Dressyr
24 januari 2021 11:02

Världscupens kür avslutad – så här gick det

Internationellt 13 ekipage – varav två svenska – gjorde upp om viktiga världscuppoäng i Salzburg, Österrike på söndagen. Det blev fyrfaldigt tyskt i topp. Patrik Kittel blev bästa svensk.

Världscupens kür avslutad – så här gick det
Titelförsvarande ekipaget Isabell Werth och Weihegold finns på plats och inledde meetinget med att vinna lördagens Grans Prix. Foto: Roland Thunholm

På lördagen gjorde ekipagen en Grand Prix där Patrik Kittel blev trea. Riktigt så längt nådde svensken inte i söndagens kür som dominerades av tyskar.

Världsettan Isabell Werth, som vann lördagens Grand Prix, fick se sig slagen av en landsman i slutet av klassen.

Irlands Anna Merveldt iklädd grön frack, var bland de första att starta med Esporim. Ekipaget är kanske inte det elegantaste, men visade en härlig energi. Det hade ett program med svårigheter som ettor på böjt spår och dubbelpiruetter och visade fin passage flera gånger. Det blev 73,605 procent och ökade ekipagets chans att kvalificera sig till sin första världscupfinal.

Danska representanterna i startfältet, Carina Cassøe Krüth/Heiline’s Danciera, blandade högt och låg i sin kür till musik från bland annat filmerna Fame och Dirty Dancing. Det uttrycksfulla 10-åriga stoet bjöd på fantastisk ökad trav och passage samt härligt vägvinnande skritt. Men det blev också en del trassel när ekipaget skulle gå direkt från tvåor till ettor. Även i ett par övergångar blev det missförstånd.

Ekipaget fick 73,580 procent och lade sig på andra plats efter Merveldt när fyra ekipage gjort sitt i klassen.

Stort register

Antonia Ramel och Brother de Jeu gjorde sin kür till toner av Ed Sheeran. Ekipaget visade verkligen ett stort register i både trav och galopp och satte svårigheter som över 20 ettor på båge och snabba omställningar mellan piruett och ökning. Avslutningen med passage och piaff satt perfekt till musiken.

Antonia-ramel-1-190818-rt
Antonia Ramel. Foto: Roland Thunholm

Det blev 77, 46 procent och en klar och rättvis ledning.

Innan pausen levererade Australiens Simone Pearce sin kür med några småmissar tillsammans med Destano. Det blev 73,265 och fortsatt ledning för Antonia Ramel. Detta ändrade sig dock direkt efter pausen då Hollands Thamar Zweistra fick det mesta att stämma med Hexagon’s Double Dutch. Ekipaget tog en knapp ledning med sina 77,875 procent.

Fransk ledning

Frankrikes Morgan Barbançon och Sir Donnerhall II Old bjöd på knepiga linjer och stor säkerhet i rörelserna även om det blev ett felsteg i en piaffpiruett. Hästen var lätt, lätt i framdelen genom programmet och ryttaren strålade av glädje när hon var klar. Det blev 78,665 procent och ny ledare – igen.

Titelförsvarande ekipaget Isabell Werth/Weihegold Old, Tyskland, fick inte till alla byten helt perfekt och hon skakade besviket på huvudet när hon var klar. Men ekipagets kür innehöll och en kraftfull piaffpiruett som avslutning och – som alltid – fin piaff och passage och övergångar däremellan. Poängen, 84,720 procent, räckte till en klar ledning.

Som regerande världscupmästare är Isabell Werth garanterad en plats i finalen i Göteborg första helgen i april.

Härliga travökningar

Tysklands Helen Langehanenberg och eleganta, långbenta Annabelle bjöd på en kür med dubbelpiruetter, piaffpiruetter och härliga travökningar. Uppvisningen var mjuk och harmonisk och belönades med 81,34 procent och en andra plats. När tre ekipage återstod låg Antonia Ramel femma.

Patrik Kittel_1mb
Sveriges Patrik Kittel är en av toppryttarna i helgens startfält. Foto: FEI/Liz Gregg

Patrik Kittel och Delaunay OLD visade bland annat tvåor och ettor på båge. Programmet till musik av Guns’N Roses, var mjukt och följsamt program och stämde fint till musiken. Det blev 80,125 procent och en tredjeplats när två ekipage återstod.

Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB, Tyskland, såg ut att få allt att stämma med ett uttrycksfullt och noggrant program. Det blev 87,960 procent och lite sensationellt nedpetande av Werth från ledningen.

Tysklands Dorothee Schneider och Faustus visade starka galoppökningar och svårigheter som att gå direkt därifrån till piruett. Det blev några missar, bland annat ett jämfotahopp bak i ettorna. Ekipaget visade dock en härlig serie med ettor direkt efteråt. Det blev 80,650 procent och en fjärde plats.

Jessica von Bredow-Werndl tog alltså hem klassen. Patrik Kittel blev femma.

 

Online-resultat
FEI:s samlingssida med kalender och aktuell ställning
21-24 januari Salzburg Arena Messezentrum, Österrike
Start- och resultatlistor
Livesändning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden