Träningstips
7 januari 2018 12:58
Ridsportplus

Jens Fredricson: Så får du hästen att bjuda framåt

God ridning med Jens Fredricson, del 4I de tre första avsnitten i den här träningsserien har vi behandlat ryttarens sits och inverkan. Nu är det dags att titta ordentligt på hästens framåtbjudning. 

Jens Fredricson: Så får du hästen att bjuda framåt
Jens Fredricson utnyttjar naturen för att få framåtbjudning i Con Tempi. På grus- och skogsvägar kan du också passa på att träna sidvärtsrörelser och övergångar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fakta

    Jens bästa tips – Det finns massor av bra sätt att träna rakriktning och framåtbjudning.

    1 Mest grundläggande och viktigt: Rid alltid innanför spåret, minst en meter, när du rider på ridbana eller i ridhus. Det förhindrar att hästen ”hänger sig” på väggen, och du tvingas på ett mer självklart sätt att rama in hästen mellan dina skänklar. Hästen är smalare mellan bogarna än mellan höfterna, och rider du på spåret kan den lägga bogen på väggen och gå med det inre frambenet mellan bakbenen. Du får då en häst som går snett och det är inga bra förutsättningar på vägen mot god ridning.

    2 Sitt inte för länge på samma volt, i samma varv. Växla varv hela tiden genom att jobba mycket med serpentiner och åttvolter. Varje gång du då ändrar riktning tvingas du att göra halvhalter – just halvhalter är otroligt viktiga, det kan inte nog understrykas. De ska komma före alla rörelser och alla riktningsändringar. Redan när du lämnar långsidan inför en serpentin eller en åttvolt, förbered hästen genom stadig yttertygel och mötande innerskänkel på att något är på gång, så att du kan göra halvhalten mitt på medellinjen och ställa om till den nya riktningen på ny yttertygel.

    3 Halvhalten är något som sker snabbt, ungefär på en inandning. Det är en kortvarig, tillfällig, samling som dessutom ska göra hästen uppmärksam på dina hjälper. Passa på att göra många när du är ute och rider. Svaga nedförsbackar är alldeles utmärkta att göra halvhalter i, då känner du verkligen när/om de fungerar, hur bakbenen kommer under hästen, om du gör rätt. Grus- och skogsvägar är också som gjorda för sidvärtsrörelser, och med den naturliga framåtbjudning som ridning utomhus ger är det perfekta tillfällen att testa hästens lydighet för skänkeln. Har hästen svag framåtbjudning – gör övningarna på hemväg.

    4 Halvhalten är en samverkan mellan framåtdrivande och förhållande hjälper. Det krävs ganska stor känsla hos ryttaren för att få det att fungera. Hur känner man då att det blir rätt? Det känns! 

    5 Övergångar är också något som du kan träna både utomhus och inomhus. Börja med att skritta, gå över i trav några steg och sedan tillbaka till skritt. Så småningom kan du variera med att gå från trav till galopp och sedan ner i trav igen. Efter ett tag kan det fungera att gå från skritt till galopp och ner igen till skritt utan några svårigheter. Här får du ett test på att hästen verkligen är framme i den nya gångarten, att den har fattat den med framåtbjudning och eftergift i nacken. Särskilt gäller detta när du går ner i en långsammare gångart. Det får inte bli en dragkamp – hästen ska svara på mjuka hjälper.

    6 Övergångar är en viktig nyckel i det lösgörande arbetet, framför allt mellan trav och skritt så att det inte blir ”bensinstopp”.

    Expandera

    Här finns två viktiga saker som du måste kunna bemästra om du så småningom ska kunna hoppa din häst – att rida hästen rak och att rida den framåt.

    Då kan man ställa sig frågan: Vad är framåtbjudning? Den häst som bjuder framåt, den tänker och rör sig för att den vill, den har en inre vilja att röra sig framåt och att arbeta. Lite kan den egenskapen vara medfödd.

    Förväxla inte framåtbjudning med fart. En häst som bara springer, den springer ifrån arbetet. Den kan gå snett och takta ifrån hjälperna, och när den väl blir rak och går för hjälperna, då kan den nästan bli lat. Här är det primära målet att få hästen att ta skänkeln.

    Ska gå villigt undan

    Hästen måste villigt gå undan för en skänkel om du begär att den ska förflytta sig i enkla sidvärtsrörelser, eller göra en framdelsvändning. Gör den inte det kommer den heller inte att gå framåt för båda skänklarna. De här små övningarna är ett sätt att lära hästen att bjuda framåt.

    I detta får vi lite svar på vad det innebär att hästen går på tygeln. Hästen kan inte vara eftergiven i mun-nacke-hals, ha god ryggverkan och aktiva bakben – det vill säga gå på tygeln – om den inte bjuder framåt. För att nå detta måste den drivande skänkeln mötas av ett tygeltag. Här är det viktigt att varje tygeltag måste få en direkt eftergift för att få en verkan. Annars blir det att du får ”bära runt” en häst med stum mun.

    När formen blir fel

    Det kan också hända att hästen släpper bettet. Det kan upplevas som väldigt bekvämt, men helt säkert har då rygg- och bakbensaktiviteten gått förlorad. För en oerfaren ryttare kan det kännas rätt. Liksom för den som rider med fel använd graman. Hästen bara böjer på nacken, men använder inte sin rörelsemekanik. Formen blir fel, framåtbjudningen saknas. Det är lite som att försöka svänga med en bil där motorn inte är i gång. Du måste vrida om nyckeln och starta motorn innan du kan köra och svänga. Att sitta på en häst som förlorar sin mekanik och önskade arbetsform genom att gå bakom hand eller att hänga sig på bettet är inte roligt.

    Framåtbjudningen måste finnas i allt arbete med hästen. Ärligheten att bjuda framåt ska till och med finnas där när hästen står still i halten.

    Jens Fredricson
    Även när hästen står stilla i halten ska du känna att den vill framåt. Foto: Roland Thunholm

    Utveckla en känslighet

    Förmågan hos en ryttare att förstå och känna att hästen verkligen bjuder framåt är inte given. Det gäller att utveckla en känslighet för när det är rätt. Att suga åt sig de ögonblick när hästen går där den ska, analysera sin väg dit och utveckla sin ridning för att nå målet allt oftare och allt längre stunder. Må väldigt bra och glädja sig åt när samarbetet sittben, skänklar och tyglar fungerar.

    Fakta

    Jens Fredricson

     Strömsholm  Jens Fredricson. Photo: Roland Thunholm Code:718 35  P: 2017-03  P: 2017-13
    Jens Fredricson Foto: Roland Thunholm

    Jens Fredricson fick en gedigen utbildning under sin uppväxt på Flyinge. Senare tog han hjälp av Anders Lindgren, vilket gav honom kunskap om grundläggande och riktig ridning. 

    Jens arbetar som stallmästare på Ridskolan Strömsholm. Han har två SM-guld i hoppning och var med i det svenska bronslaget vid EM 2013.

    Denna text publicerades första gången den 11 maj, i Ridsports pappersutgåva nummer 9-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden