Dressyr
26 januari 09:02

Danmark minskar kraven på unga dressyrhästar

HästvälfärdSenare tävlingsstart för 4-åringar, färre kval och enklare program. Det är några av förändringarna i det danska unghästchampionatet i dressyr.

Danmark minskar kraven på unga dressyrhästar
De unga danska dressyrhästarna får nya förutsättningar i årets championat. Arkivbild: Roland Thunholm

Det är Dansk Rideforbund som presenterar ändringarna. Från i år får de 4-åriga dressyrhästarna inte tävla förrän 1 juli det år de fyller 4 år.
Antalet kvaltävlingar minskas från sex till fyra, och programmet för de unga hästarna görs om, eftersom det har ansetts för krävande för 4-åringar.

Programmet är ännu inte offentliggjort, men det ska ha en lägre svårighetsgrad och innebära att de unga hästarna tillbringar kortare tid på tävlingsbanan.

Dessutom tillförs en ny rad i bedömningsprotokollet, där de unga hästarnas harmoni ska bedömas.

Stängd mun och lugn svans premieras

Harmoni beskrivs som ”ett tillitsfullt partnerskap utvecklat i överensstämmelse med utbildningsskalan, där hästen visas i korrekt form och tempo med stängd mun och lugn svansföring.”

Ytterligare en förändring är att delfinalerna i championaten försvinner, för att minska antalet starter för de unga hästarna. I stället får de unga hästarna som får högst poäng i kvalen direkt en plats i finalen.

Det handlar om 40 finalplatser för 4-åringar, 24 för 5-åringar, 24 för 6-åringar och 14 för 7-åringar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden