Avelsnyheter
26 december 2020 08:07
Ridsportplus

Downlands blodslinjer lever vidare i sport och avel

ÅterpubliceringDe flesta welshentusiaster har säkert hört talas om det brittiska Downland-stuteriet. Mindre känt är kanske det stora inflytande som ponnyer från Downland har haft på den holländska och tyska ridponnyn – och därigenom också på den svenska. I samband med artikeln om Downland-fölen återpubliceras denna artikel om Downland-stuteriets stora betydelse.

Downlands blodslinjer lever vidare i sport och avel
Downland-stuteriets grundare Kathleen Cuff i samspråk med Eva Jangö på Downland 1981. Med på bilden är också unghingsten Downland Krugerrand. Foto: Viveka Karlestrand

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Alla ponnyer som tog medalj i EM i ponnydressyr 2012 och 2013 bär på Downland-blod. Hingsten Downland Folklore och stoet Downland Santolina är exempel på ponnyer som har betytt mycket för ridponnyaveln, men det finns många fler. Stuteriet grundades redan i slutet av 1940-talet av Kathleen Cuff, som då bodde i England, men senare flyttade till Wales. Hon hade fyra barn som alla red och familjen köpte in ponnyer som showades både med och utan ryttare.

Så småningom började familjen föda upp egna ponnyer, med målet att få fram en welshponny med bra temperament och ridegenskaper och som låg nära maxhöjden 137 centimeter.Flera av ponnyerna som köptes in kom från det berömda Criban-stuteriet och hade fullblod i stammen. Stoet Criban Heather Bell har lagt grunden till en av de största och starkaste stofamiljerna inom welshrasen.

Power Boys pappa

På Downland föddes också ridponnyer och welsh partbred upp i mindre skala. Ett exempel är hingsten Downland Folklore med 75 procent welsh och 25 procent fullblod i ådrorna. Han såldes i unga år till Holland. Med söner som Vita Nova’s Hanassie och Power Boy fick Folklore ett stort genomslag i aveln. Han blev också far till många framgångsrika tävlingsponnyer som Noble Casper – EM- vinnare i dressyr 1998.

Power Boy i sin tur lämnade Power and Paint som tagit både EM- silver och -brons. Båda Hanassie och Power Boy hamnade så småningom i Sverige och här blev Power Boy Elithingst 2007.

Bönniger-ponnyer

Downland Santolina var ett renrasigt welshsto efter Downland Chevalier med Downland Romance som morfar. Hon importerades till Tyskland av Hans-Georg Bönniger som grundade det framgångsrika Bönniger-stuteriet.Hennes främsta avkomma är stoet Valerina, född 1976. Valerina ligger bakom en hel rad EM-medaljörer i dressyr genom sönerna Dancer, Domingo och Derbino. Valerinas dotter Dordogne hamnade i Sverige och även hon blev ett framgångsrikt avelssto.

Downland-chevalier
Welshhingsten Downland Chevalier, född 1962, är en av de stora linjebildarna inom welshaveln. Foto: Viveka Karlestrand

Downland Chevalier är en de stora linjebildarna i welshrasen men har också grundat en hingstlinje i den europeiska ridponnyaveln. Welshhingsten Constantin, som framför allt har använts i ridponnyaveln, kommer från Chevaliers hingstlinje, liksom Coelenhage’s Purioso.

Constantin är far till flera EM- medaljörer i dressyr, där den främste är Konrad med sju individuella medaljer. Purioso har i Sverige sonen Jarno, godkänd avelshingst och framgångsrik dressyrponny.

Img_1651-golden-dancer-och-dornik-b
Golden Dancer och Dornik B är båda EM-vinnare i dressyr med Downland-blod. Foto: Viveka Karlestrand

Horshaga-importer

Redan i slutet av 1950-talet kom de första Downland-ponnyerna till Sverige. Det var stona Downland Wildflower och Downland White Heather som köptes av Maud von Rosen, som födde upp ponnyer med stuterinamnet Horshaga. White Heather blev mor till fyra godkända hingstar och Wildflower lämnade hingsten Horshaga Cyrano. Cyrano är mormorsfar till storhoppande Dito som länge legat i topp i tävlingsstatistiken.

En betydligt senare import från Downland var när Mats Olsson, Kulltorps stuteri, köpte hela fölårgången 2000 av Mrs Cuff, som då höll på att minska antalet ponnyer. Ett resultat av den importen är den godkända hingsten Downland Wild Fowler.

De sista ponnyerna med Downland-prefix föddes 2008, samma år som Kathleen Cuff gick bort. Att framgångsrika ridponnyhingstar som Dornik B, Dressman, Golden Dancer, FS Don’t Worry och FS Champion de Luxe alla har minst en Downland-ponny i härstamningen, borgar för att Kathleen Cuffs arv kommer att leva vidare.

 

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2014.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden