Träningstips
3 januari 2018 06:30
Ridsportplus

Träna sits och balans på lina

God ridning med Jens Fredricson, del 2Stallmästare Jens Fredricson fortsätter sin utbildningsserie med fokus på ryttarens sits och dess inverkan – grundförutsättningen för all god ridning. Han kommer också med en hel del goda tips, för alla att ta till sig.

Träna sits och balans på lina
Ett bra sätt att träna sits och balans är att bli longerad.  En övning är att rida lätt och hålla armarna rakt ut. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fakta

    Grundridning

    • Sits och inverkan hör ihop.

    • Varje hjälp ska ha en betydelse.

    • Tyglarna får aldrig vara något du håller balansen i.

    • Balansen ska utgå från stig­bygel och säte.

    • Träna balans och sits genom att bli longerad.

    • Uteridning är underprioriterat i dag men är väldigt nyttigt för häst och ryttare.

    • Kan du dra en lodrät linje axel-höft-häl sitter du rätt.

    • Man ska också kunna dra en rät linje mellan bett-hand-armbåge.

    • Håll så lätt i tygeln som om du hade ett ägg i handen.

    Expandera

    Kommunikationen med hästen görs inte bara från marken utan också i hög grad från dess rygg. Sits och inverkan hör ihop och det är otroligt viktigt att tidigt utveckla en avspänd och balanserad sits. Det möjliggör att varje hjälp du ger har betydelse.

    Allra bäst är att man lär sig på en gammal tålig häst, som kanske inte bryr sig så mycket om man balanserar sig i tygeln. Det är väldigt viktigt att balansen utgår från stigbygel och säte, inte från handen. Med andra ord – man får aldrig använda tygeln för att hålla sig kvar i sadeln.

    De här grunderna är utmärkta att få på en ridskola och kan du så småningom kombinera detta med att rida ut i skog och mark är det mycket bra. Ridning ute i naturen är ett väldigt effektivt sätt för att lära sig att bli följsam.

    Kräver hårt jobb

    Alla måste jobba hårt för att utveckla sin sits – den är redskapet ryttaren har för att kunna påverka sin häst.

    Ett bra sätt att fila ytterligare på balansen är att bli longerad och då också få rätt instruktioner. Nedsittning utan stigbyglar och med armarna i sidorna, lättridning och lätt sits utan stöd från tygeln – det är klassiska övningar som alltid är högaktuella. Målet är att få en balanserad, följsam och ledig sits. Att man blir ett med hästen.

    Underskänkeln ska ligga lätt intill hästen så att hästen inte blir överraskad när jag använder den. Det ska vara ett tydligt tramp i stigbygeln. En del kanske har svårt att få ner hälen ordentligt och då finns det en väldigt bra övning för att sträcka hälsenan. Stå med fotbladet på ett trappsteg och tänj ner hälen. Ett par gånger om dagen räcker för att öka rörligheten.

    Undvik överdrivet knäslut, då riskerar skänkeln att bli statisk. Sjunk ner och känn att sittbenen verkligen är i sadeln. Man ska kunna dra en lodrät linje från axel genom höft till hälen, då sitter du rätt. Står du i lätt sits ska linjen gå mellan axel, knä och tå.

    170215 Strömsholm Brico med Sara Falk på ryggen i lodrätt sits. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35 P: 2017-05
    I lodrät sits ska det gå att dra en tänkt linje mellan axel-höft-häl. Här kunde skänkeln ha varit aningen mer tillbakadragen. Foto: Roland Thunholm

    Lätt men stadig kontakt

    Armarna ska ligga ledigt intill kroppen och händerna ska vara burna. Kan man dra en rät linje från armbågen genom handen till bettet, då sitter du rätt. När jag håller i tygeln brukar jag tänka att jag har ett litet ömtåligt ägg i handen – alltså, kontakten med hästens mun ska vara lätt men stadig.

    Huvudet ska vara buret och blicken framåt.

    Med rätt grundövningar hittar du kontakten med hästens mun på ett lätt och mjukt sätt. Det hela går ut på att kombinationen sits-skänkel-hand fungerar. Det är en känslig kombination och den ska alltid börja med framåtdrivande hjälp med, sits och skänkel, framåt mot tygeln. 

    Jens Fredricson
    En annan bra övning vid longering är att sätta händerna i sidan. Tänk på huvudställningen och att titta raka fram. Foto: Roland Thunholm

    Öva på att bli longerad

    Det bästa sättet att träna sits och balans är att bli longerad. Be någon du litar på att hjälpa dig, eller prata med din ridlärare/tränare om att få lägga in ett longeringspass då och då.

    Självklart börjar man i skritt. Passa på att släppa stigbyglarna och känn att du verkligen kommer ner i sadeln, med skänklarna i rätt position, mjukt intill sidorna på sadeln. Utan stigbyglar är det också lättare att känna så att man verkligen sitter rakt över hästen.

    Variera övningarna

    I trav kan du både rida lätt och sitta ner. Det viktiga är att du inte håller dig fast i tyglarna. Blicken rakt fram och huvudet upp. Här kan du variera övningarna med att hålla armarna rakt ut och du kan sätta händerna i sidorna för att få in den rätta balansen.

    I galopp kan du variera nedsittning med lätt sits. Rid fortsatt helt utan tyglar, sätt åter händerna i sidan eller håll armarna rakt ut. Försök se om du kan dra en linje från tån genom knäet till höften, då är din lätta sits rätt.

    Jens Fredricson
    Sara Falk på Brico tränar balansen genom att bli longerad och inte hålla
    i tyglarna. Foto: Roland Thunholm

    Tänj ner hälen

    Trampet i stigbygeln är alltid viktigt och ger skänkeln den mjuka elasticitet som är önskvärd. En del människor kan vara stela och ha svårt för att vinkla foten, då kan det vara bra med en extra avsutten övning. Ställ dig med enbart fotbladet på ett trappsteg och tänj ner hälen så mycket du kan.

    Lycka till!

    Fakta

    Jens Fredricson

     Strömsholm  Jens Fredricson. Photo: Roland Thunholm Code:718 35  P: 2017-03  P: 2017-13
    Jens Fredricson Foto: Roland Thunholm

    Jens Fredricson fick en gedigen utbildning under sin uppväxt på Flyinge. Senare tog han hjälp av Anders Lindgren, vilket gav honom kunskap om grundläggande och riktig ridning. 

    Jens arbetar som stallmästare på Ridskolan Strömsholm. Han har två SM-guld i hoppning och var med i det svenska bronslaget vid EM 2013.

    Denna text publicerades första gången den 9 mars, i Ridsports pappersutgåva nummer 5-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden