Dressyr
29 januari 2022 12:31
Ridsportplus

Legendarerna som reste sig över alla andra – dressyr

Ridsport 50 årRidsport listar fem viktiga hästar i varje gren, hästar som har skrivit in sig i den moderna ridsporthistorien – med eller utan en rejäl medaljskörd. Elisabeth Hoff tar sig an dressyrgiganterna.

Legendarerna som reste sig  över alla andra – dressyr
Totilas KWPN hingst, f-00, död 2020, e Gribaldi-Glendale, uppfödare Jan och Anna Schuil, Nederländerna. VM-guld: 3 Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Totilas

    Edward Gal, Nederländerna

    Vid EM i Windsor 2009 gjorde en svart hingst entré och ingenting var efter det sig likt i dressyrvärlden. Han var som sänd av gudarna, en utomjordisk skapelse, overklig i sin mekanik, utstrålning och perfektion. Och samtidigt ”bara” en häst som kunde skritta ut från banan på lång tygel, lite förvånad över uppståndelsen. ”A beautiful mind”, som hans ryttare sa.

    Totilas blev dressyren första fixstjärna, känd långt utanför sin sport och hann slå alla världsrekord under sin alltför korta tid i rampljuset.

    Efter VM 2010 såldes han till Tyskland. Dressyrvärlden var i chock. Förtrollningen var bruten. Det fungerade aldrig med den nya ryttaren och Totilas avlade på heltid till sin död 2020.


    Ahlerich
    Alerich
    Westf val, f -71, död 1992, e Angelo xx-Donar, uppfödare Herbert de Baey, Tyskland.
    OS-guld: 3
    VM-guld: 1 Foto: Krister Lindh

    Alerich

    Reiner Klimke, Tyskland

    Dressyrens första stora publikfavorit. Blev världskänd efter OS i Los Angeles 1984, mest för att ha gjort perfekta byten i varje hela ärevärvet efter att ha tagit dubbla guld.

    Född långt innan aveln specialiserades och hoppade både bana och terräng. Han hade fullblodets långa bakben och kompenserade detta med intelligens, arbetsvilja och obegränsad energi i dressyrarbetet.

    Tillsammans med Reiner Klimke bjöd Alerich på lätthet, harmoni och lösgjordhet och en naturlig piaff. En stor personlighet som tvingade omgivningen att tänka utanför boxen. Själv lät han sig inte tvingas till något. Alerich hoppade in genom alla stalldörrar så länge han levde.


    Rembrandt-uphoff
    Rembrandt
    Westf val, f -77, död 2001, e Romadour II-Angelo xx, uppfödare Herbert de Baey, Tyskland.
    OS-guld: 4
    VM-guld: 3
    VM-silver: 1 Foto: Roland Thunholm

    Rembrandt

    Nicole Uphoff, Tyskland

    Kallades av sportjournalister för ”ett levande konstverk” och ”en dansmaskin med en liten flicka på ryggen”.

    Rembrandt kom från samma uppfödare som Alerich, som var helbror till Rembrandts mamma. Han ärvde fullblodets lätthet och energi och halvblodets elasticitet och gång, och anses ha revolutionerat dressyren.

    Han var vacker och smart men också oberäknelig och temperamentsfull. I början kom han lika gärna sist som först på tävling med sin unga ryttare Nicole Uphoff. Men när nyckeln väl gick i lås tog de 21 guldmedaljer tillsammans, varav fyra i OS. VM-guldet i Stockholm 1990 var oförglömligt och något helt nytt och modernt.


    Van-grunsven-anky-salinero1-080819
    Salinero
    Hann, val, f-94, e Salieri-Lungau, uppfödare Horst Bünger, Tyskland.
    OS-guld: 2
    OS-silver: 1
    OS-brons: 1
    VM-guld: 1
    VM-silver: 2
    VM-brons: 1 Foto: Roland Thunholm

    Salinero

    Anky van Grunsven, Nederländerna

    För stor, stark och ful, det var Anky van Grunsvens första tanke om en ung Salinero, som egentligen skulle bli hopphäst. Men Salinero visade sig vara en ultrakänslig, het individ med helt rätt inställning till arbete och tävling. Tillsammans gjorde de tre OS där de tog medalj varje gång och dominerade dressyrscenen 2004-2008.

    Salinero stack ut bland dressyrhästarna, ett kraftpaket som såg ut att gå på glödande kol, även i halten där han aldrig lärde sig att stå still. Han var sin tids superstjärna, aldrig tråkig att se och gjorde sin ryttare till The Queen of kür.


    Charlotte-dujardin-valegro5-160812-rt
    Valegro
    KWPN val, f-02, e Negro-Gershwin, uppfödare Joop och Marrtje Hanse, Nederländerna.
    OS-guld: 4
    VM-guld: 2
    VM-silver: 1 Foto: Roland Thunholm

    Valegro

    Charlotte Dujardin, Storbritannien

    Som en förvuxen ponny, med viktproblem dessutom. Vem kunde tro att detta lyckopiller till häst skulle krossa alla världsrekord flera gånger och vinna allt som kom i hans väg med sin Charlotte Dujardin i sadeln.

    Tog sitt första mästerskapsguld på hemmaplan under OS i London 2012 och ändrade riktning på en dressyrsport som höll på att skena mot fel håll och kritiserades hårt. Från och med Valegro blev harmoni det vinnande konceptet, vilket vi ser frukterna av i dag.

    Slutade på topp med OS-guld 2016, bara 14 år gammal. Betar i dag i sin hage och rids ut på tur. Än har ingen slagit hans tre världsrekord.

    Lisa-hoff-(2)
    Ridsports sportkrönikör Elisabet Hoff listar fem historiska hästar i dressyr under 50 år. Foto: Privat

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden