Hoppning
4 december 2022 17:10

Världscupen är färdighoppad – så här gick det

InternationelltBåde Henrik von Eckermann och Wilma Hellström får med sig nya världscuppoäng från spanska La Coruña på söndagen.

Världscupen är färdighoppad – så här gick det
Janne-Friederike Meyer-Zimmermann vann världscupen i La Coruna med Messi van't Ruytershof. Foto: FEI/Oxer Sport

Det var 40 ekipage till start i den spanska världscuphoppningen. De hade en 1,60-bana med 14 hinder och 17 språng att ta sig an i grundomgången. När allt var klart fanns två svenskar på poängplats och en tyska fick rida först i ärevarvet.

Henrik von Eckermann genrepade inför världscuphoppningen genom att vinna en 1,50-klass på meetinget tillsammans med Glamour Girl, (KWPN sto f 2011 e VDL Zirocco Blue–Caletto I, uppf Stuteri Gaesbeek, äg Portfolio Horses), en fin uppföljning av en tidigare andraplacering i en klass på samma höjd för ekipaget.

Först ut var hemmaekipaget Armando Trapote/Tornado VS som slutade på 4 fel. Därefter äntrade Sverigekändisen och Douglas Lindelöws tidigare tävlingshäst Casquo Blue banan tillsammans med britten Harry Charles. Den 12-årige valacken visade återigen prov på sin kapacitet och kvickhet och satte klassens första nolla.

Glest byggda hinder

Efter det skulle det dröja innan några toppresultat kom. Hindren var generellt glesa och luftiga med bommar som såg ut att ligga riktigt lätt på hållarna. Som så ofta var det i kombinationerna som felen kom. Närmast nollan var Österrikes Max Kühner som med Up Too Jacco Blue gjorde allt rätt, men drog på sig ett tidsfel.

Henrik von Eckermann red in med blott 9-åriga Iliana som såg ivrig, ambitiös och hoppsugen ut. Cardento-stoet bjöd på många fina språng men fick lite snopet med sig en bom i banan. Världsettan satte därefter ännu lite fräckare galopp i stoet och red in på en tid som visade stå sig bra bland dem med 4 fel. Det blev en tredje plats när 17 ekipage hade gjort sitt.

Nederländernas Harrie Smolders såg ut att göra allt rätt över hinder, men drog på sig 2 tidsfel och petade ner världsettan ett snäpp.

Ekipage utgick

Irländaren Cian O’Connor och Kilkenny, som var sista ekipaget innan en längre paus, missförstod varandra under anridningen i trekombinationen och ingenting stämde. Irländaren valde sedan att utgå.

Nederländernas Eric van der Vleuten fick också problem i trekombinationen, nummer 4 på banan. Fram till sista hindret, en oxer, blev det alldeles för långt. Hans häst började cykla över, men landade på alla fyra. Men något störde hästen som inte såg bekväm ut i sprången efter det. Ryttaren valde att utgå.

Till slut säkrade Tysklands Janne Friederike Meyer-Zimmerman en omhoppning efter en säker nolla tillsammans med Messi van´t Ruytershof.

Tidsfel för svenskan

Petronella Andersson och storhoppande Castres van de Begijnakker Z visade en väldig jämnhet i sprången och fick den utslagsgivande trekombinationen att se ut som en gymnastikhoppning. Hästen, som ser ut att förlora lite tid i sina stora språng, fick ett snopet bakbensfel på slutet av banan samt ett par tidsfel. Det blev 6 fel för det svenska ekipaget.

Wilma Hellström och Cicci BJN bjöd, som så många gånger tidigare under årets världscupsäsong på en väl avvägd och balanserad runda. En bom föll dock på en oxer i slutet av banan, men tiden gör att hon kommer att hamna på poängplats efter söndagens tävlingar.

Det blev till slut bara två ekipage till omhoppning. Henrik von Eckermann slutade på en femteplats och får med sig ytterligare världscuppoäng. Wilma Hellström blev tia och Petronella Andersson 21:a.

I omhoppningen såg Harry Charles och Casquo Blue ut att ta sig runt enkelt, snabbt och felfritt.  Men Messi van’t Ruytershof och Janne Friedrike Meyer-Zimmermann satsade ordentligt både när det gällde korta vägar och tempo. Det blev felfritt med en tid som var drygt tre tiondelar snabbare än brittens.

Svenska ekipagens startnummer

17. Henrik von Eckermann/Iliana
26. Petronella Andersson/Castres van de Begijnakker Z
35. Wilma Hellström/Cicci BJN

Liveresultat
Banskiss
Start- och resultatlistor
Livesändning SVT Play med start 16.50
Livesändning ClipMyHorse
Aktuell ställning i Västeuropeiska ligan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden