Dressyr
6 juni 10:30
Ridsportplus

Laura Laustsen och Fairy Tale tog guld igen: ”Vi gav allt”

Junior-SMJuniorernas medaljstrid är över för den här gången. Laura Laustsen och hennes rutinerade medaljplockare Fairy Tale försvarade guldet och vann med rejäl marginal.

Laura Laustsen och Fairy Tale tog guld igen: ”Vi gav allt”
Laura Laustsen försvarade SM-guldet – här på SM i fjol. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sagan blev sann när Fairy Tale (WESTF val f-07 e Friedensritter-Rosenkavalier, uppf Dietmar Kötter, äg Bjarke Laustsen) och Laura Lastsen återigen bärgade SM-guldet för juniorer på Strömsholm på tisdagen. Ohotade genom kvalen och finalküren red duon in på totalt 223,184 procent.

Silvret gick till Maja Hermansson och Fürstenhit (OLDBG val f-13 e Fürstenball-Sandro Hit, uppf Beate och Berthold Schmidt, äg Herman Equestrian AB) på 214,475 procent, medan Ellen Stymne och Crescendo (KWPN val f-07 e Tolando-Cocktail, uppf R. Gevers, äg Matilda Stymne) kammade hem bronset med 210,210 procent.

Slutställningen var samma som resultatet i finalküren, där Laura Laustsen vann på 77,170 procent. Maja Hermansson red in på 73,740 procent och Ellen Stymne slutade på 72,320 procent.

Resultatlista finalküren
Slutställning Junior SM

Rädd för prisutdelningar

Laura Laustsen och Fairy Tale kom ut från banan, varma, trötta och mycket nöjda.
– Jag gav allt och det gjorde Fairy Tale också, han var så duktig, vi har gjort vad vi kan. Musiken är hans kür som följt honom genom åren. Idag är jag mest nöjd med vår serpentin och vår ökning. Fairy Tale är min verkliga favorit och det är otrolig känsla att rida honom, berättade Laura Laustsen.
– Han är rädd för prisutdelningar, sedan flera år, därför går vi in med honom och går ut innan musiken börjar spela men han vet att han varit duktig, säger Laura och klappar om sin ögonsten.

Laura Laustsen-fairy Tale 1 230606 Rt
Laura Laustsen och Fairy Tale var oslagbara. Foto: Roland Thunholm

Laura och Fairy Tale har legat i snitt tre procent över övriga startfältet och den marginalen behöll hon även i dagens kür med ett prickfritt program med många svårigheter.

Glad medaljör trots stövelmalör

Silvermedaljör Maja Hermansson och Fürstenhit försvarade sin plats i totalställningen och bärgade silvret men fick kanske inte bästa ritten i sin kür.
– Min högerstövel gick upp tidigt i ritten, där tappade jag lite fokus, det är något som går troll i SM-finaler, det hände förra året också. Sen missade jag fyra galoppombyten, suck.

– Jag är jätteglad för min häst Fürstenhit som jag bara ridit ett år, det är mitt sista junior-år men det finns så många växlar kvar i honom. Det blir en satsning på YR-SM till nästa år helt klart. Han är fantastisk, kort och gott, dessutom bara tio år gammal. Men, det är såå dyrt att missa fyra byten, konstaterade Maja Hermansson som var en riktigt glad silvermedaljör när dammet lagt sig lite.

Maja Hermansson-fürstenhit 1 230605 Rt
Maja Hermansson på Fürstenhit Foto: Roland Thunholm
Jsm-medaljörerna 3 230606 Rt
En trio som lär sova gott i natt. Foto: Roland Thunholm

”Kexet har gett allt”

Ellen Stymne och Crescendo, kallad ”Kexet” hemma, gjorde sin första SM-final som junior och har ett år kvar i kategorin.
– Det har varit så roligt att rida SM. Min häst älskar att jobba så det är så kul att vara på tävling med honom. Jag älskar att rida kür och det var så roligt idag, Kexet gav verkligen allt inne på banan, kommenterade en riktigt glad Ellen redan innan medaljen var på plats.

Arrangörerna hade sorgligt nog lagt juniorfinalen med starttid klockan 08.00. Det innebar att 15 fina juniorekipage red inför helt tomma läktare på nationaldagen trots strålande väder, vacker musik och fina ritter.

Ellen Stymne-crecendo 1 230606 Rt
Ellen Stymne på Crescendo Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om SM i dressyr 2023 (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden