Dressyr
6 juni 14:45
Ridsportplus

Hedda Thunberg och Diva tog YR-guld igen: ”Jag får nypa mig lite i armen”

Dressyr-SM YR-finalHedda Thunberg tog i säker stil hem guldet när SM för YR-ekipage avgjordes på nationaldagen. Tillsammans med Diva gjorde hon toppresultat genom mästerskapet och vann med god marginal.

Hedda Thunberg och Diva tog YR-guld igen: ”Jag får nypa mig lite i armen”
YR-medaljörer från vänster Blanca Bosson, Hedda Thunberg och Ellen Olsson Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Liksom dagens tidigare guldmedaljörer var marginalen god när Hedda Thunberg och hennes Diva (SWB sto mbr f -08 e Richfield u  Deja e Silvano uppf  Marie Haward äg Christina Thunberg) tog hem SM-guldet för young rider på Strömsholm på tisdagen. Ekipaget red in på totalt 228,423 procent, efter att ha vunnit finalküren på 78,570 procent.

Tre personbästa på tre ritter. SM-guld – allt känns magiskt och jag får nypa mig lite i armen.

Hedda Thunberg om sitt andra YR SM-guld.

Blanca Bosson och Cardon M (KWPN valack sv  f -07 e Lord Leatherdale u  Umathika M e Sandro Hit uppf  C. F. van Mook äg Amelie Bosson) höll ställningarna och tog silver på 211,998 procent medan Ellen Olsson och Daimjenko (HANN valack fx f -10 e Dancier u  Waronika e Worldly uppf  Hanke Hey äg Ellen Olsson) kammade hem bronsmedaljen på 210,320 procent. Blanca Bosson och Cardon M kom även tvåa i finalküren på 72,635 procent. Där red Ellen Olsson in som femma på 71,055 procent. 

Blanca Bosson-cardon M 1 230605 Rt
Blanca Bosson på eleganta Cardon M Foto: Roland Thunholm

Mary-Sophie Haid-Bondergaard gjorde en fin ritt med sin Adora Nightingale (HANN sto br f -10 e Ampere u  H Copernica e Regazzoni uppf  Ity AB/Pernilla Ström äg Mary-Sophie  Haid-Bondergaard) och blev tredjeplacerad i kürklassen. Hon hade två hästar med så goda resultat att de båda kvalade till finalen och valde Adora.

Ur-medaljörerna 1 230606 Rt
YR-medaljörer från vänster Blanca Bosson, Hedda Thunberg och Ellen Olsson Foto: Roland Thunholm

Resultatlista finalküren

Slutställning YR SM

Regerade i eget majestät

Hedda Thunberg har haft en strålande SM-helg – eller hur beskrivs annars tre personbästa-resultat. Trots illusionen av enkel okomplicerad ridning utan ansträngning var hon lite andfådd efter sin ritt och erkände att hon känt av lite nerver, trots den mycket stora bekväma ledning hon och Diva hade inför avgörandet.
– Jag var faktiskt lite nervös på framridningen men det släppte när vi kom in på banan. Diva kändes jättebra inne på banan men var såklart lite tröttare idag efter tre dagars tävling plus värmen. Hon skötte sig helt fantastiskt och jag är så otroligt glad för henne.
– Våra paradmoment är travskolor, piruetter och travökningar. Dubbelpiruetter är superkul, vi har provat på det hemma och jag behöver få in det i kroppen.

Hedda Thunberg var i en egen division men tänker inte på resultatet.
– Jag går bara in för att varje gång göra mitt livs bästa ritt varje gång jag rider. Här har det blivit tre personbästa-resultat, det är magiskt, sa en glad guldmedaljör.

Hedda Thunberg-diva 2 230605 Rt
Hedda Thunberg med Diva Foto: Roland Thunholm

”Det bästa SM:et vi gjort hittills”

Blanca Bosson och vackre Cardon M har levererat extremt stadigt, elegant och okomplicerat. Hon hade stöttning på plats av hemmatränaren Mattias Jansson och hela familjen som hejade på. Det har blivit ett antal SM i olika kategorier för Blanca Bosson sedan Strömsholms-debuten i Children-klass för inte så länge sedan.
– Det känns fantastiskt, jag är så nöjd med känslan alla dagarna och procenten är därefter. Cardon M:s bästa gren är allt med galopp för han har så bra galopp i sig själv. Jag är jätte jätteglad för silvermedaljen, jag har ett år kvar som YR-ryttare så bara att jobba på, summerade Blanca Bosson efter en stark SM-insats.

Ur-medaljrerna 5 230606 Rt
YR-medaljörer från vänster Blanca Bosson, Hedda Thunberg och Ellen Olsson Foto: Roland Thunholm

”Över förväntan”

Ellen Olsson kom ut med en frustande Daimjenko som hade energi kvar i tanken att steppa runt så Ellen fick sitta av för intervju. Båda två gjorde tre fina insatser i kval och final och tog sig inte bara till final utan hela vägen upp på pallen.
– Jag tycker det har gått jättebra, verkligen över förväntan och han har krut kvar. Daimjenko har skött sig otroligt bra hela tiden. Det här är mitt andra år som YR, nu rider jag på riktigt. Förra året fick vi vänta in honom lite för serier och piruetter tog tid att befästa. Klart att det är lite som gick fel i dagens kürfinal men första gången med en ny kür så är det kanske inte så konstigt. Som junior har jag varit i final men det är första gången som YR och då blir det medalj, helt fantastiskt, sa en glad Ellen Olsson.

Ellen Olsson-daimjenco 1 230605 Rt
Ellen Olsson med Daimjenko Foto: Roland Thunholm
YR-prisutdelning med ”Du gamla Du fria” på Nationaldagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om SM i dressyr 2023 (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden