Blogg
11 november 2014 07:38

Viktigt med bra underlag

Underlag är något som diskuteras jämt vilket är en självklarhet. Rider vi på dåligt underlag riskerar vi ju våra hästars sundhet. Jag har fått större insikt hur mycket du bör läsa av marken under en terrängritt. Var är marken jämnare och inte för hård/mjuk?

William har hela tiden poängterat hur viktigt det är att läsa av marken och att ibland kan marken i sig göra ett hinder svårare. En annan aspekt är att när du är på en tredagars tävling vill du inte att hästen ska bli tröttare än nödvändigt eftersom det står banhoppning på schemat under söndagen. Den viktigaste aspekten är självklart att skaderisken minskar om du väljer bra mark och speciellt anpassar tempot efter hur marken ser ut.

Självklart menar jag underlag över lag inte bara under en terrängritt. Varje dag vi rider vill vi rida på bra underlag. Men även varierat underlag. Hårt och mjukt men det viktiga enligt mig och det jag lärt mig är att det är jämnt. När vi red ut red vi dels på asfaltsvägar och dels runt fält. Det enda vi var tvungna att tänka på var att hela tiden hålla utkik efter stenar. Det kan låta töntigt men trampar en häst på en sten och får en öm hov precis innan en stor tävling kan det innebär att det inte blir någon start.

Eftersom utbudet av tävlingar är så mycket större i England kan man välja de tävlingar där man vet hur underlaget är. Eller jag hade ingen aning, William och de andra hjälpte mig välja rätt tävlingar. Det är verkligen lyxigt att ha så många bra tävlingar nära! Men något jag märkt är att fälttävlan i Sverige verkligen utvecklas och det är verkligen roligt! En eloge till alla som är inblandade!

Vi hörs snart,
/Line

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden