Dressyr
6 juni 12:00
Ridsportplus

Childrenguld till Ronja Kardos: ”Tror aldrig han blir trött”

Children-SMIngen kunde rå på Ronja Kardos när hon återigen tog SM-guld för children på tisdagen. Viss omkastning blev det dock på pallen – se vilka som tog silver och brons här.

Childrenguld till Ronja Kardos: ”Tror aldrig han blir trött”
Childrensegraren Ronja Kardos med Holly's Final i täten följt av Milla Blomqvist på Sandro och Meja Kinde Ljungh med Rondo. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Marginalen var extrem när Holly’s Final (SWB val f-14 e Floricello-Bernstein, uppf/äg Carita Axelsson) och Ronja Kardos återigen bärgade SM-guldet för children på Strömsholm på tisdagen. Övriga var helt chanslösa genom både kval och final när ekipaget red in 242,718 procent.

Milla Blomqvist och Sandro (val f-08 e Sandakan-Bernstein, uppf Eva och Bo Pettersson, äg Julia Persson) svingade sig upp och tog hand om silvret på 217,432 procent. Bronset gick till Meja Kinde Ljungh med Rondo (SWB val f-03 e Rohdiamant-De Niro, uppf Weert-Arnold Sweere, äg Annika Kinde) på 215,605 procent. Inför finalen var ställningen tvärtom.

Ronja Kardos vann även finalen som gick i FEI Mästerskapsprogram. Där red hon och Holly’s Final ihop 75,218 procent. Tvåa kom Milla Blomqvist och Sandro på 71,428 procent. Agnes Christiansson och Narnia (65) (SWB sto f-15 e Benetton Dream FRH-Dionysos, uppf Gull-Britt Melin, äg Annelie Christensen). Det sistnämnda ekipaget slutade precis utanför pallen.

Children-sm-medaljörern 7 230606 Rt
Ronja Kardos i mitten med Milla Blomqvist till vänster och Meja Kinde Ljungh till höger. Foto: Roland Thunholm

Resultatlista finalklassen

Slutställning Children SM

Egen division – Kardos regerar

Redan innan Children-finalen hade startat var Ronja Kardos försprång avsevärt. I dressyr krävs det snutt på kürprogram eller riktigt trubbel på banan för att kunna rucka på en nästan 10-procentig ledning. Den enda som inte tog ut något i förskott var ryttaren själv, med ett stort lugn manövrerade hon sin stora Holly’s Final, 1,80-ish i mankhöjd, runt banan. Att den energiska och känsliga valacken inte är radiostyrd – ifall någon trodde det – visade sig i dagens program när Final tittade till på utsmyckningen. Ronja fick snabbt kontroll och harmonin i ritten var snabbt återställd. Även på ärevarvet visade hon sitt metodiska arbete. Final ville dra efter sina kamrater, Ronja ville rida ut i god ordning. Hon lade några volter lugnt och sansat, red sedan upp och gjorde en riktigt fin ökad trav ut i perfekt balans. Vad månde bliva av detta Children-ekipage, så lugn ridning syns vanligtvis bara hos erfarna beridare med vana från hingstvisningar.
– Final blev lite rädd men jag tyckte att han gjorde allt annat bra. Han är inte det minsta trött, jag tror faktiskt inte han någonsin blir det. Jag är väldigt nöjd, nu efter min ritt så känner jag mig rätt säker på att vi gjort vad som behövs för guld. Det känns bra, sa ”lugn-som-en-filbunke” Ronja Kardos.

Ronja Kardos-holly´s Final 3 230606 Rt
Ronja Kardos med Holly’s Final i SM-guldtäcke Foto: Roland Thunholm

”Väldigt lärorikt”

Milla Blomqvist och Sandro gjorde sitt sista år i Children-kategorin och passade på att avsluta med flaggan i topp och silvermedalj.
– Det har varit ett jättebra SM, det har varit så lärorikt och jag tycker faktiskt att jag kommit åt att rida honom inne på banan, det har varit lite svårt ibland. Detta var sista chansen så roligt med medalj. Jag hoppas få fortsätta som junior med Sandro men jag lånar honom bara så jag vet inte än, vi får prata om det, summerade Milla Blomqvist

Milla Blomqvist-sandro 1 230605 Rt
Milla Blomqvist med Sandro Foto: Roland Thunholm

Två av tre ritter på PB – personbästa

Rondo, 20 år gammal, och Meja Kinde Ljungh var varma, glada och nöjda även om orken tröt lite i dagens program. Rondo är fortfarande på G och Meja gör sitt sista Children-år, de slutade verkligen på topp i årets SM och glänste rejält i de två första kvalklasserna. Det blir en satsning på junior-kategorin också för ekipaget.
– Jag gör mitt andra SM, det har varit ett jätte jätte bra SM och vi har gjort personbästa. Idag blev han lite trött efter skritten men det har gått så bra, han är bäst, det var perfekt att få medalj, sa minsta ryttaren Meja Kinde Ljungh.

Meja Kinde Ljungh-rondo 1 230605 Rt
Meja Kinde Ljungh på Rondo Foto: Roland Thunholm
Children-sm-medaljörerna 5 230606 Rt
Ronja Kardos i mitten med Milla Blomqvist till vänster och Meja Kinde Ljungh till höger. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om SM i dressyr 2023 (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden