Träningstips
2 januari 2018 16:00

Rätt fokus ger bra ridpass

God ridning med Jens Fredricson, del 1(Upplåst) Jens Fredricson har berättat om sin syn på hästar och god ridning i vartannat nummer av Ridsport under hela 2017. Nu publicerar vi hela serien på nytt även på webben.

Rätt fokus ger bra ridpass
Dags för träning. Avspänd häst och fokuserad ryttare ger en bra grund. Foto: Roland Thunholm

Ett bra ridpass kräver planering. Starten på det dagliga arbetet med hästen är oerhört viktigt och därför inleder jag min träningsserie här i Ridsport med just starten.

Inledningen av arbetet med din häst kan ta tid om ridpasset ska bli optimalt och därför ska man se till att man har planerat tillräckligt mycket tid för det. Det är ryttarens uppgift att hästen kommer i bra sinnesstämning, så att både häst och ryttare får ut maximalt av passet.

Undvik alltid att rida en häst på spänning, det skapar inget som helst positivt.

Jens Fredricson
Det är ryttarens ansvar att ge hästen rätt utrustning, som passar, känns bekväm och inte ger några skador. Foto: Roland Thunholm

Ha koll på utrustningen

Arbetet börjar redan i stallet. Titta till hästens utrustning och se till att den passar just din häst.

  • Bettet ska ligga väl i munnen och framför allt inte vara för långt.
  • Jag gillar gummiplattor, särskilt på unghästar. Plattorna förhindrar att bettet och bettringarna dras igenom munnen om något skulle hända.
  • Nosgrimman ska vara av den sort just din häst gillar, och den får aldrig vara för hårt åtspänd.
  • Sadeln ska vara väl tillpassad och ha en gjord som hästen trivs med.
  • Behöver hästen benskydd måste dessa självklart också fungera på ett ändamålsenligt sätt.

Mentalt fokus viktigt

Innan jag börjar ett ridpass vill jag vara säker på att hästen är i bra mentalt fokus. Är hästen inte lugn, avspänd och full av förtroende går det aldrig att jobba med den med någon mening.

Jens Fredricson
Låt hästen spänna av och få utlopp för sin energi innan du sitter upp. Jens föredrar kapson eller, som här, träns och chambon. Foto: Roland Thunholm

Fakta

Gör så här inför ridpasset

• Var noga med att du har tillräckligt med tid för ditt pass med hästen. 

• Innan du börjar rida, kontrollera att utrustningen passar din häst. 

• Se till att hästen är i mentalt fokus och börja därför med att hantera den från marken. 

• Är hästen väldigt pigg, börja med att longera den, under kontrollerade former. 

• När du suttit upp, känn efter så att hästen är ordentligt avspänd när du skrittar på lång tygel, att den arbetar igenom kroppen och går med pendlande huvud och långa steg med ordentligt påskjut.

Expandera

Därför börjar jag med att arbeta med hästen från marken. Jag ska kunna leda den och placera den där jag vill ha den. Jag föredrar att ha den vid bogen, så den är framför mig och bjuder framåt. När jag stannar ska hästen stanna, när jag går ska den gå.

Det här arbetet gör att jag kan läsa hästen och se i vilken sinnesstämning den är.

Följ engelsmännens råd

Det kan hända, särskilt med unghästar, att hästen är väldigt pigg. Då är det bara att följa engelsmännens råd: Don’t fight the oat.

Alltså måste jag låta hästen få utlopp för sin inneboende energi, annars är det lätt att den blir tittig och spänd och överilad i gången, vilket riskerar att man börjar rida med handbromsen.

Skoja men också lyssna

Jag longerar, gärna med kapson för att undvika att dra hästen i munnen. Alternativet är med bett, men då med en chambon.

Under kontrollerade former kan jag låta hästen få utlopp för sin energi. Många av dagens hästar har mycket blod och de kan ibland behöva ”skoja runt” för att kunna arbeta på ett bra sätt senare.

Men det är viktigt att hela tiden vara konsekvent med hjälper och att med kroppspråket få hästen att vara uppmärksam och arbeta med sin form. För även om hästen är väldigt pigg ska den lyssna.

Arbetet vid hand tycker jag ofta är undervärderat, men det här är ett otroligt bra sätt att arbeta med spända hästar.

Jens Fredricson
När hästen lugnat ner sig är det dags att skritta på lång tygel en stund, innan själva arbetet börjar. Foto: Roland Thunholm

Lugna andetag

I början kan det vara lätt att blanda ihop spänd och spänning. Ett bra sätt att komma underfund med om hästen lugnat ner sig är att lyssna på dess andning. När den andas med jämna andetag och börjar frusta, då kan man konstatera att den börjar slappna av.

Då är det också dags att sitta upp och skritta på lång tygel, låta hästen arbeta genom hela kroppen och pendla med huvudet. Det är bra träning för hästen och ett mycket fint sätt att inleda ett ridpass på – med avspändhet som nyckelfaktorn för ett bra ridpass.

Fakta

Jens Fredricson

 Strömsholm  Jens Fredricson. Photo: Roland Thunholm Code:718 35  P: 2017-03  P: 2017-13
Jens Fredricson Foto: Roland Thunholm

Jens Fredricson fick en gedigen utbildning under sin uppväxt på Flyinge. Senare tog han hjälp av Anders Lindgren, vilket gav honom kunskap om grundläggande och riktig ridning. 

Jens arbetar som stallmästare på Ridskolan Strömsholm. Han har två SM-guld i hoppning och var med i det svenska bronslaget vid EM 2013.

Denna text publicerades första gången den 9 februari, i Ridsports pappersutgåva nummer 3-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden