Dressyr
4 juni 16:32
Ridsportplus

Patrik Kittel tog sitt tionde SM-guld

SM i dressyrUPPDATERAD 19:00 Dressyrkungen kom, sågs och segrade på Strömsholm. Efter att ha toppat i både kvalet och küren stod det klart att Patrik Kittel vunnit sitt tionde SM-guld. Läs mer om honom och de främst placerade på årets svenska mästerskap

Patrik Kittel tog sitt tionde SM-guld
Hoppalong SM med fjäder, från vänster Tinne Vilhelmson Silfvén, Patrik Kittel och bronsvinnande Emma Jönsson Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Som väntat kunde ingen rå på Patrik Kittel som efter kvalsegern och därefter kürsegern i söndagens final tog hem sitt tionde SM-guld. Tillsammans med Forever Young HRH (WESTF sto f-12 e Fürst Fugger-Don Bosco, uppf Jörn Heinrich Hormann, äg Patrik Kittel, Arlette Jasper-Kohl) blev det 82,600 procent i küren och 158,72 procent totalt.

Patrik Kittel-forever Young 10 230604 Rt
Patrik Kittel med Forever Young HRH Foto: Roland Thunholm

Tvåa i küren och silvermedaljör blev Tinne Vilhelmson Silfvén med Devanto (HOLST val f-09 e De Chirico 3-Lorentin, uppf Holger Wesselman, äg Lövsta Stuteri AB). Ekipaget slutade på 77,265 procent i küren och 150,060 procent totalt.

Tinne Vilhelmson Silfvén-devanto 8 230604 Rt
Tinne Vilhelmson Silfvén och Devanto Foto: Roland Thunholm

Bronset gick till Emma Jönsson och Gerion (KWPN val f-11 e Jazz-Don Primero, uppf C.J. Reemst, äg Särö Stable) som blev fyra i küren på 75,060 procent, men det räckte ändå till tredjeplatsen totalt med summan 147,231 procent.

Emma Jönsson-gerion 5 230604 Rt
Emma Jönsson och hennes Gerion Foto: Roland Thunholm

Trea i küren blev Caroline Darcourt med Lord Django (val f-10 e Stalypso-Londonderry, uppf Hermann Heeren, äg Lövsta Stuteri AB) på 75,220 procent, vilket placerade ekipaget precis utanför pallen på en fjärdeplats i sammalagda resultatet.

Caroline Darcourt-lord Django 1 230601 Rt
Caroline Darcourt på Lord Django Foto: Roland Thunholm
Dressyr- Och Para-sm Strömsholm 2023
SM-medaljörer gör höga hopp, silver till Tinne Vilhelmson Silfvén, guld-Kittel och brons till Emma Jönsson som tog sin första medalj som senior. Foto: Kim C Lundin

Kung Kittel med tio guldmedaljer

Tillsammans med Forever Young HRH är han dubbel guldmedaljör och detta blev det tionde guldet totalt. Forever Young HRH dansade till Billy Idol-küren, en gång inskriven i historien som Watermill Scandics framgångsrika kürprogram, och det passar det svarta stoet förträffligt. Hon utstrålar både mjuk elegans och kraftfull energi.
– Där satt den tionde, det är så kul att det är tvåsiffrigt. Jag ska försöka ta fler men det känns bra med tio, yes. Forever Young har verkligen varit jätteduktig i helgen och Strömsholms har arrangerat det fantastiskt, som vi säger på tyska: allerfeinste. En riktigt rolig helg helt enkelt. Jag tycker att det är härligt att rida här hemma inför full läktare och i vackert väder. Det gör mig glad att vi har så många dressyrentusiaster på plats, konstaterar han.
Patrik Kittel poserar med många små fans, skriver autografer allt medan Forever Young HRH, där HRH representerar uppfödaren Jörn Heinrich Hoffman även om epitet Her Royal Highness kunde passa bra, bara står snällt och delar ut en och annan puss. Ritten idag gav 82,6 procent inför ett enigt domarteam och innebär en liten putsning av Forever Youngs tidigare resultat.

Han startade 2021 med träns och har så gjort även i år men har tidigare varit en tydlig förespråkare för kandar i internationell tävling. Vad ligger bakom valet i år?
– Kanske folk lynchar mig nu men jag är för kandar internationellt på vanlig CDI-nivå. Jag tycker att den valfrihet vi har på svenska tävlingar är bra. I träningssyfte och som en lite softare känsla för mig själv, så är det bra att kunna välja att rida på träns, och för att få en lite annorlunda kontakt så rider jag gärna på det. Det är bra att vi kan välja så här nationellt och att använda det i utbildningssyfte, konstaterar han.

Vad är nästa aktivitet för dig och Forever Young HRH?
– Jag ska stämma av med Bo Jenå och Lussan men hoppas att Aachen är vår nästa tävling i slutet av juni, avslutar Kung Kittel – tiofaldig guldmedaljör.

Patrik Kittel-forever Young 12 230604 Rt
Patrik Kittel med Forever Young HRH Foto: Roland Thunholm
Parik Kittel-autograf 1 230604 Rt
Patrik Kittel med Forever Young HRH skriver autografer Foto: Roland Thunholm

Tillbaka i SM-hetluften med silver som resultat

Tinne Vilhelmson Silfvén har sedan tidigare fyra SM-guld, det första med Caprice på Strömsholm 1993 och det senaste med 2011 med Don Auriello. Nu blev det en silvermedalj efter att senast ha varit på pallen 2016 med Benetton Dream. Tillsammans med Devanto satte Tinne en nästan prickfri ritt, ett litet missförstånd kostade en del men publiken fick njuta av ekipagets utveckling under vintern i Florida.
– Det var jätteroligt att rida SM, det var fint idag. Det var lite synd att vi fick ett missförstånd för han var så duktig, han ville åt ett håll och jag ville åt ett annat. Men på det stora hela tycker jag det gick bra, det går framåt.
– Vi ska ut och tävla mer i sommar, riktigt vad det blir får Bo Jenå och Lussan bestämma. Jag är mer hungrig och satsar mot Paris, jag har en häst till hemma. Det är alltid svårt att tala om det som ligger långt fram men jag vill mer och vi satsar på det. Sen är hästar alltid hästar och ingen vet men viljan finns, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

Tinne Vilhelmson Silfvén-devanto 11 230604 Rt
Tinne Vilhelmson Silfvén och Devanto Foto: Roland Thunholm
Tinne Vilhelmson Silfvén-devanto 7 230604 Rt
Medalj! för Tinne Vilhelmson Silfvén och Devanto Foto: Roland Thunholm

Först medaljen som senior

Emma Jönsson och Gerion har tagit sjumilakliv i utvecklingen och det ger resultat, de var hårfint från även en tredjeplats i själva kürklassen. Särö-ryttaren Emma Jönsson var verkligt glad efter sin ritt.
– Det kändes bra idag, kanske var det mer energi i kvalet och han är lite tröttare idag speciellt i det varma vädret. Jag är oerhört glad över ”Göran”s utveckling, det har gått mycket bättre i år jämfört med förra året så jag är rikitg glad. Det är min absolut första medalj som senior och det känns riktigt coolt att vara på ”pallen” med två sådana legender som de här två (reds anm Patrik och Tinne). Just idag ska jag träna en juniorelev i kvalet här senare, sen blir det lastbil hem men detta ska absolut firas, det var så roligt, säger Emma Jönsson.

På väg upp

Efter SM-helgen är det tre ekipage som lämnar Strömsholm efter att ha gett ett bestående intryck att de är i stark utveckling uppåt på ett väldigt positivt sätt.

Caroline Darcourt och Lord Django hade i år som mål att ta sig till final vilket de gjorde med råge och dagens kür var riktigt bra om än inte procentmässigt på samma nivå som starterna i Florida.
– Det var jättekul att få rida idag, lite nervöst att vara sist. Sen var Lord Django lite laddad idag, han tyckte också det var kul, men det är skönt att känna att det är sista dagen och de har energi kvar. Jag tror att vårt bästa moment idag var bytesserierna och linjen med tvåor in till ettorna. En del menar att det är lite farligt att göra det så, att hästarna ”lär sig” men han verkar gilla det så vi fortsätter med det, sa en nriktig nöjd fjärdeplacerad Caroline Darcourt.

Caroline Darcourt-lord Django 3 230604 Rt
Caroline Darcourt på Lord Django Foto: Roland Thunholm

Marina Mattsson har själv tagit så många guldmedaljer i olika kategorier att det är svårt att räkna. Nu startade hon med 11-årige Helix (ex Handsome Zee T) (KNHS valack mfx f -12 e Apache u  Zeester T e Jazz uppf  A.M.T. Toonen Arts äg Hannell Dressage) och var nöjd med utfallet, en femte plats totalt.
– Generellt sett är jag helt nöjd. Sen var det vissa msåmissar men det är bara hans andra år i Grand Prix så jag är nöjd med hur han utvecklats.
– Jag minns inte hur många SM jag har ridit och helt ärligt så minns jag inte ens hur många SM-guld jag tagit, så tokigt är det, säger Marina Mattsson med ett skratt.

Marina Mattsson-helix 3 230604 Rt
Marina Mattsson på Helix Foto: Roland Thunholm

Stefan Jansson har inte varit en frekvent ryttare på Senior-SM, tvärtom. Nu lotsade han 13-årige Zidney (SWB) (SWB valack fx f -10 e Zuidenwind u  Laura Ashley (F. 1) (SWB) e Laurentio uppf  Camilla och Set Andersson äg Stefan Jansson, Magnus Ringmark) till en total sjätte plats och verkade lite förvånad över framgången.
– Jag var supernöjd i Grand Prix klassen, idag i küren så har vi ett helt nytt program som vi inte hunnit öva in helt och hållet. Vi kom ihåg vägen och han följde mig bra, vi kom lite efter musiken men det går ju alltid att fixa till i kür som tur är. Jag hoppas rida fler SM såklart, men justnu önskar jag att det blir en plats i Falsterbo till mig, men först ska Zidney vila, han har skött sig fantastiskt här, summerar Stefan Jansson.

Stefan Jansson-zidney 2 230604 Rt
Stefan Jansson och Zidney Foto: Roland Thunholm

Dramatisk inledning

Första ryttaren Josefin Rudolfsson med Canon (SWB valack br  f -07 e Ulandro u  Wytia e Cinovo uppf  E.J.H. och A.J.E. Vernooy äg Josefin Rudolfsson) hade starttid 12:10 och hann bara precis börja sitt program när det blev tyst. Strömmen hade gått och inte bara på tävlingsplatsen utan i ett större område Kolbäck-Köping-Hallstahammar. Arrangörerna fick riktigt bråda tider och medan hoppningen kunde fortsätta på manuell väg – tidtagarur och vissling som startsignal – så var det inte möjligt på dressyrfinalen. Till kür krävs musik och till det behövs elektricitet.

Efter ett tag kom besked att klassen skulle återupptas 13:30 och det innebar också en flytt av children-ryttarnas första kval till röda ridhuset uppe på Strömsholmsanläggningen. De första ryttarna i seniorkvalet som börjat rida fram och var så gott som klara fick en tuffare omstart. Just Josefine Rudolfsson gjorde en fin ritt trots svåra omständigheter och arrangörerna fick snabbt ett svårt läge under kontroll.

Resultatlista küren

Slutställning SM för seniorer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om SM i dressyr 2023 (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden