Reportage
18 juli 2018 19:46

Wilma Hellström om nya livet i Holland

Från guldkontrakt med Team Markne till att stå på egna ben i Holland, det senaste två åren har det hänt mycket för Wilma Hellström. Nu driver hon eget stall i Holland med irländska sambon Ciaran Dreeling.

För dryga två sedan begav sig Wilma Hellström, då 23 år, av mot Holland för en tour med tävlingar. Då växte beslutet fram. Att ihop med pojkvännen Ciaran Dreeling satsa på ryttarkarriären och en egen business med bas i Holland.
– Beslutet kom ganska naturligt, vill man satsa på det här som business och vara med i toppsporten, då är det här man behöver vara, säger Wilma. 
Irländska pojkvännen Ciaran Dreeling, 35 år, som då var baserad i Schweiz och redan framgångsrikt drivit egna stallet Dreeling Sporthorses flyttade efter. Nu driver de tillsammans stallet Dreeling Sporthorses.

Vi trivs så bra här, varje morgon så tänker jag att bor vi här?
Wilma Hellström

Första året baserade sig paret som inhyrda på en anläggning. Men under 2017 hittade Wilma och Ciaran sitt drömställe I Heeze, nära Eindhoven, och kunde börja med att köpa loss stall och mark. I dagarna blev köpet av det stora boningshuset också klart.
– Vi trivs så bra här, varje morgon så tänker jag att bor vi här? Det är så harmoniskt och härligt här och ändå så nära till allt. Det är helt fantastiska ridvägar här, bara galoppvägar överallt. Vi har så mycket hagar nu med, 11 stora gräshagar! Vi märker stor skillnad på hästarna nu, de trivs så bra här. Det är så kul att ha något eget och att kunna ta egna beslut här på gården är verkligen en lyx, säger Wilma.

Hemma Hos Wilma Hellström, Juni 2018Fuxen Heter ValitaFoto: Eva Lundgren
Fuxen Valita står och tittar ut från boxen. Foto: Eva Lundgren
Ny Bildimg-20180619-wa0000
Wilma sitter på Cillarney. Mamma ”Knattan” står på marken bredvid. Foto: Eva Lundgren

Just nu är alla 11 boxar fulla, men snart ska här finnas 28 boxar.
– Vi har gjort en hel del renovering här redan och nu finns nya hagar, en stor utebana och en galoppbana som vi gjort iordning, men det ska även bli både nya boxar och lägenheter här. Tanken är att kunna erbjuda en helhetslösning för att kunna komma hit och träna och bo, berättar Wilma.

Alla hästar i stallet är till salu

Bland favoriterna i stallet finns den stora vita skimmeln Cicci BJNs (e Ci Ci e.Senjor Ask). När hon kommer på tal ler Wilma lite extra, Cicci är nämligen favoriten och en av de stora hoppen för framtiden. Hon är också svenskfödd och kommer från Marcus Westergrens stall. Numera är hon än mer lik sin morfar Tornesch, under förra året miste hon nämligen också sitt öga.
– Hon har verkligen kvalitén i hoppningen och har en väldigt speciell karaktär, hon är smart och vet exakt var bommarna är. Hon kommer få vara kvar i stallet länge, även om egentligen alla hästar här är till salu, berättar Wilma.

Wilma HellströmFoto: Cecilia Konvalina

Wilma Hellström Foto: Cecilia Konvalina

Paret har etablerat sig bra i Holland, flera GP-hästar har sålts. En omtalad affär gick i hamn ifjol . Hästen Con Taggio såldes till ingen mindre än Beezie Madden. 8-åringen har redan haft 145 placeringar med Beezie i sadeln.
– Jag hittade honom i Tyskland som 5-åring, redan då tyckte jag att det var den mest elastiska hästen jag sett hoppa. Han är också extremt smart, alert och känslig, berättar Ciaran, Wilma, håller med och fyller i.

– Han är väldigt speciell och känslig, man kunde till exempel inte gå in till honom med vilket humör som helst, var man upprörd eller känslig själv lät han dig inte komma i närheten, säger hon. 
Den extraordinära valacken var faktiskt den som förde Wilma och Ciaran samman.

– Vi hade träffats tidigare när jag tränat i Schweiz, vi blev vänner på facebook och Ciaran lade upp en film på Con Taggio där. Det slutade med att vi köpte honom från Ciaran och ja det blev ju en del långdistans-dejtande efter det också, ler Wilma,
som sedan utvecklat och tävlat Con Taggio fram till försäljningen till USA.

Wilma HellströmFoto: Cecilia Konvalina

Målet för framtiden är att vara med i toppsporten.
Wilma Hellström

På Wilmas meritlista hittar man både lag-brons från Young Rider
EM, individuellt Young Rider SM-guld, individuellt junior SM-guld och individuellt junior NM-Silver. Karriärvalet har varit självklart för den unga talangen.
– Målet för framtiden är att vara med i toppsporten. Men nu har vi ju precis startat upp här så det får bli en sak i sänder, säger Wilma ödmjukt.

Wilma om sin tid hos Markne

Innan flytten till Holland för två år sedan ingick Wilma i Peter Marknes talangsatsning, Team Markne. Under ett och ett halvt år bodde och tränade Wilma hos Peter och Per Sandgaard och ingick i Team Marknes omfattande träningsprogram.
– Det var en fantastiskt rolig tid hos Peter, träningen var oerhört bra, och vi var som en familj och hade väldigt kul, så beslutet att flytta var svårt på många sätt men blev också väldigt naturligt när jag väl var här i Holland, säger Wilma.

– Den stora skillnaden mot Sverige är de korta avstånden och det stora utbudet av tävlingar. Det är mycket sportorienterat här, med bred och hög nivå på både ryttare och hästar, vilket gör att man hela tiden rör sig bland kunnigt och duktigt folk. Businessen finns där vi är, allt håller en hög professionell standard. Vill man köpa och sälja hästar så syns och träffas man på tävlingar, ska man ut och titta på hästar så finns det också på nära avstånd, det 
underlättar. Och lastbilen den behöver inte tankas ofta den heller, här är både platt och korta avstånd till tävlingarna säger Wilma med ett leende.
 Ciaran påpekar också den ekonomiska skillnaden, som blir extra märkbar mot Schweiz.

– Bara stallkostnaderna är en tredjedel mot Sverige. Här finns så mycket och bra hästar och därmed är priserna inte helt galna här heller, säger han.

Det är en skön stämning i stallet, där två anställda hästskötare jobbar ihop med Wilma och Ciaran. Det skämtas och det märks att de två trivs här.
– Vi funkar väldigt bra ihop och vi är ganska lika i vår ridning så vi förstår varandra. Rob Ehrens är min tränare men Ciaran är ett väldigt bra stöd för mig i ridningen och han har 
bland annat hjälpt mig mycket med unghästarna, han är väldigt duktig på unghästar, berättar Wilma.

De allra flesta hästarna i stallet ägs själva, eller ihop med andra ägare.
– Vi säljer inte jättemånga hästar varje år, vi försöker hitta exceptionellt fina hästar, Grand Prix-material, helst två av varje årgång, och försöker ha kvar dem och utveckla dem i minst ett år, säger Ciaran.

Har ett öga för talanger

Ciaran har sedan flera år tillbaka drivit eget stall och varit baserad i Schweiz där han bland annat samarbetat med Martin Fuchs. Han har öga för talanger.
– Det viktiga är att de är försiktiga och verkligen vill hoppa, det vill säga inställningen. Det är inte alltid hästarna med den perfekta tekniken som blir bäst. Vi kan nog våga satsa på hästar som inte alla andra hade köpt. Hästar som ger sitt yttersta är inte alltid dom som har bäst teknik, men det är däremot dom hästarna som du ser och minns, säger Ciaran.

Även om toppsport och framgångsrika tävlingshästar blir ett naturligt mål för de unga och målinriktade paret så är ändå svaret på den frågan väldigt ödmjukt.
– Vi vill bli bättre på det vi gör, strävar man efter det så kommer det andra också, säger Wilma., Ciaran fyller i:
– Det är ett bra sätt att leva, när man vet att man alltid kan utvecklas och bli bättre.

Om

Wilma Hellström

Ålder: 25 år.
Bor: Heeze, Holland. 
Familj: Pojkvän Ciaran och två små hundar.
Yrke: Ryttare. 
Meriter: Som young rider – lagbrons på EM och individuellt SM-guld. Som junior – individuellt SM-guld och individuellt NM-silver.
Hästar: Cicci BJN, Cillarney, Valentino, Hye, Hertog Jan, Flora, Nestor VDR, K-Fire, Best Of Du Grand Pre, Valita, Jip, DSH Monty
Hobby: Baka bullar och gå långa promenader – ”när jag har tid, ha,ha”. 
Senaste film: Race.
Äter helst: Ostfondue. 
Lyssnar på: Vita Bergen och Håkan Hellström.
Såg senast på teve: Planet Earth. 
Favoritpryl till stallet: Man- och svansborste

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden