Cornelia Rylén
Blogg
Elitryttare i hoppning. Drivs av att hitta rätt väg till varje hästs framgång. Bor på Vikbolandet, strax utanför Norrköping.
Cornelia Rylén
12 oktober 2018 08:17

Cornelia: ”Är den första att leta efter någonting som jag kan ha gjort fel”

Cornelia: ”Är den första att leta efter någonting som jag kan ha gjort fel”
På bild har vi Zaga, framtidens häst som jag vill ska hålla sig frisk genom hela livet! Till höger: Uteritt med Macchiato och Bazinga.

Ett ämne som dykt upp många gånger när jag frågat om vad folk vill läsa om, har varit ”hållbarhet”. Jag har haft otur med skador senaste året, så jag tycker det känns svårt att skriva om för uppenbarligen har jag inte hittat det perfekta konceptet, eller så har jag bara haft otur. Jag är verkligen den första som letar efter någonting som jag kan ha gjort fel som orsakar skador, men då skadorna varit väldigt spridda och väldigt olika typer av skador så har jag lite svårt att ta på mig att det är helt mitt fel.

Jag är noggrann med att hästarna jobbar i balans, jag är extremt petig med att rida lika mycket i varje varv och vill att hästarna ska kännas likadant i båda varven. Varierad träning, ej hoppa högt för ofta osv är saker jag tänker på.

Jag tror det är väldigt individuellt hur hästar håller, vissa är starkare än andra.

Svårt att veta vad många skador beror på, man har nån gång stött på någon häst som varit dåligt musklad, ridits ”dåligt” under en längre period, dvs sänkt rygg, dålig bakbeksaktivitet, övervikt/undervikt osv, men denna häst kan ha klarat sig hela livet utan en enda skada, aldrig haft ont i ryggen eller liknande. Eller är det så att denna häst bara inte kollats upp?

Man har helt enkelt inte kollat om den har ont och då den inte protesterat så värst så har den mått bra? Kanske. Och sen jämför man det med någon av ens egna hästar som man anstränger sig till sitt ytterska för att dom ska hålla sig friska, man jobbar så förebyggande man bara kan och ändå står man där med en öm framkota, en hovledsinflammation eller en överansträngning i en skink-muskel.

Jag tror det är väldigt individuellt hur hästar håller, vissa är starkare än andra. Det känns som att vissa kan hoppa stora hinder flera gånger i veckan, utöver det ridas enbart på liten volt i slängtrav och ändå må bra, medans andra måste gå på jordens alla olika underlag, vattentränas, masseras, lasras, behandlas och få extra spån i boxen för att ta sig igenom dagen utan att ömma i något ben.

Jag kollar gärna upp mina hästar regelbundet, framförallt de som presterar, och då hittar jag givetvis ”fel” snabbare. Men jag tycker att det borde gå att undvika bättre, men gör det verkligen det? Hur många skador har dom allra största stallen med toppryttare i? Får man höra om dom små behandlingarna eller är det så bra som det verkar? Oklart.

Men börjar man få samma problem på flera hästar så har man ju turen att kunna inse att här är det kanske jag som ryttare och ägare som kan ändra på något.

Det är nog helt enkelt lite orättvist. Min Rasputin, han har en gammal skada i ryggen som gör att han ibland rör sig lite ojämnt, en dålig dag är han halt fram i någon minut innan det värms bort, och innan han kom till mig så hade han aldrig varit skadad i något ben på 5-6 år, det är ju häftigt! Då har vi en häst som inte alls belastat sina ben helt jämnt då en rörelsestörning finns, och ändå mår han bra och presterar.

Unknown-2
Rasputin

I somras så vrickade han sig och fick behandla en framkota men annars har han verkligen mått prima så länge man tar hand om hans rygg. Så himla olika från häst till häst.

Jag tycker att detta ämne ska man prata om med sin veterinär, man ska alltid vara självkritisk till om det är något som träningen kan ha orsakat när man får problem, och försöka tänka så sunt man kan. Utevistelse, varierad ridning på olika underlag, lång uppvärmning samt skritta av länge och stretcha. Friskvård helt enkelt. Försöka forska och ge hästen så naturliga förutsättningar som möjligt för att bygga upp sin kropp. Där hör även foder till såklart, men det blir ett annat inlägg!


Cornelia Rylén
Idag 06:00

”Skönt att ha hittat två snälla hästar, synd att jag inte äger någon själv…”

”Skönt att ha hittat två snälla hästar, synd att jag inte äger någon själv…”

Halloj! Det har faktiskt inte bara varit kaos på mina uteritter, jag fick med mig Mika som sällskap på försäljningshäst-Kalle, medans jag red tillridningshäst-Loppan, vilket var väldigt behagligt och lugnt! Skönt att ha hittat två snälla hästar, synd att jag inte äger någon själv!

Rasputin förbereds i full fart inför årsdebuten i Kungsbacka om 2 veckor, där går han direkt ganska stora klasser och eftersom att jag är lite rädd för alla virus som går så vet jag inte om jag kommer iväg för att hoppa honom i annat ridhus innan, men jag hoppas det går bra ändå.

Rasputin har en gammal ryggskada som gör att han har en mindre rörelsestörning framförallt när han blir spänd, för ett par veckor sedan tyckte jag han kändes ovanligt ojämn men det är ju SÅ svårt att avgöra när han alltid är lite ojämn på vänster bak vilket utspelar sig på höger fram. Det blev bättre iaf, men i måndags när vi skodde honom så hittade hovis en liten hovböld!

Vad säger du?! utbrast jag, hovböld?! Den hade kunnat ”sippra ut” via en liten kanal och den var väldigt liten, men ändå! Det kan ju såklart ha bidragit till den utökade ojämnheten hos honom för en liten tid sen.

Cb222
Ni ser gropen där framme i tån! Harmlös men han kände nog av den lite smått. Skönt att det gick bra i alla fall!

Cb223 Copy

Rasputin är en fjant att sko, vi får droga honom på klinik. Krävs i princip ingenting men det hjälper. Vanliga ”hemma-droger” funkar inte. Han går bra att sko fram, men bak är jättesvårt. Det är ett mysterium egentligen, för han skoddes utan problem hos förra ägaren i flera flera år, och när jag fick hem honom (fortfarande då ägd av samma personer) så fortsatte vi med hans vanliga hovslagare och det gick bra, några gånger, sen gick det inte längre.

Det är ju väldigt märkligt? Sen gick det bra med min hovslagare ett par gånger men sen slutade det fungera också. Så nu åker vi helt enkelt till klinik och möter min hovis där, och hoppas att vi kan minska dosen för varje gång och att det sen till slut går bra.

På tal om klinik, så var vi i veckan med Kakan för att byta bandage! Såhär ser hennes ben ut nu:

Cb224

Cb225

Det ser egentligen bra ut, svullnaden är där senan var av. Hon är väldigt hög i trakterna där då hon hade ett stort bandage på sig sist vi skodde som gick ner över hoven. Ska åtgärda det så fort vi kan så det inte blir skevt.  Lilla Kakan vilken kämpe! Hon står snällt i sin box och går snällt på 1minut långa promenader lite då och då. När vi byter bandage så står hon snällt, aldrig behövt drogas eller liknande. Hoppas hoppas att om tre veckor hon kan få gå ut i liten hage!

Avslutar med en liten bild på Ullis som är VÄLDIGT glad över att vara igång. Tog första ”lite större” sprången här om dagen och det firades med ytterligare språng precis när hon landat!
Tack för mig, rid lungt!

Cb226wb


Cornelia Rylén
18 februari 10:01

Goda tider för lerälskaren Kalle och ny box för lilla Zaga

Goda tider för lerälskaren Kalle och ny box för lilla Zaga
Stallets minsting har fått en ny box.

Hello!
Vardagen flyter på, trots smittorna som går. Vi är oroliga och försiktiga men har inte stängt anläggningen än. Eftersom att mitt stall är en bra bit från ridhuset och jag i princip bara har privatlektioner, samt att jag själv är noggrann med kläder och att inte ta på hästarna så känns det hittills lugnt.

I går åkte tillridnings-hästen Macke, han ska flytta till ny ryttare då jag har velat ändra om lite i mitt stall. Byta ut ett par hästar och lite sånt. Han kommer få det bra!

Cb1
Här är Macke innan han åkte igår.

Sen är det goda tider för försäljningshäst-Kalle, som ju älskar värme och lera. Vi älskar inte Kalle i leran. Cb2 Copy

Cb3 Copy
Mysigt.

Lilla Zaga har fått byta box nu. Tidigare har hon bott i en egen box precis bredvid mamma Zwiggy, men nu har hon flyttat ytterligare en bit ifrån. Zwiggy var lite ledsen men Zaga verkade helt nöjd direkt, något förvirrad möjligtvis. Hon vänjer sig!

Cb4
Vi brukar kalla Bazinga för ”bebis” här hemma men det börjar nog bli svårt nu när hon ska ha den där lilla miniatyren bredvid sig!
Cb5 Copy
Zaga är så duktig och går över bron nu när det bara forsar vatten under den. Känns toppenbra att hon får vänja sig vid det mesta, jag SKA ha en snäll och relativt världsvan unghäst, tänk så skönt!

Det har ju varit fantastiskt väder nu senaste dagarna, och jag har passat på att rida ut i skogen på ”de snälla” hästarna, bland de ”snälla” hästarna har vi Ullis, som faktiskt inte alls är särskilt snäll… Hon är faktiskt inte klok alls, skulle jag vilja påstå. Hon har alltid varit pigg o lite knäpp i skogen men när jag red ut i förrgår var det ta mig fasen bland det farligaste jag gjort, suck. Hon var till viss del halv-trevlig och bara pigg och spänd, men fick vissa totalryck alltså där jag hängde löst sista gången, haha.

Cb7bAlltså… Titta vart gärdet börjar. Cirka 1 meter in ifrån den kanten skrittade vi. Titta sen vart fotspåren börjar, Ullis tog helt enkelt ett… litet skutt…. ut på gärdet. Detta var det enda jag orkade fotografera, sen försökte jag mest överleva.

Ullis är en trevlig häst, egentligen liksom. Jag trivs massor med henne och är aldrig rädd eller osäker, men när hon håller på såhär så ökar skaderisken för både mig och henne. Det är så klart mycket värre nu när jag inte kunnat rida ut på ett par månader nästan, jag såg att jag fick någon kritik för att då istället rida runt runt på samma underlag hela tiden när jag inte rider ut, men i förrgår när jag var ute med Ullis så är jag SÅ glad över att jag stannade inne när det var isgata. Vill inte föreställa mig detta beteende men på HALT underlag, totalt livsfarligt. 

Igår kunde jag dock rida på vår fina stora utebana, så där fick hon galoppera av sig lite, sen försöker jag nu rida ut varje dag fram tills det blir kallt igen, för o göra henne lite mer… världsvan.

Är mycket glad över fina Bazinga som är snäppet snällare i skogen, hon fick ut och klättra härom dagen!

Tack för mig!

Cb7


Cornelia Rylén
15 februari 06:00

”Alla har olika förutsättningar, men vad GÄLLER?”

”Alla har olika förutsättningar, men vad GÄLLER?”
Cornelia Rylén, bloggare på Ridsport. Foto: Natalie Lindholm.

Hej hallå!

Jösses vad otäckt det är med alla smittor som går nu. Än så länge så har jag inte hört någonting som är relativt nära oss, men det är lika läskigt ändå.

Jag slås lite av hur lite man vet om detta. Jag har läst information så gott jag kan, att kläder ska tvättas i 60 grader och ett önskvärt säkerhetsavstånd från smittad häst är ca 50 m. Men sen då? Alltså… Om jag blir hostad på, på min jacka t.ex, måste alla rena kläder ha 50m säkerhetsavstånd från den jackan då? Hur känsligt är det? Kan jag ha en smutsig jacka och en ren jacka i samma hus eller rum utan att den smutsiga ”smittar” den rena?

Hur idiot-noggrann måste man vara? Är det någon som kan dum-it-down för mig? Jag är ju försiktig, absolut. Men måste jag stänga ner hela gården? Vårt ridhus är en bra bit ifrån stallarna, säkert ca 100m. Ridhus-dörren står öppet hela tiden, dvs det luftas. Om jag då har lektioner på kvällen, vilket jag oftast har, och det luftas en hel natt, är det tryggt att rida där igen nästa morgon med mina egna? Om man nu utgår ifrån att ALLA är smittade som kommer hit, vilket jag ju såklart hoppas inte stämmer. Hur länge lever det kvar i luften? 

Jag byter alla kläder efter varje gång jag haft lektioner, tvättar allt. Så mina hästar utsätts ju egentligen inte för något utifrån, bara jag. Eller? Vi har inte ett isolerat ridhus, om det spelar någon roll. Så det kommer in och ut luft lite här och var.

Jag skulle så gärna vilja läsa riktigt supertydliga instruktioner. Alla stall ser ju olika ut och alla har olika förutsättningar, men vad GÄLLER? 

Stanna hemma och låt inga hästar in eller ut. Okej. Absolut, det känns riskfritt. Förutsatt att ingen människa besöker andra stall heller. Men för att verkligen förstå, liksom. Så skulle det vara så intressant att veta. Vardagsproblemen som uppstår, som mitt jack-bekymmer jag skrev om längre upp. Jag är rädd och förvirrad, och hoppas verkligen att det kan lugna ner sig. Att folk är så försiktiga man bara kan, att kunskap kan spridas i oändlighet och att man är snabb med att informera alla om eventuella symptom som uppstår hos hästar i ens närhet.

Jag borde inte vara den enda som inte förstår till 100%. Jag hoppas dock att alla försöker så absolut gott dom kan och att ingen slarvar i onödan!

C2
Lilla söta Zaga, frisk och kry tack och lov!

Cornelia Rylén
11 februari 11:10

Kakan kryar på sig

Kakan kryar på sig

Halloj!
Igår kunde jag trava på Carro för första gången! Jag har ju försökt ett par gånger, en av gångerna har ni sett på film när vi bara hoppar runt i ridhuset istället för att skritta. Sen har jag suttit upp några gånger men då hon betett sig som en tickande bomb har vi bara skrittat. Men igår kunde vi nästan trava som en normal häst. Det var kul!

Outlook-m2deb5ta

Det är en fantastisk häst. Visste ni att vi debuterade 155cm med 4 fel 2017? På vårt första SM tillsammans, i vår första SM-final. Hon har alltid varit så självklar denna häst, alltid haft lätt för sig trots sina nästa 180cm i mankhöjd. Hon är vacker, hon är snäll, hon rör sig fantastiskt, har lätt för att hoppa stora hinder och har ett bra huvud för hoppning.

Hoppas innerligt att vi kan ta oss tillbaka och att denna skada inte sätter totalt stopp. Hon är 11 år i år så vi har flera bra år till framför oss om allt går vägen.

När vi ändå pratar skadade hästar så verkar Kakan krya på sig fint. Vi har nu tagit av gipset, och hon har bara ett tjockt bandage samt en gips-skiva på framsidan av benet som hon får vara utan 1 timme om dagen.

Det är dags att börja stretcha senan men försiktigt försiktigt och lite i taget. Så senan inte läker ”för kort”, liksom. Hon är vid glatt humör och får gå en ca 100m lång promenad om dagen, haha.Outlook-legwmosc Copy

Vi masserar henne mycket och tar hand om hennes rygg och länd för att hon inte ska bli för stel och öm när hon står still så mycket. Om 1 vecka ska bandaget läggas om helt, sen är det 3 veckor tror jag tills vi ska tillbaka till Strömsholm där det ska ultraljudas och kollas upp igen helt enkelt. Hoppas på goda besked!

De andra hästarna sköter sig bra. Rasputin börjar faktiskt slappna av mer och mer och är trevlig att rida, tillridnings och försäljningshästarna är duktiga och känns bra, Bazinga är jättefin och känns pigg och fräsch, Ullis har varit livsfarlig senaste dagarna när det ramlat snö från taket på ridhuset men igår gick det att genomföra ett pass någorlunda bra.

Greta kändes lite tung och tråkig i slutet av förra veckan så hon fick vila ett par dagar, och kändes pigg och glad igen igår! Så jag hoppas vi slipper mer otur nu och kan fortsätta året framåt utan större problem!

Rid lugnt!

Outlook-qrndkffz
Rasputin.
Outlook-gacrzlho Copy
Försäljningshäst-Kalle.
Outlook-xmdwn0ui Copy
Söt-Greta.

 


Cornelia Rylén
7 februari 09:21

Bildbomb på Zaga – en liten fröken med humör likt sin mor

Bildbomb på Zaga – en liten fröken med humör likt sin mor

Idag tänkte jag bjuda på en fin liten bildbomb på Zaga (e. Ike – Sydney)! Mikas kompis Rebecca var här och hängde förra veckan, och fotade en liten snabbis när Zaga gick bananas i hagen! Så kul!

Dessa fina bilder är alltså tagna av Rebecca Adnell! Tack!

Det är så himla roligt med denna lilla Zaga, är så glad i henne! Är glad över att hennes mamma är Zwiggy, är glad över allt hon gör som påminner om Zwiggy, och är glad att hon verkar så himla fin och positiv!

Däremot minns jag också Zwiggys sämre sidor, haha. Jag minns att vi aldrig kunde leda henne till veterinärbesiktning de första 3-4 åren på tävling, vi fick sadla på, rida dit, sadla av, besiktiga och sen sadla på och rida tillbaka igen. Hon var livsfarlig att leda verkligen, för alla runt omkring. Men det gick över, minns kristallklart första gången jag kunde leda Zwiggy och Carro SAMTIDIGT utan att känna mig stressad. Det var en såndär gyllene stund i livet, haha.

Jag ser det humöret i Zaga också, men hoppas att vi kan uppfostra henne i tid. Vi är stenhårda och tolererar inga dumheter men det är inte alltid helt lätt när man leder både Zaga och Zwiggy samtidigt från hagen t.ex. Men vi jobbar på, Zaga är duktig!

Så roligt att ha de små hemma på gården och vara med hela tiden!
Det var det för denna gång!


Cornelia Rylén
4 februari 14:33

Tävlingsdags igen efter långt uppehåll

Tävlingsdags igen efter långt uppehåll

Hallihallå!
Veckorna flyter på nu känns det som. Tävlingarna närmar sig. Har varit ett extra långt avbrott från tävlingar för min del eftersom att jag åkte till Mexiko i November och fick helt enkelt pausa lite tidigare än vanligt. Men jag tror jag har fått tid att förbereda hästarna! Hade jag haft lite närmre och lättillgängliga tävlingar nu i början av året hade det suttit ännu bättre. Nu har vi valt att avstå några av de större tävlingarna i början av säsongen pga planeringsmissar och avstånd.

Men jag har bara Rasputin som ska gå stora klasser direkt, jag är trygg med honom och tror vi löser det ändå. Hoppas kunna ta mig ut för lite miljöträning någon gång innan hans första start i Kungsbacka v10. Vi var ju med på en clinic för ett par veckor sedan med mycket folk på läktaren, så det är jag väldigt glad för, att han fick lite miljöträning ändå.

Annars rullar det på, alla hästar rids nu förutom Zwiggy och hennes Zaga. Det är bara Carro som vi inte vet den exakta hälsostatusen på egentligen men hon skrittas och ska börja travas lite (förutsatt att hon inte är två meter upp i luften).

Jag var iväg och hoppade Bazinga i nytt ridhus i lördags, och slås av vilken fantastisk häst det är. Vilken kapacitet hon har, ger verkligen en helt fantastisk känsla. Hon tittar till lite ibland på läskiga hinder, men bara när hon är några galoppsprång iväg, jag får aldrig känslan av att vi inte kommer över. Hon har aldrig stannat på ett hinder sen hon var 3-4 och lite för fjantig och energisk för sitt eget bästa. 

När hon började hoppa ”vanliga hinder” som 4-5åring så minns jag att jag sa att man kunde känna av det dunder som jag trodde skulle komma med åren. Jag börjar känna dundret! Det är tufft. Jag tror hon kan hoppa stora klasser, hon har rätt kapacitet och rätt inställning till hinder. 

Cblogg1

Till Kungsbacka ska vi ha med oss 4 hästar, Rasputin ska gå 145-145-150cm klasser. Greta ska gå 130-130 och ev 135cm om hon tar sig till final. Bazinga ska gå 120-130cm, beroende på hur hon känns så går hon antingen 120, eller 130, eller ingen klass alls som tredje klass. Sen ska Loppan (Edelfee) som är här på tillridning få följa med, hon ska gå 120-120 och ev 125cm.

Så det blir roligt!
Det var allt för denna gång, rid väl!

Cblogg2
Världens sötaste Greta.

Cornelia Rylén
1 februari 11:30

Bra nyheter och väldigt tråkiga nyheter

Bra nyheter och väldigt tråkiga nyheter
Kakan, som har blivit av med sitt gips.

Hejhopp!

Idag har jag bra nyheter, och väldigt tråkiga nyheter. Dom tråkiga nyheterna är att Ilona tyvärr kastat sitt föl. Så otroligt sorgligt, vi såg så mycket fram emot den avkomman. Ilona har varit min tävlingshäst sen några år tillbaka och startat upp till 135cm, men hon blev mer och mer osäker på tävling och efter att vi försökt i över 1 år med att börja om från början med henne och stärkte självförtroendet, så fungerade det ändå inte på tävling.

Det gick i 110-120 klasser, men inte mer. egentligen hade hon enorm kapacitet, alltså en av de bästa hästar jag suttit på hoppmässigt. Men huvudet var inte som det skulle och hon var helt enkelt för feg. Vi visste inte vad vi skulle göra med henne och då skadade hon sig i början av förra våren och då valde vi helt enkelt att betäcka henne. Hon var dräktig med Cooper vd Heffinck och det var så spännande. Men tyvärr finns det inte mer. 

Veterinär har varit ute och tagit prover för att se så det inte är något virus det beror på. Men veterinär kunde också bekräfta att fölet var missbildat och det var därför Ilona kastat det. Så det känns ändå ”bra”, att inte Ilona verkar sjuk. Ilona är såklart trött och nedstämd men äter och rör på sig. Lider så otroligt mycket med henne, det känns så himla tråkigt. En riktig sorg och förlust. 

Img-20190131-wa0012Img-20190131-wa0008

Ett par goda nyheter är bland annat att Korven (Corvara) som också är dräktig, faktiskt fortfarande är dräktig! Hon mår bra och börjar bli ordentligt rund. Även min 1-åring Hidden Heliodor mår bra, trots att han skadar sig hela tiden. Jag tror det blir en otroligt vacker häst.

Ilona, Corvara och Hidden Heliodor står uppstallade på samma ställe, där de kan gå på lösdrift. Men bor faktiskt inomhus om nätterna, vi har tyvärr inte platsen hemma.

Img-20190131-wa0014
Corvara.
Img-20190131-wa0007
1-åringen.

En annan bra nyhet är att vi var iväg med Kakan (Cupcake PWR) som skadade sig väldigt illa för ca två månader sedan och slet av hela senan på höger bakben. Hon blev akut opererad på Strömsholm och har stått med gips i sin box sen dess. Gipset fick tas av vid återbesöket!

Nu har hon ett tjockt bandage istället med en skena på framsidan. Läkningen såg bra ut men det kommer ta tid. Men nu verkar det som om det inte är allt för långt bort att min stackars fina häst i alla fall kan gå ut i hagen eller åtminstone ett varv runt stallet!

Vi håller ALLA tummar för att det ska läka på bästa möjliga sätt!

Img-20190131-wa0000

Sen Kakan fick av sig gipset så har hon sovit hela dagarna, innan kunde hon inte ligga som en ”vanlig” häst ligger ner, men nu verkar hon kunna ligga mycket mer bekvämt och tycker livet är så mycket bättre igen!
Det var allt för denna gång!


Cornelia Rylén
28 januari 16:33

Iskallt i ridhuset och hunden Mårten envisas med att vara med

Iskallt i ridhuset och hunden Mårten envisas med att vara med
Min lilla hund Mårten som envisas med att vara med i ridhuset i kylan. Gott med grenar tycker Kakan.

Livet på gården är kallt nu, här om dagen hade vi 16 minus på morgonen. Känns kallare i ridhuset när jag går in där cirka 07:30 på morgonen, som om all kyla från natten har samlats där och vill slå mig i ansiktet. Jag har givit upp mina smidiga ridvantar, ökat antal strumpor i stövlarna och har fodrade ridbyxor. Jag överlever, men jag saknar ett något varmare klimat där man kan ha smidig uttrustning på sig när man rider för att få bättre känsla. Det är i alla fall inte lerigt!

Hästarna känns fina, Bazinga har varit jättebusig hela veckan. Näst intill knäpp, faktiskt. Har haft två inbokade provridningar på henne men dom avbokades i sista sekund, tyvärr. Mamma tror ”det är någon mening med det” men jag vet inte ja, haha! Hon känns väldigt fräsch, spänstig och börjar arbeta i bättre balans fram till hinder nu. Planen är att ta med henne till Kungsbacka vecka 10 där hon får debutera 130 cm om hon känns bra! Skulle vara jättespännande.

Cornelia3
Kyligt i morrhåren efter ett svettigt pass! Tittut!

Under veckan har vi varit iväg med Greta till ett annat ridhus i närheten för att miljöträna lite och hoppa. Hon har varit så himla fin och lugn hemma men när vi kom dit så bockade hon iväg direkt när jag hoppade upp och det tog några varv i galopp innan vi kunde vara lugna nog för att trava som vanligt, haha.

När hon varvat ner lite så hoppade hon väldigt trevligt, fick en positiv och fin känsla även på ett par lite större hinder så det var roligt, ser så mycket fram emot att följa vad denna häst kan göra framöver!

Cornelia1
Greta från i veckan när vi var iväg.
Cornelia2
Greta!

De andra hästarna rullar på också, Rasputin har mest jobbats från marken denna vecka efter clinicen, lugnt arbete i pessoa-selen har det blivit. Nu får han två dagars vila under helgen för lite återhämtning. Kommande 2-3 veckor kommer vi köra styrka och sen kommer vi börja förbereda oss för Kungsbacka v 10 där han ska direkt in och hoppa 145-145-150cm klasser. Spännande!

Lilla Kakan kämpar på med sin boxvila, vi underhåller henne med massage varje dag, borstning, hon får extra mash, slickstenar hit och dit och lite grenar. Blir spännande att se vad vi ska göra när gipset får åka av om några veckor. Hoppas verkligen hon kan återhämta sig!

Avslutar (se bilden högst upp) med en bild på min lilla hund Mårten, som bäddades in i filtar när han envist skulle sitta där i kylan och titta på när jag byggde upp hinder i ridhuset. Söt!

Det var allt för denna gång. Ha det fint, rid lugnt!


Cornelia Rylén
25 januari 08:37

”Ni bara måste se det här klippet på Carro!”

”Ni bara måste se det här klippet på Carro!”

Jag måste dela med mig av förra veckans roliga klipp på min Carro! Carro har ju vilat mer eller mindre sen förra hösten, då vi kände att hon inte hoppade helt som vanligt. Ju mer hon vilade ju sämre blev hon, och sen dess har vi försökt hitta problemet. Vi har tillsammans med veterinär hunnit komma fram till ett upplägg som vi hoppas ska fungera, och just nu är det dags att börja skritta uppsuttet och sen påbörja travintervaller.

Filmen visar när jag skrittat henne ett par varv och sen kortat tyglarna för att jobba henne lite lösgörande i SKRITT, jag hade ingen tanke på att trava alls. Känner hur taggad hon är när hon går och spänner sig, och sen får hon fnatt, haha. Red ju utan stövlar för att jag bara tänkt skritta eventuellt trava en långsida om hon var lugn.

Sen hoppas jag av hela mitt hjärta att hon kan bli frisk och hålla sig frisk så vi kan komma tillbaka till tävlingsbanorna igen. Hon har ju faktiskt tävlat upp till 155 cm klasser och är 11 år i år, så hon är inte så ungdomlig och orutinerad som hon kanske verkar i detta klipp!
Det var första uppsuttna skritten på någon månad. Hon är i alla fall söt, och glad! Efter denna dag har vi sadlat och tränsat och bara gått med henne i ridhuset samt sprungit ett par långsidor, haha. Hoppas sätta mig upp snart igen och hoppas hon håller lugnet och kan sättas igång nu som en vanlig häst!

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-