Hoppning
29 januari 15:30

Världscupen är färdighoppad – blek svensk insats

InternationelltNu är världscuphoppningarna i Amsterdam klara. Här kan du läsa vad som hände i klassen där de båda svenska ekipagen hamnade långt ner i resultatlistan.

Världscupen är färdighoppad – blek svensk insats
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: FEI

De 36 ekipagen i klassen hade en bana med 13 hinder och 16 språng att ta sig an i en fullsatt arena i Amsterdam. Det skulle visa sig att kombinationerna blev särskilt utslagsgivande, bland annat för de båda svenska ryttarna. Omhoppningen blev en ren uppvisning av fransmannen Julien Epaillard som tog hem segern.

Världsettan och seriens ledare, Henrik von Eckermann, väljer att rida Iliana som matchas mot stora uppgifter som EM senare i år.

Först ut var Alain Jufer, Schweiz, tillsammans med Diarado-valacken Dante MM. Ekipaget levererade en säker nolla.

Frankrikes Simon Delestre lotsade en väl ivrig Cayman Jolly Jumper som blandade och gav riktigt fina språng med språng där han spände till. Det blev ett bakbensfel tidigt i banan på en oxer och 4 fel totalt.

24-årige Sanne Thijssen och Hi There, Nederländerna, såg inte ut att få sitt samspel att stämma fullt ut. Bommarna trillade och det blev en hel del fel för ekipaget. Inte heller nederländaren Leopold van Asten fick till det och valde att utgå.

Inte världsettans dag

Henrik von Eckermann och Iliana gick ut som nummer 5 och ryttaren hälsades som en hjälte av publiken. 10-åriga Iliana började med fina språng men i tvåkombinationen, nummer 8, rev hon insprånget på uppåtgående och sedan fortsatte bommarna att trilla i kombinationerna. Det blev till slut 16 fel.

Därefter följde felfria rundor av Storbritanniens Jodie Hall McAteer/Salt’n Peppa och Brasiliens Yuri Mansur/Vitiki vilket innebär att det blir en omhoppning.

Hemmapubliken jublade ordentligt när rutinerade Jur Vrieling visade prov på sin skicklighet genom de båda kombinationerna tillsammans med Fiumicino van de Kalevallei och blev den fjärde till omhoppning. Efter det valde hans landsman Maikel van der Vleuten att utgå efter att inte fått till det riktigt.

Norsk glädje

Norges Victoria Gulliksen jagar poäng för att ta sig till sin första världscupfinal, och hennes glädje när hon hade satt klassens femte nolla tillsammans med Equine America Papa Roach var stor. Ekipaget fick den utslagsgivande linjen där tvåkombinationen att se ut som gymnastikhoppning. I trekombinationen tappade valacken sina bakben ordentligt på väg över, men drog upp dem blixtsnabbt igen.
– Det var som att min häst visste att det var min sista chans att ta mig till final, han gjorde verkligen sitt jobb, sa norskan till FEI-tv efter sin ritt.

Två världsryttare följde sedan upp med felfria ritter. Frankrikes snabbe Julien Epaillard gjorde precis allt rätt med Donatello d’Auge, och Tysklands Daniel Deusser var säkert felfri med Scuderia 1918 Tobago Z.

När Linda Heed gick in på banan som nummer 32 var det länge sedan någon var felfri. Ambitiöse och kapable skimmeln Laurien van Orshof hjälpte verkligen till, men det ville sig inte riktigt. Några lätta islag gav tre nedslag och Linda Heed lämnar Amsterdam utan några världscuppoäng, precis som Henrik von Eckermann.

Edouard Schmitz, Schweiz, bröt den långa sviten utan nollor och gick vidare till omhoppning tillsammans med Crack Balou.

Åtta till omhoppning

Populäre hemmaryttaren Marc Houtzager såg ut att rida något långsamt. Det knepiga avståndet fram till tvåkombinationer tog återigen ut sin rätt och Holy Moley fick med sig översta bommen på insprånget på väg upp. Därefter föll ytterligare en bom och det blev också 2 tidsfel.

Detta innebar att åtta ekipage tog sig till omhoppning. Linda Heed blev 29:a och Henrik von Eckermann 32:a, sist av dem som genomförde.

Omhoppning gav inte så många alternativ när det gällde vägval och innehöll också ett par galoppsträckor.

Flygande start i omhoppningen

Alain Jufer hade den lite otacksamma uppgiften att starta först i omhoppningen. Han visade tydligt att han inte tänkte ge bort något och satte fart på sin häst som var väl med på de tvära svängarna ryttarna gjorde. Det blev felfritt på en tid som tydligt sätter press på de sju efter att våga satsa och chansa.

Jodie Hall McAteer, som var trea i världscupen hemma i London, satte fart på sin häst och hamnade i ett läge riktigt långt från en oxer tidigt i banan. Salt’n Peppa försökte verkligen, men nådde inte riktigt över och fick med sig en del material på nervägen. Efter det hoppade han spänt och ville inte vara med längre i kombinationen. Ryttaren valde att utgå.

Direkt därefter kom Yuri Mansur och var både felfri och kapade ledartiden med drygt tre tiondelar.

Jur Vrieling fick ett nedslag till publikens besvikelse.

Victoria Gulliksen såg inte ut att satsa för fullt. Hennes häst gjorde ett liknande trick i kombinationen med sin bakben som i grundomgången. Men det blev felfritt på en tid som var snabbare än vad det såg ut. Det blev en nolla på en tid som var ett par sekunder långsammare än ledarens.

Flygande fransman

När Julien Epaillard och Donatello d’Auge kom in på banan blev det åka av med svängar i luften i stort sett över varje hinder. Hästen flög över, var solklart felfri och tog ledningen med över två sekunder. När fransmannen hade gått i mål gjorde han segergester – väl medveten om att hans snabba tid skulle bli svårslagen.

Edouard Schmitz gjorde allt han kunde och kom nära efter en kanonrunda – felfri och med en tid som var ungefär 1,4 sekunder långsammare än fransmannen. Detta räckte till en andraplats.

Liveresultat
Banskiss
Livesändning SVT Play med start 15.20
Livesändning ClipMyHorse
Ställning västeuropeiska ligan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden