Träningstips
11 januari 2018 12:43
Ridsportplus

Vägen till en lyckad tävling

God ridning med Jens Fredricson, del 11Efter tio avsnitt med fokus på grundutbildning är serien nu framme till själva tävlingen – målet för väldigt många ryttare. Jens Fredricson tipsar om vad du ska tänka på innan, under och efter en tävling.

Vägen till en lyckad tävling
När du kommit fram till tävlingen, prata inte så mycket om placering. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ankomst

När du kommer till tävlingen, prata inte så mycket om placering. Koncentrera dig i stället på hur du ska tänka inför ritten och hur du ska jobba med dig själv, hästen och banan, för att det ska vara bra och utvecklande.

Ha en plan

När du anländer till en tävlingsplats är det väldigt bra att ha en plan. Du kan förbereda dig innan genom att läsa banskissen, som för det mesta finns digitalt i god tid på Equipe. Då kan du ha linjedragningarna i bakhuvudet när du sedan går banan. Nu kan du stega galoppsprång och planera linjerna mellan hindren.

Bestäm dig innan

Har du kommit lite längre och kan/vill rida på tid gäller det att du har bestämt dig innan hur fort du kan rida utan misstag. Ser du att det inte riktigt räcker är det bara att åka hem och träna. Alltså – fortsatt fokus på den egna prestationen, inte på medtävlarnas.

Bangången

Det finns massor av olika sätt, bangången är lika personlig som inlärningsprocessen. Min bror Peder har en liten lapp där han skriver ner antalet galoppsprång han tänker rida mellan hindren. Ju svårare klass, desto oftare ”leker” banbyggaren med avstånden – utmaningarna blir större. Den ryttare med bäst plan och skicklighet att följa den gynnas.

Peder är extremt noga. Han vet exakt hur många språng han ska rida, även på långa distanser. Det är på decimetern när. Numera är det nästan karbonpapper på hans plan och på hans ritt. Skulle det någon gång inte fungera perfekt blir han väldigt missnöjd om han skulle ha råkat flyta ut det minsta någonstans på banan. Peders enorma fokus exemplifierar det där med att ha en plan.

 

Fokus på dig själv

Bry dig inte om vilka som är dina medtävlare. Du kan ändå aldrig påverka det de gör, bara vad du själv gör. Vill du få ut maximalt av din egen förmåga, fokusera på dig själv och din häst. Många gånger tycks oviktig fokus läggas på resultatet och besvikelsen kan bli för stor om det inte blir någon placering. Lägg i stället större vikt på din prestation. Om du gjort en bra, felfri runda, då har du lyckats.

Filma 

Be någon filma din ritt. Det är ytterst värdefullt att göra analys efteråt. Men vänta med att studera filmen till en stund efter avslutad ritt, så att du är känslomässigt nollställd. När du tittar på filmen handlar det inte om om det var bra eller dåligt. Ställ i stället frågan: Kunde jag hålla min plan?

Det är som sagt just det som är utvecklande, att kunna hålla planen. Analysera ritten och studera, hittade jag rytmen och balansen, blev det de antal galoppsprång jag bestämt mig för i förväg? Ju bättre du rider efter uppgjord plan, desto bättre blir rundorna.

På banan

När du har ridit in på banan, sätt upp en rejäl galopp – men se till så att du inte stör den som håller håller på att hoppa. Det handlar inte om att skena omkring, men sätt upp en rejäl galopp så att du känner att du har hästen framför dig. Har du en het häst, galoppera lite försiktigare. Om du är nervös är det lätt hänt att du bara skrittar runt före start och sedan fattar galopp. Då är risken att du kommer i undertempo mot det första hindret och då kan det bli omtramp på tvåan och problem i de tänkta linjerna.

När hästen känns som du vill ha den, minska tempot och lägg en volt i det tempo som du vill ha på det första hindret. Du ska ha så mycket galopp att du når fram på de linjer du har tänkt rida.

Om planen spricker 

Jag kan ta exempel på hur det kan bli om planen inte fungerar. Du får ett galoppsprång mindre än planerat på en linje. Hästen klarar, men nästa linje börjar med räcke-räcke-kombination och då är hästen troligen för lång och ur balans och river. Generellt sett ska man undvika att rida ut hästen och därmed få språngkurvan för långt efter hindret. Optimalt är att högsta punkten i språnget är mitt över hindret – det kan du nå om du rider som du planerat.

Fakta

Jens Fredricson

 Strömsholm  Jens Fredricson. Photo: Roland Thunholm Code:718 35  P: 2017-03  P: 2017-13
Jens Fredricson Foto: Roland Thunholm

Jens Fredricson fick en gedigen utbildning under sin uppväxt på Flyinge. Senare tog han hjälp av Anders Lindgren, vilket gav honom kunskap om grundläggande och riktig ridning. 

Jens arbetar som stallmästare på Ridskolan Strömsholm. Han har två SM-guld i hoppning och var med i det svenska bronslaget vid EM 2013.

Denna text publicerades första gången den 30 november, i Ridsports pappersutgåva nummer 23-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden