Träningstips
5 januari 2018 11:30
Ridsportplus

Studera andra för att själv gå framåt

God ridning med Jens Fredricson, del 3Jens Fredricson kan inte tala länge nog om det som ligger honom närmast hjärtat. ”Ryttarens sits och inverkan är så viktiga grunder för all ridning att jag vill hålla mig vid dessa ämnen ännu ett avsnitt av min utbildningsserie här i Ridsport”.

Studera andra för att själv gå framåt
Ett bra sätt för att träna sin sits är att lägga upp stigbyglarna i kors framför sadeln. Efter uppvärmning kan du både rida lätt i trav samt galoppera utan stigbyglar.  Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fakta

    Jens tipsar

    Hur ska jag utveckla min sits och ­inverkan? Det finns en hel del bra sätt. Här är några.

    • När din balans och följsamhet är så utvecklad att du har balansen kvar när du släpper tyglarna har du kommit en bit. Hur bra det funge-rar kan du kontrollera genom att ta tyglarna i en hand och med den andra vinka till någon uppe på läktaren. Eller släpp innersidans tygel och klappa hästen på halsen. När du gör det gör du automatiskt en eftergift på innertygeln och då ska både du och hästen vara kvar i balans.

    • En bra övning för dig är att i lättridningen bara sitta ner på vartannat steg. Det kräver koncentration och teknik och är väldigt nyttigt.

    • Rida lätt utan stigbyglar är jobbigt men bra ibland. Här gäller det att inte klämma för mycket med benen utan att du använder din balans och spänst.

    • Galopparbete utan stigbyglar är en otroligt bra övning. Maria Gretzer har byggt upp sin fina balans genom många, envisa timmar med stiglädren i kors framför sadeln, och hon gör det fortfarande. Med bra balans och position i sadeln får du en mycket effektiv inverkan på hästen i galopparbetet.

    • Alla de här övningarna ska du göra på en rutinerad häst, inte på en unghäst. Alltför unga hästar är inte mogna att lära ryttaren något, där är det tvärtom ryttaren som ska utbilda hästen.

    Expandera

    Sitsen och därmed inverkan är inget man utvecklar på en kafferast. Det behövs åtskilliga timmar i sadeln för att man ska få ett hum om hur det fungerar och hur det ska kännas. Så att man verkligen får en uppfattning om och förståelse för vad ridning verkligen är.

    Många timmar i sadeln är alltså viktigt, men det finns ännu ett sätt att på riktigt förstå vad ridning är. Det är att titta på andra. Sitta på läktaren och studera hur andra rider, hur hästarna går och i vilken form. En oerfaren ryttare tittar ofta på hästens huvud och hals när de ska bedöma formen, men det är inte där man kan utläsa hur en häst arbetar.

    Konsten är att se när/om hästen arbetar avspänt och använder bakbenen och ryggen. Det krävs ett tränat öga för att kunna se det och detta öga kan man öva genom att ofta titta på andra ryttare.

    Respektera rutinerade ryttare

    Respekt för och samtal med rutinerade ryttare är också väldigt givande när man vill lära sig grunderna. Hitta en dialog och prata med erfarna ryttare och ta till dig all kunskap som dessa förmedlar. Jag tycker ibland att jag ser och hör dålig respekt för äldre ryttares kunskap; det kan bero på att de yngre aldrig har sett dem rida. Men man ska inte glömma att kunskapen finns där och den är värd all uppmärksamhet. Och den är också värd hur mycket som helst för den som vill lägga en riktigt bra grund för sin ridning.

    Jens Fredricson

    Jens Fredricson
    Jens Fredricson missar aldrig chansen att lära av andra. Här rider han Brixon med Louise ”Lussan” Nathhorst som coach. Foto: Roland Thunholm

    Ridläraren har en viktig roll

    Självklart har ridläraren en viktig roll. Hans eller hennes uttryck kanske känns ålderdomliga med ord som takt, lösgörande arbete och rakriktning, men dessa uttryck är precis lika aktuella i dag som förr och oerhört viktiga för dem som verkligen vill lära sig rida.

    Fakta

    Träningstips

    Tänk dig att du vid varje ridpass fördelar träningen så här:
    • 75 procent till dig själv.
    • 25 procent till hästen.

    • Tänker du så inträffar det intressanta att hästen kommer att jobba mycket bättre för att hästen får sina förutsättningar på bästa sätt när du koncentrerar dig på din ridning.

    • Använd koner som vändningspunkter. Det skapar precision i ridningen och det blir tydligare att det är du som ryttare som visar vägen.

    • Den största och bästa ­gymnastiksalen för hästen är den stora skogen, som är fylld av naturliga vändningspunkter.

    Expandera

    Håll dig till en ridlärare

    De flesta ridlärare håller sig med dessa gemensamma uttryck, men det kan finnas olika sätt att förmedla dem, därför tycker jag att det till en början är bra att man håller sig till en enda ridlärare.

    Ett bra, och kanske underskattat, sätt att på ett ännu bättre sätt skapa sig förståelse för grunderna till all ridning är att läsa böcker i ridlära. En bra bok kan vara nyckeln till att förstå de instruktioner som ridläraren ger och uppläggen på träningarna.

    Bra ridning är vackert. Det är en njutning när hästen trivs under sin ryttare och nästan dansar, och ryttaren sitter i sadeln med ett stort leende. Och vägen till fin ridning är så intressant. Varje dag ska innehålla finlir av ridningen. En halvhalt som gick igenom, den kan skapa en hel dags lycka.

    Att rida och gymnastisera våra hästar är ett ansvar som vi ryttare måste ta på oss och det är medlet vi har i vår eviga strävan att utveckla både vår ridning och våra hästar.

    Fakta

    Jens Fredricson

     Strömsholm  Jens Fredricson. Photo: Roland Thunholm Code:718 35  P: 2017-03  P: 2017-13
    Jens Fredricson Foto: Roland Thunholm

    Jens Fredricson fick en gedigen utbildning under sin uppväxt på Flyinge. Senare tog han hjälp av Anders Lindgren, vilket gav honom kunskap om grundläggande och riktig ridning. 

    Jens arbetar som stallmästare på Ridskolan Strömsholm. Han har två SM-guld i hoppning och var med i det svenska bronslaget vid EM 2013.

    Denna text publicerades första gången den 13 april, i Ridsports pappersutgåva nummer 7-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden