Dressyr
4 juni 11:00
Ridsportplus

Grand Prix-domare på rad när SM avgörs

FortbildningSvenska Ridsportförbundet hade repetitionskurs för Grand Prix-domare och domarutbildare i regi av Lars Andersson. I soligt juni-väder red 28 SM-ekipage inför nästan hela den svenska domarkåren på nivån.

Grand Prix-domare på rad när SM avgörs
Lars Andersson leder repetitionskursen för Grand Prix Domare på Strömsholm. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I ett väderskyddat tält vid sidan av Grand Prix-banan på Strömsholm satt en väldigt stor samling och andel av landets Grand Prix-domare samt ansvariga domarutbildare. SM-ekipagen granskade av fem ordinarie domare Pia Fälth och Johan Ekenberg samt Eva-Maria Vint-Warmington (EST), Paula Nysten (FIN) och Freddy Leyman (BEL) var dessutom under lupp av det samlade kollegiet. Lars Andersson kommenterade i headset och församlingen lyssnade.

Traditionsenlig repetitionskurs förlagd till Strömsholm

Vi ställde frågan till Lars Andersson, huvudansvarig för dressyrdomarutbildning hos Svenska Ridsportförbundet:

Vad är det ni har för er?
– Vi har repetitionskurs för Grand Prix-domare och utbildningsansvariga. Totalt är det 25 Grand Prix domare i landet och de allra flesta är här men så dömer några och en del som bara kan vara med del av tiden. Kursen är uppdelad på både teoripass och på den här delen som är praktikpasset där vi tittar på ekipagen.

Hur ofta gör ni den här typen av övning och är ni på fler ställen i landet?
– Vi genomför två repetitionskurser årligen och en av dem är här på Strömsholm sedan många år tillbaka. Det andra tillfället alternerar vi mellan olika platser. Det är nästan klart, förhoppningsvis kan vi få vara på Friends Arena i slutet på november.

Finns det tillräckligt många nationella Grand Prix-domare i landet nu?
– Just nu har vi tillräckligt många men om det skulle vara flera tävlingar landet runt som kräver domare för den kompetensen så är det på gränsen. Det är en fin linje för vi vill inte heller ha för många så att det finns risk för att det blir för få domaruppdrag på ett år. Vi måste tänka på kvalitén i stort istället.

Få starter på lägre nivå ett bekymmer

Lars Andersson är lite bekymrad över de glesa starterna på dressyrtävlingar överlag i landet.
– Jag hoppas fler är på väg upp, det ser lite bättre ut på högre nivåer. Men på lägre nivå är det ganska glest. Jag vet att dressyrkommittén tittar på det här, som domare får vi en annan dimension på det. Vi får svårt för nya domare som ska gå upp till MsvB, de får för lite tävlingar och ekipage att döma för att kunna gå upp en nivå.

– Det är stort intresse för att bli domare, det är en ständig ström av aspiranter och många som är intresserade så där råder det ingen brist, konstaterar Lars Andersson.

Tänk att det är så attraktivt att sitta i kuren och ha pressen på sig hela tiden?
– Ja det är det, du vet man har den bästa utsikten, avslutar Lars Andersson.

Larsandersson
Lars Andersson under en paus, Mats Eriksson till vänster skuggdömer. Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om SM i dressyr 2023 (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden