Hoppning
27 januari 2022 16:45
Ridsportplus

Legendarerna som reste sig över alla andra – hoppning

Ridsport 50 årRidsport listar fem viktiga hästar i varje gren, hästar som har skrivit in sig i den moderna ridsporthistorien – med eller utan en rejäl medaljskörd. Sportkrönikören Christel Behrmann listar hopphästarna.

Legendarerna som reste sig över alla andra – hoppning
Ridsport listar de stora legendarerna. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Milton-1
    Milton – Sagohästen utan guld.
    KWPN val f -77, död 1999, e Marius-Any Questions, uppf John Harding-Rolls.
    VM-silver: 1
    VM-brons: 1 Foto: Roland Thunholm

    Milton

    John Whitaker, Storbritannien

    Sagohästen. Alla minns honom, till och med de som inte var födda när han var som störst vet vem Milton var. Kritvit, med en utstrålning som oemotståndligt drog allas blickar till sig. Utan ”kläder” var han egentligen ganska oansenlig, men med sin ryttare på ryggen förvandlades han, och blev en showare som inte drog sig för att bjuda på levader på prisutdelningarna.

    Milton var känd i hela världen men allra mest älskad av Scandinaviumpubliken, och det var också inför den han fick ta sitt avsked från tävlingsbanorna. 17 miljoner kronor hoppade han in (tänk att det var slutet 80-tal till början 90-tal), dubbla guld i EM -89, VM-silver -90 och två gånger världscupvinnare.

    Milton ligger begravd på John Whitakers gård i Yorkshire.


    Baloubet-de-rouet-0053
    Baloubet du Rouet
    SF hingst, f -89 död 2017, e Galoubet A-Almé Z, uppf Louis Fardin.
    OS-guld: 1
    OS-brons: 2
    VM-guld: 1 Foto: Krister Lindh

    Baloubet du Rouet

    Rodrigo Pessoa, Brasilien

    Egentligen var han inte särskilt vacker, den stora fuxhingsten. Med hög nacke och med svansen som en plym efter sig äntrade han hoppbanorna. Men det han inte hade i perfekt utseende, det hade han i charm. Han var full av bus och tog varje tillfälle i akt att bocka och studsa före, mellan och inte minst efter hindren. Särskilt när han hörde publiken jubla, vilket den ofta gjorde.

    Inte heller hans frambensteknik var bländande, men det spelade ingen roll, han visste precis var han hade hovarna. OS-guld i Aten, tre raka finalsegrar i världscupen och 2004 vald till världens bästa häst – det räcker långt som bevis på hans storhet. Och som om inte det var nog har han haft enorm betydelse i aveln.


    Jappeloup2
    Jappeloup de Luze
    SF val, f -75, död 1991, e Tyrol II-Oural, uppf Henri Delagne.
    OS-guld: 1
    OS-brons: 1
    VM-guld: 1
    VM-brons: 1 Foto: Roland Thunholm

    Jappeloup de Luze

    Pierre Durand, Frankrike

    Bara 158 centimeter över manken men ett spänstfenomen av sällan skådat slag. Jappeloup var så liten att han knappt syntes bakom hindren. Det var den unika spänsten som en från början skeptisk Pierre Durand kände i hästen när han testade den som 4-åring. Jappeloup var också unik i sitt slag härstamningsmässigt, med en travare som pappa och ett fullblod som mamma. Han var inte alltid lätt att handskas med, den första olympiska starten, 1984, slutade med att Durand ramlade av. Men sedan blev det OS-guld -88 och VM-guld i lag i Stockholm 1990. Många försökte sig på att korsa fullblod med travare efter
    Jappeloups framgångar men han var och förblev unik.

    Jappeloup dog av en hjärtattack 1991 och två år senare blev hans och Pierre Durands liv filmatiserat.


    Gladstone2
    Gladstone
    Hann val, f -69, e Goetz-Weingau.
    OS-guld: 1
    OS-brons: 1 Foto: Krister Lindh

    Gladstone

    Hugo Simon, Österrike

    Gladstone var kanske inte Hugo Simons mest framgångsrika häst (själv framhåller han gärna ET), men för oss svenskar var Gladstone något alldeles extra.

    Fuxvalacken var bara 164 centimeter hög men han hade en otrolig utstrålning som accentuerades av Hugo Simons väldigt energiska ridstil. Tillsammans bildade de en enhet som utstrålade segervilja, att aldrig ge sig.

    Gladstone och hans ryttare kom att spela huvudrollen i den allra första världscupfinalen, i Scandinavium 1979, efter en rafflande omhoppning mot amerikanska Katie MonahanThe Jones Boy. Den omhoppningen gav ekipaget enorm stjärnstatus och är fortfarande den som sitter främst i mångas minne.

    Hugo Simon red Gladstone i alternativ-OS i Rotterdam 1980 (där alla de bästa var med) och vann.


    Peder-fredricson-all-in-3-190825-rt
    H&M All In
    BWP val f -06, e Kashmir van’t Schuttershof-Andiamo, uppf Bas och Sabina Huybregts.
    OS-guld: 1
    OS-silver: 2 Foto: Roland Thunholm

    H&M All In

    Peder Fredricson, Sverige

    Som så många andra stjärnor – en liten häst, till vardags en i mängden som inte syns bland de andra i stallet. Men med en utstrålning, en glans som är svår att beskriva på tävlingsbanan. Denna unika egenskap som bara de allra, allra bästa besitter.

    Peder Fredricson kände rätt den där morgonen när han för första gången satt upp och testred ”Allan”, hästen hade något som andra hästar inte besitter. Radions Christian Olsson har inte helt fel när han kallar All In för Pantern. Målmedveten och smidig är han Sveriges mest medaljtyngda häst: OS-guld i lag, två OS-silver och ett EM-guld.

    Som den superstar han är har han sina sidor, exempelvis är han starkt flyktbenägen, men han vet när det gäller. Och han är stallets stjärna, med de olympiska ringarna på sin utebox.

    Behrmann-christel1-090825
    Ridsports sportkrönikör Christel Behrmann listar fem historiska hästar i hoppning under 50 år. Foto: Roland Thunholm

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden