entutu (WESTF valack född 2007 e Ehrenpreis u Cindy e Cacir AA uppf Heinrich u Wilhelm Strunk äg Liane Wachtmeister). Han har en känd släkting från samma uppfödare och med samma far – Isabell Werths Emilio. Mödrarna är ur samma stolinje, fadern samma men inte är de särskilt lika. Entutu har utvecklats fint och Emma har i år och nästa år kvar i U25-lägret.

  Emma Brunfelter Entutu
  Emma Brunfelter och Entutu Foto: Kim C Lundin

  Cecilia Bergåkra dubbelarbetar genom att rida sin Izack i seniorernas startfält men hon har som blivande 23-åring gott om tid i kategorin för U25. I stoet My Friend (SWB sto född 2011 e Friendship u Jasmina (SWB) e Troll uppf Carina Edin och Stiven Wiklund äg Cecilia Emilia Olivia Bergåkra  Carina Edin) har Cecilia en riktigt fin framtida GP-häst, en halvsyster till hingsten Bergåkras Amaranth och en version 2.0 av hennes tidigare mästerskapsston. De red i Intermediaire II-klassen och tog hem segern där på nästan 70 procent och kanske är det rätt uppvärmning för att kliva högre i küren.

  Cecilia Bergåkra My Friend
  Cecilia Bergåkra med stoet My Friend Foto: Kim C Lundin


  Ställning U25-SM

  Start- och resultatlistor
  SM-regler i dressyr

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden