Nyheter
5 april 2020 13:09

Vanligare med hästinfluensa – viktigt att vaccinera i rätt tid

ForskningsrönViruset som orsakar hästinfluensa förändras ständigt, vilket gör det svårt att ta fram ett optimalt vaccin. Hästinfluensa blir allt vanligare och både vuxna och redan vaccinerade hästar hör till riskgruppen, enligt en ny studie. Att vaccinera med det senaste vaccinet när risken för smitta är som störst ger bästa skyddet.

Vanligare med hästinfluensa – viktigt att vaccinera i rätt tid
Foto: Istock

Antalet fall av hästinfluensa, EIV, har stigit globalt sett på senare år. Normalt är det herpesviruset EHV-4, i dagligt tal kallat hästhosta, som är den vanligast förekommande luftvägsinfektionen, men 2013 var det första året som EIV gick om EHV-4.  Fördelningen av vilka hästar som drabbas förändras och även vaccinerade hästar blir sjuka.

En ny amerikansk studie av knappt 8 000 hästar med luftvägsproblem – varav drygt nio procent testade positivt för EIV – visar nu att det inte bara är yngre och ovaccinerade hästar som tillhör riskgruppen, något som tidigare varit fallet. Studien visade på en betydligt större andel smittade hästar i åldrarna 1-9 år än man hade förväntat sig. Sex av tio drabbade hästar var även vaccinerade. Det rapporterar danska Ridehesten.

Endast något fler tävlings- och sporthästar än hobbyhästar testades positivt, vilket även visar att smittorisken inte enbart handlar om att stanna hemma för att skydda hästen mot smitta, enligt forskaren och veterinären Wendy Vaala.

Den stora utmaningen är att hästinfluensaviruset hela tiden förändras – och frågan är således om de vaccin som finns tillgängliga innehåller tillräckligt mycket skydd mot den influensaform som just nu är i omlopp. Vanliga EIV-symptom är hög feber, näsflöde, hosta, ingen aptit och stelhet i kroppen.

Högsäsongen för hästinfluensa är under vinterhalvåret och tidigt på våren, därför kan det ha betydelse när du vaccinerar. Rekommendationen är att vaccinera hästar i riskgruppen minst en gång om året. Hästar som löper större risk att smittas bör få en boosterdos innan influensasäsongen drar igång, det vill säga i slutet på hösten eller i slutet på våren.

EIV står för ekvint influensavirus och förekommer i två olika typer, A1 och A2, där den förstnämnda i stort sett inte förekommer längre. De svenska vaccinationsreglerna gällande hästinfluensa skärptes den 1 juni 2019. Vid grundvaccination ska den andra vaccinationen göras efter 21-56 dagar mot tidigare 21-92 dagar, och den tredje vaccinationen ska göras efter 90-180 dagar. Dessutom tillkom rekommendationen att upprepa vaccinationen var sjätte månad för hästar under 4 år, aktiva tävlingshästar samt vid hästinfluensautbrott. För hästar över 4 år är det inom 12 månader som gäller.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden