Veterinärt
27 juni 2018 16:14
Ridsportplus

Därför chockar hästen av penicillin – så minskar du risken

ReaktionHästar kan chocka, och dö, vid intramuskulär injicering av penicillin. Så varför ger vi penicillin till hästar på det sättet? Och vad gör du efteråt om din häst fått en penicillinchock? Veterinären berättar mer.

Därför chockar hästen av penicillin – så minskar du risken
Penicillinchock är ett samlingsord för olika typer av biverkningar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den vanligaste pencillinvarianten i Sverige, bensylpenicillin, kan inte ges oralt till häst. pH-värdet i hästens magsäck är helt enkelt för lågt; den sura miljön inaktiverar penicillinet. Det berättar Linnea Vanler, som fördjupade sig i penicillinchock i sin kandidatuppsats för veterinärprogrammet i Uppsala 2017.

    Det finns två typer av bensylpenicillin som är godkända för häst i Sverige: bensylpenicillinnatrium (pc-Na) och bensylpenicillinprokain (pc-prokain).

    Pc-Na måste ges intravenöst, vilket innebär att det inte är ett alternativ att låta djurägaren själv ge den varianten. Återstår pc-prokain som kan ges i muskeln.

    Olika biverkningar

    Penicillinchock är ett samlingsord för olika typer av biverkningar. Det kan vara allt från hudirritationer och mild oro till symptom på det centrala nervsystemet, anafylaxi och att hästen dör. Biverkningar kan vara allergiska eller toxiska reaktioner, förgiftningar. En toxisk reaktion är ofta omedelbar och kan leda till döden.

    Den statistik som finns visar att det är allra vanligast med reaktioner vid injektion av pc-prokain intramuskulärt. Då anses det bero på en toxisk reaktion på prokainet, men det finns ganska lite forskning på området. Risken ökar om pc-prokainet hamnar i blodet. Därför är det viktigt att aspirera (se faktaruta) innan du ger penicillin i muskeln.

    Om hästen däremot reagerar efter en intravenös injektion av pc-Na är det sannolikt en allergisk reaktion.

    Mindre risk intravenöst

    Det bästa sättet att minska risken för penicillinchock är alltså att ge pc-Na intravenöst. Även om det  finns en liten risk för en allergisk reaktion då, är den inte alls lika dramatisk och allvarlig som den toxiska reaktionen på prokain.

    Problemet är att djurägaren själv inte får ge intravenösa injektioner och det blir snabbt dyrt om en veterinär ska göra det under en hel behandling.

    Glädjande nog har ny forskning från SLU presenterats. Lena Olsén med forskarkollegor har konstaterat att lidokain, som i dag används för lokalbedövning, verkar kunna ersätta prokainet och eliminera risken för chock. Nu återstår att något läkemedelsföretag tar vid och framställer den nya typen av penicillin.

    Fundera på fortsatt behandling

    Men om nu hästen får en penicillinchock, vad gör man? Krävs någon speciell behandling?

    – Antingen dör hästen av chocken eller så överlever den. Överlever hästen är det hela förbi när chocken är över, det är inget som sitter i efteråt, säger veterinären Lena Nyström.

    Hon tycker att hästägaren kan behandla hästen som vanligt efter att chocken har släppt, den behöver inte någon särskild omvårdnad. Beter den sig normalt och friskt kan den äta, dricka och gå ut som vanligt.

    – Däremot bör du fundera på hur du ska fortsätta behandlingen. Hästen står ju på penicillin, och det finns en anledning till det, men riskerna med  att fortsätta spruta intramuskulärt efter en chock är inte försumbara. Du skapar en lokal inflammation vid injektionsstället och det blir ett ökat blodflöde där. Detta kombinerat med att hästen redan har fått en toxisk reaktion talar för att det finns en risk att det kan hända igen.

    Diskutera med veterinär

    Du bör alltså kontakta en veterinär och diskutera hur ni ska gå vidare med behandlingen. Det vanligaste är att man ändå fortsätter med penicillinet, men ger det intravenöst i stället. Och då måste veterinären komma ut varje gång hästen ska injiceras.

    – Det smidigaste hade varit om veterinären satte en permanentkanyl, som sedan hästägaren kunde ge penicillinet genom. Men det är inte lagligt, så den lösningen fungerar inte, säger Lena Nyström.

    Veterinären ska även biverkningsrapportera, vilket är ytterligare en orsak till att det är viktigt att prata med veterinären även om det skulle vara vid det sista behandlingstillfället som hästen chockar.

    Prokain

    • Prokain har tidigare använts som dopning för att dölja hältor.
    • Pc-prokain har tidigare använts till människor. Då framkom biverkningar som dödsångest och hallucinationer.

    Tips

    Så injicerar du penicillin

    •  Dra upp penicillinet i en eller två sprutor beroende på mängd.

    •  Välj ut en plats att sticka på inom triangeln på halsen (mellan bogblad, mankam och halskotpelare). Byt sida varje dag.

    •  Stick med nålen. En del väljer att knacka på halsen några gånger innan, andra nyper och sticker och en del väljer att bara sticka direkt.

    •  Aspirera – dra tillbaka sprutans kolv lite för att se om det kommer blod.

    •  Kommer inget blod – tryck in penicillinet i muskeln med ett lugnt och jämnt tryck.

    •  Om du behöver byta spruta, ta loss den tomma sprutan utan att ta nålen ur halsen.

    •  Rikta om nålen något.

    • Sätt på den nya sprutan och aspirera igen.

    • Kommer inget blod, tryck in penicillinet med ett lugnt och jämnt tryck.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden