Träningstips
8 januari 2018 13:06
Ridsportplus

Bommarna tränar ryttarens öga och hästens kropp

God ridning med Jens Fredricson, del 7Nu är det dags att börja arbeta hästen på bommar. Det är bra för att gymnastisera hästen och för att främja ryttarens förmåga att bedöma avstånd. 

Bommarna tränar ryttarens öga och hästens kropp
Rid lätt över bommarna och känn stadga i stigbyglarna. Svikten i steget kommer när du rider i balans och i relativt kontrollerad form. Öka på antalet bommar när det går bra. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fakta

    Jens bästa tips

    1 Var noga med att mäta upp avståndet mellan bommarna. 

    Olika hästar behöver olika avstånd. En ung häst med stor trav behöver mer plats än en mindre häst med kortare trav. Äldre hästar ska dock kunna trava på alla avstånd och man kan spela lite med distanserna. Men gör det inte för svårt så att hästen spänner sig. För mycket eller för lite skrämmer alltid.

    2 Var också noga med att rida den väg du tänkt. 

    Alltid mitt på bommarna, om du inte valt ett annat alternativ.

    3 Ha en plan vad du ska göra efter bommarna. 

    Ska du bli kvar på ditt spår, byta varv, göra halt eller något annat? Gör aldrig något slentrianmässigt, slentrian är alltid av ondo.

    4 Håll blicken framåt. 

    Titta inte ner på bommarna, utan på vart du ska.

    5 Använd bomarbetet i vardagen, var och varannan dag. 

    Det ökar fantasin i arbetet med hästen. Du behöver inte alltid rida över bommar, du kan också använda dem som vändningspunkter.

    6 Bommar är bra när du ska lära din häst galoppombyte. 

    Presentera hjälperna för hästen innan, ha den ordentligt inramad och i balans, så förstår den snart vad det är du vill att den ska göra.

    Expandera

    Bomarbete har två syften, dels att gymnastisera hästen, dels att främja ryttarens förmåga till bra avståndsbedömning i anridningen, i skritt, trav eller galopp. Här handlar det om timing och om hur man ska hitta den avsprångspunkt man vill ha.

    Det är två stora ämnen och därför återkommer vi till anridningen i nästa avsnitt och håller oss den här gången till det viktiga arbete vi kan göra genom att gymnastisera hästen med hjälp av bommar.

    I de tidigare avsnitten har vi arbetat med rakriktning, framåtbjudning och att ha kontroll över hästens bogar. Innan man börjar rida över bommar är det viktigt att alla dessa bitar fungerar. Hästen måste vara förtroendefull i markarbetet, ta stöd på bettet och bära sig själv.

    Skritta över bommen

    Börja i skritt och med en enkel bom på marken för att undvika problem. Själva bommen ska ju inte vara ett störningsmoment för hästen, utan snarare en ny intressant uppgift. Rid på en 20-meters­volt och känn att hästen släpper ner halsen och formar sig för inner skänkel med stöd på ytter tygel. Din känsla ska vara att hästen lyfter knäet och du ska känna dess ryggverkan.

    Hästen får inte gå högt med huvudet för då sänker den ryggen, tappar påskjutet, trampar på bommen och gör det allmänt svårt för sig.

    Fortsätt att skritta över bommen, i båda varven, så du har presenterat bommen för hästen. Känn att den slappnar av. Många lägger fram fem bommar eller fler och det blir stressande i stället för avslappnande, särskilt för unga hästar som inte är vana.

    När hästen går lugnt och med förtroende kan du lägga ut ytterligare bommar, på andra delar av volten.

    Jens Fredricson
    Använd bommar om du ska lära din häst galoppombyte. Foto: Roland Thunholm

    Viktigt att vara följsam

    Sitt inte för tungt i sadeln utan var noga med att vara följsam och lätt i hand, så du inte blir efter om hästen skulle ta ett skutt över bommen. Om hästen får ett ryck i munnen och/eller en duns i ryggen är risken stor att den spänner sig och mycket tidigare arbete går förlorat.

    – Jag sitter ofta och skrittar på en bom på en åttvolt tills hästen är helt avspänd. Det är ett väldigt trevligt sätt att arbeta, hästen blir intresserad och lyfter sina knän.

    – Det är bra att fortsätta med en enkel bom när man ökar till trav. När detta känns bra kan man trava tre bommar efter varandra.

    Avståndet bör vara 1,10 meter mellan bommarna. Rid i relativt kontrollerad form och i balans. Då kommer schvungen och svikten i steget. Det här är ett jättebra sätt att få fram en fri bog och att hästen vinklar sina bakben.

    Om hästen har en tendens att springa iväg, gör bomarbetet på en 20-metersvolt. Se till att du har kontroll över ytterbogen och inre bakbenet, att hästen formar sig i bålen och ställer sig i nacken.

    När det går bra, öka på antalet bommar. Det kan bli hur många som helst så länge hästen arbetar förtroendefullt och har genomsläpplighet från näsa till svans. Om hästen börjar få spänningar, rusar eller slutar bjuda, backa bandet, traggla inte. Hästen kan få spänningar som det kan ta lång tid att få bort och vägen till nytt förtroende blir lång.

    Du ska, som sagt, känna hästens tydliga strävan att sänka sin hals, få upp magen och få spänst och schvung i steget.

    När hästen tagit till sig övningarna och den blivit mer erfaren kan du med fördel lägga upp bommarna en decimeter.

    Höj bara varannan bom i början. Använder du tre bommar, höj endast mittbommen. Börjar då hästen hoppa över bommarna, lägg ner dem på marken igen, eller lägg snedbom. Det är viktigt att hästen förstår vad den ska göra, så om den gör fel, traggla inte, starta om i stället.

    Rid lätt över bommarna

    Med fördel rider du lätt över bommarna, med dina axlar något framför höfterna. Känn stadga i stigbyglarna. Ta gärna mantag, ­eller använd halsrem.

    – Det är inte ett dugg ”skämmigt” att använda exempelvis halsringen på en martingal att hålla i. Jag gör det ofta. Du får under inga omständigheter sätta dig tungt ner på hästens rygg.

    – I galopp är det också bra att inleda med endast en bom och där kan man ligga och rulla på en volt i båda varven tills hästen släpper ner huvudet och tar upp ryggen. Så småningom kan du lägga ut tre bommar. 2,8 meter i innerkant, 3,20 meter i ytterkant, så kan du välja tempo och om du vill rida på ytter- eller innerkant. Bäst är dock att rida mitt på bommarna. Vill du rida med ett galoppsprång mellan varje bom ska avståndet vara 5,5 meter eller med två språng åtta meter.

    – Jag föredrar att rida på bommar som ligger efter varandra. Här kan du också med fördel efterhand lägga upp bommarna och därmed få en liten serie.

    På de äldre hästarna, om de är riktigt ridna, kan du med fördel sitta ner i galopparbetet och till och med lägga upp stigbyglarna. Vill hästen å andra sidan inte låta sig ridas, så ger arbetet inget och då får man göra något annat.

    Passar inte alla

    Alla hästar passar inte att arbeta med bommar, exempelvis inte en riktigt het häst. Även om den gymnastik hästen får i bomarbetet är mycket bra, är det inget måste att arbeta så. Det finns ju inga cavalettitävlingar.

    – Jag kan berätta om Lunatic (hästen Jens bland annat vann Falsterbo Grand Prix på) – han trivdes inte alls med att trava cavaletti, så jag tvingade honom aldrig, det fick bli skritt eller galoppövningar i stället.

    Fakta

    Jens Fredricson

     Strömsholm  Jens Fredricson. Photo: Roland Thunholm Code:718 35  P: 2017-03  P: 2017-13
    Jens Fredricson Foto: Roland Thunholm

    Jens Fredricson fick en gedigen utbildning under sin uppväxt på Flyinge. Senare tog han hjälp av Anders Lindgren, vilket gav honom kunskap om grundläggande och riktig ridning. 

    Jens arbetar som stallmästare på Ridskolan Strömsholm. Han har två SM-guld i hoppning och var med i det svenska bronslaget vid EM 2013.

    Denna text publicerades första gången den 10 augusti, i Ridsports pappersutgåva nummer 15-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden