Dressyr
5 juni 18:50
Ridsportplus

EM-häst till young rider: ”Jag är redan så kär i den här stora grabben”

RyttarbyteMoegelbjergs Romeo som ingick i det svenska EM-laget 2021 med Jacob Nörby Sörensen i sadeln har fått en ny ryttare. "Jag ser mest fram emot att försöka klura ut alla nya knappar och sedan hade det varit kul att komma ut och rida lite U25-klasser nästa år", säger young ridern Siri Ehrnrooth om sitt nytillskott.

EM-häst till young rider: ”Jag är redan så kär i den här stora grabben”
Siri Ehrnrooth har själv ridit EM som junior – här är hon med hjärtehästen "Olga" som nu ska bli mamma. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Moegelbjergs Romeo (DWB val f-10 e Blue Hors Rush Hour-Blue Hors Don Romantic, uppf Jytte och Hans Knudsen) startade sin karriär i Danmark innan han köptes av Bjarke Laustsen i Sverige och började ridas av landslagsryttaren Jacob Nörby Sörensen. Ekipaget har haft fina framgångar tillsammans och ingick i det svenska EM-laget 2021. Därefter tog Malin Wahlkamp-Nilsson över tyglarna innan valacken nyligen kom till Cathrine Laudrup-Dufour för att säljas.

Nu är EM-hästen såld och ny ryttare är Siri Ehrnrooth, som just nu rider YRSM med Dante Weltino-sonen Black Sense, alias ”Sven”, på Strömsholm.
– Det bli så spännande med Romeo, säger Jeanette Ehrnrooth, mamma till Siri.

Perfekt med läromästare och framtidslöfte

– Han står kvar hos Cathrine medan vi är på SM. Sedan åker Siri ner och tränar ett par dagar innan hon tar med honom hem till Särö. Vi har letat häst sedan i vintras då det stod klart att Olga behöver en lång rehab – henne ska vi försöka betäcka nu. 

Romeo kändes rätt från början, Siri log från öra till öra när hon red honom. Han är stor – över 1,80 i mankhöjd – vilket nog bidrog till att vi hade råd att köpa honom.

Jeanette Ehrnrooth om dotterns nya häst

Det har varit många provridningar både i Sverige och utomlands, berättar Jeanette.
– Romeo kändes rätt från början, Siri log från öra till öra när hon red honom. Han är stor – över 1,80 i mankhöjd – vilket nog bidrog till att vi hade råd att köpa honom. Men Siri säger att han inte känns stor att rida eftersom han är så känslig och framåt. Med Sven bygger vi långsamt nu. Det känns toppen med en 13-årig läromästare och ett 8-årigt framtidslöfte. Som vanligt med hästar – om de får vara friska.

Tidigare förstahästen på lösdrift

”Olga” är alltså Elverhöjs Olympia (DWB sto f-10 e Blue Hors Romanov-Amiral, uppf Stutteri Elverhöj, äg Jeanette Ehrnrooth, Paul Gustavsson), som Siri Ehrnrooth har ridit sedan stoet var sju år gammal. Tillsammans med Olga har Siri ingått i B-truppen både som junior och young rider, och ekipaget deltog i junior-EM 2021 samt YRNM 2022. Olga går just nu på lösdrift i väntan på att bli mamma.
– Sedan tar vi ett år i taget med henne, säger Jeanette om en eventuell comeback på dressyrbanan.

Møgelbjergs Romeo Jacob Nörby Sörensen
Moegelbjergs Romeo med Jacob Nörby Sörensen i sadeln. Foto: Kim C Lundin
Siri
Siri Ehrnrooth har själv ridit EM som junior – här är hon med hjärtehästen ”Olga” som nu ska bli mamma. Foto: Zahlo Foto

Hingstvalet för Olga är samma som för Mazy Klövenhöj, som stannade hemma från SM för att göra embryotransfer. Hingsten i fråga är alltså Skyline To B, som tagits fram och ägs av stallkompisen Carl Hedin. Siri Ehrnrooth har nämligen sin bas på Särö Stable, som drivs av nyblivna SM-bronsmedaljören Emma Jönsson med familj. Emma Jönsson är även Siris tränare sedan många år, och hon är nöjd med nytillskottet, berättar Jeanette.
– Vi tränar alla hästarna för henne. Emma är supertaggad!

Många nya rörelser

Även Siri är taggad inför framtiden med sin nya häst.
– Jag tyckte väldigt mycket om honom från början. Han är väldigt ambitiös och vänlig, och väldigt trevlig att rida. Det är en riktigt rutinerad herre som jag hoppas att jag kan lära mig allt på. Det ska bli väldigt kul, säger hon.

Att ”Romeo” är stor ser hon som en tillgång.
– Det är en ganska stor grabb, men det passar mig rätt bra. Jag är ganska lång och det är skönt att ha mycket häst att sitta på. Samtidigt har han inte världens längsta rygg och är mån om att ställa upp. Jag upplever att han är väldigt känslig för mina hjälper och lätt att ha att göra med från ryggen.

Det är en riktigt rutinerad herre som jag hoppas att jag kan lära mig allt på.

Siri Ehrnrooth om Romeo

Prio ett är att börja lära känna varandra när SM är över.
– Det är många nya rörelser och jag är väl medveten om att det kommer bli svårt att lära sig allt. Jag ser mest fram emot att försöka klura ut alla nya knappar och sedan hade det varit kul att komma ut och rida lite U25-klasser nästa år, säger Siri som fyller 20 i sommar och således har ett YR-år kvar efter i år.

”Lyxigt att få ha henne nära”

Hon är väldigt nöjd med hingstvalet till Olga, som går med hästkompisar i närheten av Särö Stable.
– Det är en väldigt fin hingst och jag tror att Olga och han kan komplettera varandra väldigt bra – om allt går vägen. Det vet man ju aldrig, men det är vad vi hoppas på.

– När hon väl är dräktig ska hon få flytta till ett mammahem i närheten, där hon sedan ska få sitt föl. Det känns väldigt lyxigt att få ha henne nära, hon är verkligen en hjärtehäst, säger Siri om sitt fuxsto.

I första SM-kvalet för young rider blev det en trettondeplats med Black Sense (SWB val f-15 e Dante Weltino OLD-Gribaldi, uppf Elise Fredriksson, äg Paul Gustavsson). Tillsammans ingår de i utvecklingstruppen.
– Vi är här och samlar erfarenhet och lär oss för framtiden. Han är inte så gammal och behöver få se olika banor och gå olika tävlingar, för att bli trygg i sammanhanget. Jag tror väldigt mycket på honom för framtiden – han är otroligt smart och villig att göra rätt, säger Siri om sin Sven.

”Jag är redan så kär i den här stora grabben”, skriver Siri om sin vänliga ”jätte” på Instagram – läs hela inlägget och se ridklippet med Romeo här under.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om SM i dressyr 2023 (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden